Σάββατο 5 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελλάδα: Στα πρόθυρα του 2000

Ηρθε ο φίλος και με βρήκε πυρ και μανία. Ενας καταρράκτης οργής συνόδευε τα λόγια και τις εκφράσεις του.

Τον καθησύχασα, αλλά όπως και να το κάνουμε είχε δίκιο ο άνθρωπος...

Ελλάδα: Στα πρόθυρα του 2000.

Πριν από πέντε χρόνια πούλησε μ' όλες τις νομικές διαδικασίες το παλιό του αυτοκίνητο. Εφορία, συμβόλαια κλπ. Η μεταβίβαση έγινε κανονικότατα.

Στο τέλος του χρόνου, τσουπ του 'ρχεται ένας φάκελος. Να πάει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που είχε πουλήσει.

Ισως ακόμα είναι νωρίς - σκέφτηκε - και δεν πρόλαβε να τακτοποιηθεί η υπόθεση και ο φάκελος ήρθε στο όνομά του, αντί να πάει στον καινούριο ιδιοκτήτη. Σηκώθηκε και πήγε ο ίδιος στο νέο ιδιοκτήτη να τα πληρώσει εκείνος, όπως και έκανε ο άνθρωπος. Πάει αυτό. Τον άλλο χρόνο πάλι. Τσουπ, νάτος ο φάκελος ξανά με τα τέλη κυκλοφορίας. Αναγκάστηκε και ξαναπήγε στο νέο ιδιοκτήτη να τα πληρώσει αυτός. Ετσι κι έγινε. Την τρίτη χρονιά τα ίδια....

Τσουπ και πάλι ο φάκελος στ' όνομά του. Το πάει για τρίτη φορά στο νέο ιδιοκτήτη. Εκείνος του απαντά πως το αυτοκίνητο καταστράφηκε και παρέδωσε τις πινακίδες στη δική του εφορία για να το σβήσουν.

Τον τέταρτο χρόνο τσουπ και νάτος πάλι ο φάκελος με τα τέλη κυκλοφορίας στ' όνομά του. Σηκώνεται μια και δυο και πηγαίνει επιτόπου στην εφορία του.

Το και το συμβαίνει κύριοι. Επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια στέλνετε τα τέλη κυκλοφορίας στο όνομά μου, ενώ το αυτοκίνητο έχει πουληθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Παραδίδει το φάκελο στην υπάλληλο. Ψάχνει από δω, ψάχνει από κει, ανοίγει οθόνες, ανοίγει κομπιούτερ και επιβεβαιώνει: Ναι κύριε έχετε απόλυτο δίκιο, δική μας παράλειψη, δικό μας λάθος, μας συγχωρείτε. Πηγαίνετε στο καλό και δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Αλλωστε το αυτοκίνητο καταστράφηκε και οι πινακίδες έχουν παραδοθεί.

Εφυγε ο άνθρωπος ικανοποιημένος, πως επιτέλους αν και ταλαιπωρήθηκε τέσσερα χρόνια, η υπόθεσή του έχει τακτοποιηθεί. Και φθάνουμε αισίως στον πέμπτο συνεχόμενο χρόνο και τσουπ νάτος πάλι ο φάκελος στ' όνομά του και στο σπίτι του.

Ε... τι να τους πεις; Είναι να μη γράφονται τέτοια πράγματα; Τόση ανοργανωσιά, τόση γραφειοκρατία, τόση αδιαφορία, τέτοια παράλειψη;

Με το δίκιο του αγανάκτησε ο άνθρωπος! Αυτά στην Ελλάδα του "εκσυγχρονισμού", στα πρόθυρα του 2000.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ