Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ελεγχοι στη διακίνηση τσίπουρου

Την εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες στην παραγωγή, διακίνηση και διάθεση τσίπουρου ή τσικουδιάς, ζητά το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε. Η εγκύκλιος εκδόθηκε με αφορμή προβλήματα, που έχουν προκύψει κατά τη λειτουργία των αποστακτικών μηχανημάτων, με τα οποία επιτρέπεται η απόσταξη πρώτων υλών παραγωγής τσίπουρου ή τσικουδιάς από τους "διήμερους οινοπνευματοποιούς α κατηγορίας".

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, έχουν περιέλθει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, στον τομέα των "διήμερων οινοπνευματοποιών" πραγματοποιείται μεγάλης έκτασης παράνομη παραγωγή και διάθεση ποτών από στεμφυλόπνευμα (τσίπουρο ή τσικουδιά), φαινόμενο που εμφανίζεται σε ολόκληρη τη χώρα.Από την παράνομη αυτή δραστηριότητα - σημειώνεται - προκαλείται αφ' ενός μεν απώλεια εσόδων του δημοσίου, αφ' ετέρου δε αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νόμιμα στον τομέα αυτό. Για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος και ενόψει της νέας φορολογικής περιόδου 1996 - 1997 η εγκύκλιος δίνει μεταξύ άλλων τις εξής οδηγίες:

  • Κατά την υποβολή στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους διήμερους οινοπνευματοποιούς, για την έκδοση των νέων αδειών, να ελέγχεται με σχολαστικότητα η συνδρομή των προϋποθέσεων χορήγησης της εν λόγω άδειας απόσταξης.
  • Κατά την προσεχή περίοδο απόσταξης να ζητηθεί και υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 από το δικαιούχο απόσταξης διήμερο οινοπνευματοποιό.

Στην παραπάνω υπεύθυνη δήλωση να δηλώνεται, μεταξύ άλλων και:

α) Η υπάρχουσα ποσότητα αλκοολούχου ποτού που είχε παραχθεί από προηγούμενη απόσταξη.

β) Ο χώρος αποθήκευσης του αποθέματος αυτού.

γ) Η ποσότητα του παραγόμενου ποτού με τη χρήση άμβυκα κατά τη νέα περίοδο απόσταξης 1996 - 1997.

δ) Ο χώρος αποθήκευσης του τσίπουρου που πρόκειται να παραχθεί.

Παράλληλα με τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους τόσο στον τομέα της παραγωγής των εν λόγω προϊόντων, όσο και στον τομέα της διακίνησης και διάθεσης αυτών, ώστε να αποφεύγονται καταστρατηγήσεις των σχετικών διατάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ