Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Δυναμική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Τρίωρη στάση δασκάλων και νηπιαγωγών χτες και συγκέντρωση με τη συμμετοχή γονέων

Κλειστά έμειναν χτες τα Δημοτικά Σχολεία στο Περιστέρι για τρεις ώρες, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου", ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό κλείσιμο κεντρικού δρόμου του δήμου, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η αδιαφορία και η εγκατάλειψη της δημόσιας δωρεάν παιδείας δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, σε συνεργασία με την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συγκεντρώθηκαν στην αρχή της οδού Εθνικής Αντίστασης, όπου και διατράνωσαν το δικαίωμα στη μόρφωση, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και ο Π. Κουνελάκης,εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Θ. Αυγέρος,δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣΠ και οργανωτικός γραμματέας της Α ΕΛΜΕ και ο Γ. Καταχανάς,μέλος του ΔΣ των εργαζομένων του δήμου εκ μέρους της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης. Ελαμψαν, όμως, διά της απουσίας τους η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος.

"Βρισκόμαστε στο Περιστέρι, στην εργατομάνα γειτονιά, που την "άρμεξαν" κάποιοι κομματάρχες προεκλογικά, για να την ξεχάσουν σήμερα. Σε μια γειτονιά όπου δεν έχει δασκάλους, ούτε σχολεία", είπε ο Μ. Κωστόπουλος,χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση και σημείωσε: "Η παιδεία είναι ένα ηφαίστειο σε ενέργεια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον κρατικό προϋπολογισμό και προκειμένου να γεμίσει τις τρύπες που άνοιξε με την πολιτική της, προσπαθεί να πάρει και από την παιδεία τα υπολείμματα. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν; Ας στρέψουν την προσοχή τους σ' αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, να πληρώσουν οι "έχοντες" και οι "κατέχοντες"".

Ο Μ. Κωστόπουλος δεσμεύτηκε εκ μέρους του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, να προωθηθούν και να αναδειχτούν τα κρίσιμα προβλήματα της παιδείας και πριν ετοιμαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός της λιτότητας τους κάλεσε να αγωνιστούν και να απαιτήσουν 15% για την παιδεία.

Ο Τ. Τόκας,πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου", τόνισε: "Η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και η μετατροπή της σε αναποτελεσματικό θεσμό, στον οποίο από ό,τι φαίνεται θα καταλήγουν τα παιδιά των ασθενέστερων τάξεων, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή. Η ΕΕ και η κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά τα αποτελέσματα αυτής της υποβάθμισης και εσκεμμένα εφαρμόζουν μέτρα συρρίκνωσης. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τις δαπάνες για την παιδεία και θα καταλάβει τι εκπαίδευση και για ποιους θέλει η πολιτεία".

Στη συνέχεια τόνισε ότι η παιδεία πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να υψώσουν αγωνιστικά το ανάστημά τους σε όλες τις προσπάθειες υποβάθμισης της μόρφωσης και της ποιότητας ζωής.

Ο Γ. Ποντικάκης,πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων, σημείωσε: "Οσο λίγα και να ξέρουμε σαν γονείς, ξέρουμε όμως αριθμητική. Πώς είναι δυνατόν να διατηρηθεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας, όταν τα τελευταία 10 χρόνια συνέχεια μειώνονται οι δαπάνες της; Φέτος, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τις δαπάνες κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Μ' αυτές τις λιγοστές δαπάνες μετατρέπονται τα σχολεία σε εμπορικά κέντρα και μορφώνονται μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα".

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, κάλυψη των κενών θέσεων, οικονομική - μορφωτική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για λαϊκή Παιδεία! (2006-09-28 00:00:00.0)
"Η παιδεία δε σηκώνει παζάρια" (1998-10-02 00:00:00.0)
Τείχος στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (1997-03-04 00:00:00.0)
Πανελλαδικό "όχι" (1997-02-07 00:00:00.0)
Χτες σύσκεψη, σήμερα συγκέντρωση (1997-02-06 00:00:00.0)
Μίζερη, κουτσουρεμένη "δωρεάν εκπαίδευση" (1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ