Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικίνδυνη κλιμάκωση αυταρχισμού

Δικαστήριο καταδίκασε δύο μαθητές γιατί συμμετείχαν σε κατάληψη του σχολείου τους! "Η κυβέρνηση γελάστηκε, αν πιστεύει πως η νεολαία "θα το βάλει κάτω"" υπογραμμίζει η ΚΝΕ, που καταγγέλλει την "κατάπτυστη και τρομοκρατική καταδικαστική απόφαση"

Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγείται πλέον η κυβερνητική επίδειξη αυταρχισμού σε βάρος όσων αγωνίζονται και η προσπάθεια τρομοκράτησής τους. Το τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε χτες δύο μαθητές, την Σοφία Κελίδου και τον Τάσο Κατσαρό,γιατί αγωνίστηκαν για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία και ενάντια στη δημιουργία των ΙΕΚ, διεκδικώντας σύγχρονη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αποκτούν ποινικό μητρώο επειδή συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις της περιόδου 92-93 που είχαν απλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Στα δικαστήρια οδηγήθηκαν έξι μαθητές του ΤΕΛ - ΤΕΣ Ευόσμου με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Σε 4μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν μόνο η Σοφία Κελίδου και ο Τάσος Κατσαρός. Οι δύο μαθητές που δήλωσαν ότι ήταν περαστικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και οι άλλοι δύο που ήταν ανήλικοι δέχτηκαν απλά τις συστάσεις του δικαστηρίου. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ένταση του αυταρχισμού είναι επιλογή, αφού μέχρι τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν παίρνει θέση, απεναντίας βολεύεται, αφού αυτή ιδιαίτερα την περίοδο θέλει να περάσει μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Οι δύο μαθητές καταδικάστηκαν επειδή τόλμησαν να υπερασπιστούν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του σχολείου τους. Η Σοφία Κελίδου είναι μέλος της ΚΝΕ και τότε ήταν γραμματέας του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 1ου ΤΕΛ, και ο Τάσος Κατσαρός ήταν μέλος του Προεδρείου του 15 μελούς της ΤΕΣ. Αμέσως μετά την καταδίκη τους ασκήθηκε έφεση.

Μάρτυρες κατηγορίας ήταν μέλη του ΔΣ Συλλόγου Γονέων άλλου σχολείου (!) και οι διευθυντές του ΤΕΛ και της ΤΕΣ, προφανώς επιτελώντας "εκπαιδευτικό - παιδαγωγικό έργο".

Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ

Την "κατάπτυστη και τρομοκρατική καταδικαστική απόφαση ενάντια σε αγωνιστές μαθητές που συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις 92-93 στο σχολικό συγκρότημα του Ευόσμου" καταγγέλλει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ. Και υπογραμμίζει:

"Η επιλεκτική αυτή καταδίκη των δύο από τους έξι μαθητές που δικάζονταν δεν είναι τυχαία. Οι παραπάνω αγωνιστές - μαθητές υπερασπίστηκαν στο δικαστήριο τις συλλογικές αποφάσεις των σχολείων τους και τιμωρήθηκαν για τη συνεπή τους στάση στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Η σημερινή καταδίκη δύο μαθητών αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση του αυταρχισμού της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Δείχνει το πρόσωπο της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης, που προσπαθεί να κάμψει με δικαστικές αποφάσεις το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη μόρφωση, την ίδια ώρα που ξεπουλάει την παιδεία στους ιδιώτες και στους κάθε λογής κερδοσκόπους. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επεξεργάζεται με την ουσιαστική συναίνεση και των άλλων κομμάτων τον προϋπολογισμό της μιζέριας για την παιδεία και νέες επιθέσεις στα δικαιώματα των νέων και του λαού μας, η παραπάνω δικαστική απόφαση έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική της "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ με μια "γερή δόση" τρομοκρατίας και προσπάθειας εκφοβισμού του μαθητικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Ομως η κυβέρνηση γελάστηκε, αν πιστεύει πως η νεολαία "θα το βάλει κάτω" με τέτοιες ή άλλες κινήσεις.

Ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να περάσει! Οι μαθητές θα δώσουν τη δική τους απάντηση με μαζικούς αγώνες, συμπαραταγμένοι με το λαό, θα μετατρέψουν την καλοστημένη επιχείρηση φίμωσης κάθε αντίστασης στα σχέδιά τους, σε μαζική καταδίκη της πολιτικής του αυταρχισμού, της συντήρησης και των εκφραστών της.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης των αγώνων της νεολαίας, για να δοθεί η απάντηση που αρμόζει σε όσους μας αφαιρούν τα δικαιώματά μας, σε όσους θέλουν να προσφέρουν κι άλλα "απαγορεύεται" στη ζωή και το μέλλον μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση επιβολής «αναμορφωτικών μέτρων» (2017-05-31 00:00:00.0)
«Οχι» στην ποινικοποίηση του οργανωμένου αγώνα των μαθητών (2016-11-01 00:00:00.0)
Συνεδριάζουν σήμερα τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών (1998-12-05 00:00:00.0)
Για το δικαίωμα στη μόρφωση (1998-02-03 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με αντιεκπαιδευτική πολιτική και αυταρχισμό (1997-10-16 00:00:00.0)
Καταργούν ειδικότητες σε ΤΕΣ και Νυχτερινά (1996-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ