Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Πολυτεχνείο εμπνέει τους αγώνες

Παλλαϊκός ο φετινός γιορτασμός και η μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Σήμερα η σύσκεψη ΕΜΠ, φοιτητών και εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Εκδήλωση των οικοδόμων το Σάββατο στην αίθουσα "Γκίνη". Ανακοίνωση - έκκληση για συμμετοχή, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974

Με μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις γιορτασμού της 23ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που θα κορυφωθούν την Κυριακή με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία πρόκειται απαντήσουν φοιτητές, εργαζόμενοι και λαός στις προσπάθειες υπονόμευσης της επετείου και του αντιιμπεριαλιστικού μηνύματός της.

Ηδη προχωρούν οι προετοιμασίες και σήμερα πραγματοποιείται στο Πολυτεχνείο η δεύτερη σύσκεψη μεταξύ της Συγκλήτου του ΕΜΠ και μαζικών φορέων για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το γιορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οπως είναι γνωστό, ήδη το ΚΣ της ΕΦΕΕ έχει αποφασίσει για την έναρξη της παλλαϊκής πορείας στην αμερικανική πρεσβεία, που θα είναι στις 3 το απόγευμα. Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΕΜΠ στην οποία, αφού αναφέρεται ότι "εδώ και αρκετά χρόνια η ημέρα - σύμβολο του αντιχουντικού αγώνα σκιάζεται από τα αναμενόμενα κάθε χρόνο επεισόδια που προκαλούν οι "γνωστοί - άγνωστοι" και που καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια στην επέμβαση των ΜΑΤ στο χώρο του Πολυτεχνείου και στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου", υπογραμμίζεται: "Είναι καιρός πια αυτός ο φαύλος κύκλος να σπάσει. Να διαφυλαχτεί η μνήμη της θυσίας. Να μην εκχυδαϊστεί το μήνυμά της. Η μόνη λύση είναι λοιπόν το άνοιγμα, η διεύρυνση του εορτασμού και προς άλλους, πέραν του Πολυτεχνείου και της ΕΦΕΕ, μαζικούς φορείς, όπως είναι για παράδειγμα το ΕΚΑ, η ΟΛΜΕ κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο απεγκλωβίζεται μια αδιέξοδη κατάσταση μέσα στην οποία κάθε χρόνο το ΕΜΠ καλείται να αποποιηθεί (και τελικά αποποιείται) των ευθυνών του απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία, κάνοντας ρουτίνα την παραβίαση του ασύλου από τα ΜΑΤ".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Με πορεία το Σάββατο στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος στο Πολυτεχνείο για την κατάθεση στεφανιού, εκδήλωση στην αίθουσα "Γκίνη" μια ώρα αργότερα και μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πορεία της Κυριακής, παίρνουν μέρος στις φετινές εκδηλώσεις η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά.

"Ο κλάδος μας είπε το δικό του παρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρών που μπόλιασε τους μετέπειτα πολιτικούς, κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες μας" επισημαίνουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους. "Το Πολυτεχνείο είναι το σύμβολο αυτών που αντιστέκονται, αυτών που δε συμβιβάζονται, που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο, αυτών που έχουν πειστεί ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο βρίσκεται στο δυνάμωμα και στην ένταση στους αγώνες τους... Μετά από 23 χρόνια μια νέα αδυσώπητη δικτατορία, η δικτατορία των πολυεθνικών και οι πολιτικοί εκφραστές, επιτίθενται με όλα τα μέσα για να συνθλίψουν τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού μας, για ένα καλύτερο αύριο. Την επίθεση αυτή δέχονται οι εργαζόμενοι και οι λαοί όλου του κόσμου, πληρώνοντας πολύ ακριβά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στη Σοβιετική Ενωση και την υπόλοιπη Ευρώπη και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος του κεφαλαίου... Τα συνθήματα που ήταν γραμμένα στην πύλη του Πολυτεχνείου, "Εξω οι βάσεις", "Εξω από το ΝΑΤΟ", "θάνατος στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό", "Ψωμί - παιδεία - ελευθερία" συντροφεύουν και σήμερα τους αγώνες μας. Το Πολυτεχνείου, όσο και αν προσπαθούν να το σβήσουν από τη μνήμη του λαού, ΖΕΙ και εμπνέει για τους νέους αγώνες, για την εκπλήρωση τω οραμάτων και των ιδανικών του... Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας, τους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Δηλώνουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τους αγώνες για εκπλήρωση των στόχων του".

Ο ΣΦΕΑ

Να δώσουν "βροντερό παρών" στις τριήμερες εκδηλώσεις και τη μεγάλη πορεία καλεί τα μέλη του, τους νέους και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες οΣύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74.Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται:

"Ο ΣΦΕΑ 1967 - 1974 τιμά και φέτος τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη 1973, το πνεύμα εκείνου του αγώνα του ανυποχώρητου για Ελευθερία και Δημοκρατία ενάντια στον φασισμό, στην εξάρτηση και την υποτέλεια.

Ο αγώνας εκείνος, ο αγώνας συνολικά της αντιδικτατορικής αντίστασης, δίνει το μήνυμα της συνέχειας για ενεργό συμμετοχή και δράση για τα ιδανικά και τις αξίες που βάφτηκαν με το αίμα των νέων που δολοφονήθηκαν γιατί αντιστάθηκαν, γιατί μέτρησαν το μπόι τους.

Στη σημερινή πραγματικότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων με την κρίση ιδεών και αξιών και με εθνικά και κοινωνικά αδιέξοδα, τα οράματα εκείνου του αγώνα έχουν διαχρονική αξία. Αποτελούν παρόν και προσδιορίζουν το μέλλον με εγγυητή τη νεολαία, που αντιδρά, που αμφισβητεί, που ιχνηλατεί το αύριο με τις παρακαταθήκες της ιστορικής μνήμης, του ιστορικού κύκλου που πάντα έχει κέντρο τις επερχόμενες γενιές. Το πολυτεχνείο ήταν και θα παραμείνει ο τόπος συνάντησης των γενιών της νεότερης πολιτικής μας ζωής, των γενιών της Εθνικής Αντίστασης, του 1-1-4, του αντιδικτατορικού αγώνα. Των γενιών που έσπασαν το φράγμα της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού και μεταλαμπάδευσαν στους νέους τα μεγάλα ιδανικά και τις αξίες της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Ο ΣΦΕΑ καλεί τα μέλη του, τους νέους, τους δημοκρατικούς πολίτες να δώσουν βροντερό παρών στο τριήμερο μνήμης και στην καθιερωμένη πορεία, ελάχιστη τιμή μνήμης στον αγώνα και το αίμα εκείνης της γενιάς και μήνυμα αγώνα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς της πατρίδας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ