Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεδριάζουν σήμερα τα Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών

"Μπλόκα" ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική έστησαν και χτες οι μαθητές σε εφτά σημεία της πρωτεύουσας

"Μπλόκα" σε δρόμους της Αττικής έστησαν και χτες οι μαθητές αντιδρώντας στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και στον αυταρχισμό, που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει αυτούς και τους γονείς τους. Στο μεταξύ οι μαθητές μαζικά αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 9 Δεκέμβρη, που προγραμματίζονται σε 35 πόλεις της χώρας. Σήμερα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί σε συνέλευση τα Τοπικά Συντονιστικά στο 40ό Λύκειο στην Γκράβα, στις 11 το πρωί, για το καλύτερο συντονισμό της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων στις 9 και 15 Δεκέμβρη.

"Τρακτέρ εμείς δεν έχουμε, μα έχουμε θρανία, και μπλόκα εμείς θα στήσουμε για δωρεάν παιδεία".Με αυτό το σύνθημα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Γκράβας,οι μαθητές από το 22ο, 21ο, 40ό, 61ο, 1ο και 2ο Γυμνάσια - Λύκεια, το 1ο και 2ο ΤΕΛ και την ΤΕΣ απέκλεισαν χτες στις 11 π.μ. την οδό Πατησίων, στο ύψος της πλατείας Κολιάτσου. Για αρκετή ώρα φώναζαν συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και ενάντια στο κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας: "εισαγγελείς αστυνομία, κάτω τα χέρια απ' την παιδεία".

"Η σημερινή μας κινητοποίηση δίνει το χαρακτήρα της πάλης μας στο τοπικό επίπεδο, με στόχο να συσπειρωθούν οι μαθητές, αλλά και οι δημότες στον αγώνα ενάντια στο νόμο, για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους", τόνισε η Δ. Μοντσενίδου, μαθήτρια του 2ου Λυκείου. "Δεν πάει άλλο", συμπληρώνει η συμμαθήτρια της Κ. Τζίμα. "Οι καταλήψεις είναι για μας το έσχατο όπλο και το χρησιμοποιούμε κι αυτό μέχρι την κατάργηση του νόμου. Και ζητάμε ακριβώς αυτό, όχι τροποποιήσεις του και αναστολές".

Οι μαθητές με το σύνθημα "εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία ελάτε να παλέψετε για δωρεάν παιδεία", έκαναν πορεία στην Πατησίων και στην οδό Γαλατσίου και επέστρεψαν στα σχολεία τους, τα οποία είναι υπό κατάληψη.

Στην οδό Λιοσίων

"Δε θα περάσει", φώναζαν χτες οι μαθητές από τα σχολεία της Βάθης, που χτες έστησαν το δικό τους "μπλόκο" στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Μεταξά. Μαθητές από το 2ο και 42ο Λύκειο Αθήνας, με πορεία από τα σχολεία τους έφτασαν στη Λιοσίων, όπου παρέταξαν "μπλόκα αγώνα" λίγο πριν από το Δημαρχείο στη Λιοσίων στη διασταύρωση με την οδό Μεταξά, αποκλείοντας τη Λιοσίων για μια περίπου ώρα, δίνοντας την υπόσχεση ότι, "Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά".

Φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα "Δε θα περάσει", "Αρσένη, Αρσένη ξεβούλωσε τα αυτιά, μήπως και μπορέσεις και ακούσεις τα παιδιά" και χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια τους, δήλωσαν ότι όσο το υπουργείο εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις από τους μαθητές, όσο θα αποφεύγει το διάλογο με μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και γονείς και όσο ο υπουργός θα πίνει τον καφέ του στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, θα απαντούν με ακόμη πιο δυναμικές ακόμα πιο μαζικές συντονισμένες κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του 42ου Λυκείου Αθήνας Σταύρος Παπαδόπουλος,τόνισε ότι "με οδηγό την απόφαση της πανελλαδικής συνάντησης Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, συνεχίζουμε τις συντονισμένες κινητοποιήσεις μας, ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το νόμο 2525/97, συμμετέχουμε μαζικά στο μαθητικό συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη και στην αυριανή συνέλευση των Τοπικών Συντονιστικών Αγώνα στο 40ό Λύκειο της Γκράβας, όπου θα αποφασίσουμε όλοι μαζί από κοινού για το καλύτερο συντονισμό της δράσης".

Την ίδια ώρα, το δικό τους "μπλόκο" έστηναν μαθητές του 1ου και 2ου Λυκείου Πεύκης, στη λεωφόρο Δημοκρατίας,τα σχολεία Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Γλυκών Νερών, Λαυρίου και Παιανίας στον κόμβο Μεσογείων της Λαυρίου,τα σχολεία του Κολωνού στη Λένορμαν,τα σχολεία της Ελευσίνας στην Εθνική Οδό.Στον Πειραιά, μαθητές της Ιωαννίδειου σχολής και της Ραλλείου έκλεισαν τη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Α και Ηρώων Πολυτεχνείου στο κέντρο του Πειραιά.

Για τη Δευτέρα οι μαθητές προγραμματίζουν τις εξής κινητοποιήσεις:

Στον Ταύρο,οι μαθητές θα κλείσουν την οδό Πειραιώς, στο ύψος του Δημαρχείου και στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας,θα κλείσουν τον κεντρικό δρόμο.

Την Τρίτη, στη Νέα Ιωνία,οι μαθητές, θα κλείσουν τη λεωφόρο Ηρακλείου στο ύψος του σταθμού του ΗΣΑΠ "Πευκάκια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ