Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΑΙΡΕΤΟΙ
Ενας είναι ο δρόμος: Αγώνας!

Με σαφή τη θέση - πρόσκληση "ή θα υποταχθούμε ή θα διεκδικήσουμε" προς τους υπόλοιπους αιρετούς, οι κομμουνιστές δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, αρνήθηκαν να μετέχουν στο παιχνίδι τακτικής και υποταγής - στο όνομα της σύγκλισης - του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και του προέδρου της, Δ. Αβραμόπουλου.Με παρεμβάσεις τους στο συνέδριο επισήμαναν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σωτηρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) από την αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με το λαό. Επισήμαναν την υποβάθμιση των συνεδρίων της Αυτοδιοίκησης, την αποσιώπηση της παρακράτησης από την κυβέρνηση των πόρων της ΤΑ, ενώ κάλεσαν σε αντίσταση στη βούληση της κυβέρνησης να γίνει η ΤΑ εξάρτημα της κεντρικής εξουσίας, ένας απλός διαχειριστής. Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις τους:- Γιάννης Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος: "Εμείς λέμε: Να επιστρέψουμε στο δημότη. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε. Διαφορετικά συμμετέχουμε κι εμείς στη διαδικασία που ήδη προχωρεί, να γίνουμε δηλαδή εξάρτημα της κυβέρνησης, απλοί διαχειριστές. Σήμερα, έπρεπε να κουβεντιάζουμε για τα προβλήματα, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία, την εγκατάλειψη της υπαίθρου, την πολιτική γης, την κοινωνική πολιτική, που δεν μπορούν ν' ασκήσουν οι δήμοι. Σήμερα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τέτοιες που θα μας συσπειρώσουν, ώστε να αποκτήσουμε ξανά αυτοδιοικητική δύναμη. Να παλέψουμε για μια άλλη φορολογική πολιτική, για μια άλλη πολιτική. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο δημότης δεν έχει άλλη φοροδοτική ικανότητα".

Γεράσιμος Θεοδωράτος,δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων: "Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις αρνητικές επιπτώσεις της οποίας υφίσταται και η ΤΑ. Ενα σοβαρό ζήτημα που πρέπει επίσης να τεθεί και να απαντηθεί στο συνέδριο είναι το σύστημα εκλογής των αιρετών και των οργάνων της ΤΑ. Ζητούμε να καθιερωθεί η απλή αναλογική. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται συνέδριο αιρετών με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην είσοδο, όπως υπήρχαν και στο συλλαλητήριο της Παρασκευής κατά της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών της ΤΑ".

Κώστας Τζατζάνης,δημοτικός σύμβουλος Πειραιά: "Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ απέφυγε να διαβάσει το ψήφισμα ουσίας των σωματείων εργαζομένων και των συνδικάτων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία, την παρακράτηση των πόρων της ΤΑ, ύψους 720 δισ. δραχμών. Παρά μας λέει ότι η ΤΑ πρέπει να συνεισφέρει στο πρόγραμμα σύγκλισης, ένα πρόγραμμα για τους κεφαλαιούχους που συνθλίβει την οικονομία μας".

- Στέργιος Πανάγος,πρώην δήμαρχος Ανω Λιοσίων: "Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δώσει μια αρνητική κατεύθυνση στα συνέδριά μας. Θα έπρεπε να διεκδικήσουμε τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές παρακρατημένους πόρους, να συζητήσουμε τη βελτίωση του ν. 1828/89".

- Χρήστος Μέντζος,δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου: "Θα πούμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις; Θα πούμε όχι στο χαράτσωμα και τις επιταγές του Μάαστριχτ; Θα είμαστε κοντά στο λαό; Θα εναντιωθεί η ΤΑ στις αντιλαϊκές βουλές της κυβέρνησης; Σ' αυτά πρέπει να απαντήσουμε και να απαιτήσουμε σαν αιρετοί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ