Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρηση κρατικοδίαιτης "οικολογίας"

Στο 7ο Συνέδριο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων έγινε προσπάθεια για τη συγκρότηση δικτύου με πυραμιδωτή δομή, υπό τον έλεγχο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προκάλεσε τις αντιδράσεις αρκετών συνέδρων

Με τη χορηγία του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, έγινε το 7ο Συνέδριο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Στόχος του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο τριήμερο στο "Ευγενίδειο Ιδρυμα", ήταν η συγκρότηση δικτύου των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας. Η πρώτη μέρα κύλησε με τις εισηγήσεις του Μ. Δεκλερή, με θέμα "Δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος", της Χρ. Θεοχάρη "Εργαζόμενοι και προστασία του περιβάλλοντος", και άλλες εισηγήσεις που αφορούσαν τον πολιτισμό και την επιστήμη, σε σχέση, πάντα, με την προστασία της φύσης.

Τις εργασίες του συνεδρίου, κήρυξε ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ. Σαράφογλου,ενώ στους συνέδρους μίλησε η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Επίσης μίλησαν ο νομάρχης Ανατ. Αττικής Δ. Φράγκος και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Στην ομιλία του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μπάμπης Ζιώγας υπογράμμισε την ανάγκη για τη χάραξη και την άσκηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής. Βασικοί άξονές της θα είναι η επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων περιβαλλοντικού περιφερειακού σχεδιασμού στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου.

Επίσης χρειάζεται η συγκρότηση αξιόπιστων μηχανισμών, στα πλαίσια της κεντρικής διοίκησης (νέες διοικητικές δομές, υπηρεσίες, εξοπλισμός), για το σχεδιασμό, την άσκηση και τον έλεγχο των περιβαλλοντικών ενεργειών, αλλά και για τη στήριξη των αντίστοιχων τοπικών και περιφερειακών δραστηριοτήτων.

Αναγκαία είναι η διοχέτευση αξιόλογων οικονομικών πόρων προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας, η ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ένταξη του περιβαλλοντικού αντικειμένου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και η έκδοση σύγχρονων τεχνικών προδιαγραφών για την άσκηση επιμέρους αρμοδιοτήτων, όπως η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, η διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων και η εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η δεύτερη μέρα

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, όμως, φάνηκε η προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να το "καπελώσει". Αλλωστε, στους διαδρόμους οι "διεργασίες" έδιναν και έπαιρναν. Αλιεύτηκε η πληροφορία ότι η χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου ήταν 18,5 εκατομμύρια δραχμές. Οτι είχαν ασκηθεί πιέσεις από παράγοντα του υπουργείου, ώστε μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης να διατεθεί σε διαφημιστικό γραφείο που θα αναλάμβανε ανάλογη καμπάνια. Οτι, όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ διαπίστωσε ότι ο έλεγχος των συνέδρων ήταν δύσκολος, θέλησε να πάρει πίσω τα χρήματα. Τα τελευταία όμως είχαν δοθεί στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και ο νομάρχης, φυσικά, αντέδρασε.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να συγκροτηθεί δίκτυο των περιβαλλοντικών οργανώσεων με πυραμιδωτή δομή. Αυτό, όμως, προκάλεσε τις αντιδράσεις αρκετών από τους 130 συνέδρους. Πολλοί εξέφρασαν την οδυνηρή τους έκπληξη, βλέποντας στο συνέδριο "όλους αυτούς που βρίσκονταν στην απέναντι όχθη τα τελευταία χρόνια".

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της "Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Χαλανδρίου Εναντίον της Ελεύθερης Λεωφόρου Πεντέλης". Εκπρόσωπός της υπογράμμισε ότι "το δίκτυο των περιβαλλοντικών οργανώσεων οφείλει να παραμείνει μη κυβερνητική οργάνωση και να διατηρήσει την ανεξαρτησία του από το κράτος, τα κόμματα και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Παραμένουμε παγερά αδιάφοροι για την κρατικοδίαιτη "οικολογία". Στηρίγματά μας οφείλουν να είναι η συνειδητοποίηση, η ανεξάρτητη δράση και η πρωτοβουλία των κατοίκων και όχι το κράτος και οι υπουργικές χορηγίες".

Από την "Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού", τονίστηκε ότι προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει πρώτα απ' όλα καταδίκη της λογικής της κυριαρχίας, της εκμετάλλευσης, της κερδοσκοπίας.

Τελικά, ψηφίστηκε η συγκρότηση 7μελούς Γραμματείας, που θα έχει συντονιστικό ρόλο. Πέρασε, όμως, και η άποψη τα μέλη της να μην εκπροσωπούν τις οργανώσεις στις οποίες ανήκουν.

Οσον αφορά τις αποφάσεις, "πέρασαν" δεκάδες ψηφίσματα (σ.σ. τόσα πολλά, που οι σύνεδροι έχασαν το λογαριασμό).

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ