ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Διεθνή διαιτησία για το "Αθήνα '97"

Με παρέμβαση του Πρίμο Νεμπιόλο, υφυπουργείο Αθλητισμού και ΣΕΓΑΣ υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας

Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Πρίμο Νεμπιόλο, για να λύσουν τις διαφορές τους και να μοιράσουν αρμοδιότητες και ποσοστά, υφυπουργείο Αθλητισμού και ΣΕΓΑΣ. Παρουσία του Ιταλού παράγοντα και μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, οι δυο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ρυθμίζονται θέματα, μερικά εκ των οποίων στην αναφορά τους και μόνο προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. "Συζητήσαμε πάνω στα προβλήματα που πιθανόν υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές και υπογράψαμε κείμενο που ρυθμίζει τους κανόνες ανάμεσα στο υφυπουργείο και τον ΣΕΓΑΣ", τόνισε ο πρόεδρος της ΙΑFF. Τα θέματα που χρειάστηκε προσφυγή στη... διεθνή διαιτησία για να λυθούν είναι:

1. Η Τεχνική Επιτροπή αλλάζει όνομα και στο εξής θα λέγεται Τεχνική Εκτελεστική Επιτροπή.

2. Οι παράγοντες του ΣΕΓΑΣ Δάρρας και Τζελάτης θα συμμετέχουν στην Τεχνική Εκτελεστική Επιτροπή.

3. Από τα ακάθαρτα έσοδα τρίτων (διαφήμιση τηλεοπτικά δικαιώματα) το 10% θα πάει στο ΣΕΓΑΣ.

4. Αποφάσεις με οικονομικό κόστος θα παίρνονται από την Κεντρική Οικονομική Επιτροπή.

5. Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γ. Θεοδωρακόπουλος, τον οποίο πρότεινε η οργανωτική επιτροπή. Υπεύθυνος του Κέντρου Τύπου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Θ. Σαλαντής, προσωπική επιλογή του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Στρ. Μολυβά.

6. Τα όργανα (δίσκοι, ακόντια κλπ.) που θα πλεονάσουν μετά το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, θα μοιραστούν στα υπόλοιπα αθλητικά κέντρα από επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν ο διευθυντής Αγωνιστικού Αθλητισμού, εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ και οι κ.κ. Σαβράμης, Κωνσταντόπουλος.

Μετά τον πρωτοφανή για τα χρονικά διασυρμό, δεν έλειψαν και οι δηλώσεις αισιοδοξίας. "Από 1 - 10 Αυγούστου θα διεξαχθεί ένα από τα λαμπρότερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και η Αθήνα θα είναι η πρωτεύουσα του παγκόσμιου αθλητισμού" τόνισε ο υφυπουργός αθλητισμού. "Ο ΣΕΓΑΣ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την καλύτερη διοργάνωση των αγώνων", υπογράμμισε ο Στρ. Μολυβάς.

Ο Πρίμο Νεμπιόλο που πρόλαβε χτες να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο και να παραστεί σε σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για το "Αθήνα '97", μεταξύ άλλων υπογράμμισε. "Φεύγω από την Αθήνα πιο ήρεμος από ό,τι ήρθα, αφού διαπίστωσα ότι θα υπάρξει απόλυτη συνεργασία ανάμεσα στις αθλητικές αρχές και το ΣΕΓΑΣ. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σημαίνει πολλά για την Ελλάδα, είκοσι πέντε μέρες πριν την επιλογή της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004".

Γ. Γ.

Νέα ήθη και αλχημείες

Η επιχορήγηση οξύνει τη διαμάχη αθλητικής ηγεσίας - ΕΟΚ

Νέα ήθη στη διαμάχη υφυπουργού Αθλητισμού και Ομοσπονδίας μπάσκετ για το υπόλοιπο της τακτικής επιχορήγησης. Δε δικαιούστε να διεκδικείτε, λέει ο υφυπουργός, παραποιείς σκόπιμα την αλήθεια, απαντάει η ΕΟΚ και η εσωπασοκική κόντρα στο χώρο του αθλητισμού καλά κρατεί. Ο υφυπουργός Αθλητισμού έδωσε χτες στη δημοσιότητα αναλυτικό πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι μέχρι το Σεπτέμβρη του 1996, έχουν εκρεύσει προς τα ταμεία της ΕΟΚ 1.733.820.000 δρχ. "Η αύξηση που παρατηρείται έναντι του 1995, δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας και του υφυπουργού προσωπικά προς την Ομοσπονδία και το μπάσκετ και αποτελούν απάντηση σε όσους κακόβουλα υποστηρίζουν τα αντίθετα", τονίζεται σε ανακοίνωση της ΓΓΑ.

Η Ομοσπονδία μπάσκετ επιμένει ότι έναντι της τακτικής επιχορήγησης των 1,6 δισ. δρχ. έχει εισπράξει μόνο 890 εκατ. και καταγγέλλει τον υφυπουργό ότι προσπαθεί να εξαπατήσει και παραπλανήσει την κοινή γνώμη. "Οι πρωτοφανείς αλχημείες που παραποιούν βάναυσα την πραγματικότητα, δεν αποδεικνύουν ενδιαφέρον και μάλιστα έμπρακτο, αλλά επιβεβαιώνουν την αδιαφορία, τα νέα ήθη και τις πρωτοφανείς μεθόδους που κάποιοι τελευταία προσπαθούν να εισάγουν στο χώρο του αθλητισμού. Τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΑ, αποδεικνύουν ότι η Ομοσπονδία έχει εισπράξει έναντι της τακτικής επιχορήγησης 890 εκατ. δρχ. Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν ποσά τα οποία απλά διακινήθηκαν μέσω της Ομοσπονδίας και αποτελούν υποχρεώσεις της πολιτείας προς αθλητές (πριμ) και τρίτους", τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

  • Το ΔΣ της ΕΣΑΚ έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση της επιτροπής πρωταθλήματος για αναβολή της 10ης αγωνιστικής (23 - 24 Νοεμβρίου) προκειμένου να διευκολυνθεί η Εθνική ομάδα στην προετοιμασία της.
  • Ο Εφέτης Ανδρέας Μαρκάκης είναι από χτες ο νέος αθλητικός δικαστής των ομαδικών αθλημάτων εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Αναπληρωτής του ορίστηκε ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Απέργης.
Η αξία του δευτερολέπτου

Η επιχορήγηση οξύνει τη διαμάχη αθλητικής ηγεσίας - ΕΟΚ

Συναισθήματα ανατράπηκαν, το χαμόγελο διαδέχτηκε η μελαγχολία κι η νίκη άλλαξε χέρια σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η ομορφιά του μπάσκετ σε όλο της το μεγαλείο. Μοναδικές στιγμές από εκείνες που δεν προσφέρει κάθε μέρα ο αθλητισμός. "Ούτε σεναριογράφος δε θα μπορούσε να φανταστεί τέτοιο τέλος" δήλωσε Ντ. Ιβκοβιτς. Το τρίποντο του Αλέξις στην εκπνοή και η ανατροπή του 61 - 55 σε διάστημα δεκαπέντε δευτερολέπτων, είναι από τα μαθήματα που θα ήθελε να διδάξει στους νεότερους ο προπονητής του Ολυμπιακού. "Ολα κρίθηκαν σε ένα σουτ. Ετσι όπως χάσαμε μπορούσαμε και να νικήσουμε. Τι να πω στους παίκτες μου. Δεν έχω παράπονο και δεν μπορώ να τους μαλώσω" τόνισε με τη σειρά του ο Σμόγκο Σάγκατιν. Το σουτ του Ντίνκινς στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ήταν από εκείνα που σταματάνε καρδιές.

Ευρωπαϊκό Κύπελλο

(6η αγωνιστική)

1ος όμιλος: Ραμποτνίσκι - Πέζαρο 78 - 71, Πολζέλα - Φενερμπαχτσέ 91 - 81, Νόμπιλες - Ρίγα 93 - 92.

Η βαθμολογία: Φενερμπαχτσέ 11, Πολζέλα 10, Ρίγα 9, Νόμπιλες 9, Πέζαρο 8, Ραμποτνίσκι 7.

2ος όμιλος: Πόλτεν - Αντίμπ 60 - 62, Μάριμπορ - Ζάγκρεμπ 78 - 75, Ζαλγκίρις - Τούζλα 88 - 55.

Η βαθμολογία: Αντίμπ 11, Κάουνας 10, Μάριμπορ 9, Ζάγκρεμπ 9, Πόλτεν 8, Τούζλα 7.

3ος όμιλος: Σκόπια - Ρεάλ 69 - 68, Χάποελ Ελιόν - Ουλμ 90 - 87, Μπενφίκα - Πλέβεν 95 - 75.

Η βαθμολογία: Μπενφίκα 11, Ρεάλ 10, Πλέβεν 9, Σκόπια 9, Ουλμ 8, Χάποελ 7.

4ος όμιλος: ΑΠΟΕΛ - Ρασίνγκ Παρί 70 - 90, Χάποελ Ιερουσαλήμ - Χάγκεν 97 - 90, Πόρτο - Γκέτεμποργκ 110 - 97.

Η βαθμολογία: Πόρτο 12, Ιερουσαλήμ 11, Ρασίνγκ 10, Χάγκεν 8, Γκέτεμποργκ 8, ΑΠΟΕΛ 7.

5ος όμιλος: Αχιλλέας - Ηρακλής 74 - 98, Γάνδη - Ζαντάρ 80 - 69, Σλασκ - Ντεν Μπος 94 - 77.

Η βαθμολογία: Ηρακλής 11, Σλασκ 11, Γάνδη 10, Ντεν Μπος 8, Ζαντάρ 8, Αχιλλέας 6.

6ος όμιλος: Μπρνο - Απόλλωνας 76 - 84, Οστάνδη - Βόλγκογκραντ 94 - 64, Μπουντιβέλνικ - Κλουζ 76 - 51.

Η βαθμολογία: Οστάνδη 12, Μπουντιβέλνικ 11, Απόλλωνας 10, Μπρνο 8, Βόλγκογκραντ7, Κλουζ 6.

7ος όμιλος: Μπρατισλάβα - Μανρέσα 78 - 95, Μπεοτσίν - Σαράτοφ 88 - 70, Ελσίνκι - Ντανιέτσκ 81 - 68.

Η βαθμολογία: Σαράτοφ 11, Μπεοτσίν 10, Ελσίνκι 10, Μανρέσα 9, Ντανιέτσκ 8, Μπρατισλάβα 6.

8ος όμιλος: Ποντγκόριτσα - Αγκυρα 62 - 53, Κόρμεντ - Τιφλίδα 97 - 78, Λονδίνο - Βερόνα 64 - 71.

Η βαθμολογία: Βερόνα 11, Κόρμεντ 10, Αγκυρα 9, Τιφλίδα 8, Ποντγκόριτσα 8, Λονδίνο 8.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ

(4η αγωνιστική)

1ος όμιλος:Αρης - Πράγα 77 - 65, Μάριμπορ - Οσιγιεκ 81 - 88.

Η βαθμολογία:Αρης 8, Οσιγιεκ 6, Μάριμπορ 5, Πράγα 5.

7ος όμιλος:Γκίσεν - Περιστέρι 70 - 87, Λάχτι - Ζόρκα Φάρμα 87 - 107.Η βαθμολογία:Περιστέρι 8, Ζόρκα Φάρμα 7, Γκίσεν 5, Λάχτι 4.

11ος όμιλος:Σπόρτιγκ - Πλάνια 85 - 55, Μπάνικ - Σαμάρα 96 - 99.

Η βαθμολογία:Σπόρτιγκ 8, Σαμάρα 6, Μπάνικ 5, Πλάνια 5.

13ος όμιλος:Γαλατασαράι - ΠΑΟΚ 64 - 90, Σεντερτάλιε - Οβαρένσε 73 - 84.

Η βαθμολογία:ΠΑΟΚ 8, Γαλατασαράι 6, Οβαρένσε 6, Σεντερτάλιε 4.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αφησε τις ελπίδες του στη Μόσχα

Βαριά ήττα του Πανιωνίου από την ΤΣΣΚΑ με 99 - 66

Το ρολόι του σταδίου στη Μόσχα σημάδευε περίπου το μισό του πρώτου ημιχρόνου. Τότε ήταν που η ορχήστρα της ΤΣΣΚΑ άρχισε να πιάνει δουλιά. Με πρώτο βιολί τον Ιγκόρ Γκουντέλιν που ήταν ασταμάτητος, η ρώσικη ομάδα πήρε το προβάδισμα "παγώνοντας" τα όνειρα του Πανιωνίου για "απόσβεση" της εντός έδρας ήττας από τη Μακάμπι. Το τελικό 96 - 66 (52 - 38) δεν αφήνει και πολλά ελαφρυντικά για την απόδοση των παικτών του Πανιωνίου. Ο φόβος του Τζούροβιτς από τον κίνδυνο που προερχόταν από την περιφέρεια των Ρώσων αποδείχτηκε πραγματικός. Ιδιαίτερα όταν ο Σέρβος προπονητής προσπάθησε να σταματήσει την ΤΣΣΚΑ με άμυνα ζώνης.

Η ομάδα της Ν. Σμύρνης άρχισε καλά τον αγώνα, αφού μέχρι τα μέσα του Αημιχρόνου και με κινητήριους μοχλούς τον Γκάτλιν και τον Χριστοδούλου δεν άφησε την ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει στο σκορ. Δυστυχώς όμως γι' αυτήν, ο Γκουντέλιν με 2/2 τρίποντα έδωσε το πρώτο έναυσμα για τη μεγάλη επίθεση. Στην επανάληψη και με τον Γκάτλιν να προσπαθεί μόνος να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, οι Ρώσοι μετέτρεψαν το παιχνίδι σε τυπική διαδικασία.

Οσον αφορά τώρα τη συνέχεια, οι Νεοσμυρνιώτες άρχισαν από τώρα να σκέφτονται το επόμενο παιχνίδι στο Μόντμπλανκ με τη Λιμόζ, όπου θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια της ελληνικής ομάδας στην Ευρωλίγκα.

ΤΣΣΚΑ: Γουέμπ 14, Μοργκουνόφ, Πανόφ 16 (1), Κουντέλιν 26 (5), Κορνέεφ 6, Μπαζάρεβιτς 5, Γκουντόροφ 9 (2), Αβλέεφ 2, Νταϊνένκο 16 (1).

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Χριστοδούλου 10 (1), Πετσάρσκι 4, Ουίγκινς 4, Καλαϊτζής 3 (1), Γκάτλιν 21 (3), Κικίλιας 2, Καρβάλιο 8, Χάμιγκ 4, Γιέλιτς 4, Καράγκουτης 4.

ΣΠΟΡΤΙΓΚ - ΕΛΙΤΖΟΥΡ ΡΑΜΜΑ 69 - 67

Δεύτερη εκτός έδρας νίκη για το Σπόρτιγκ. Η ομάδα των Πατησίων επικράτησε στο Ισραήλ της Ελιτζούρ Ράμα με 69 - 67, ανεβάζοντας τις μετοχές της για κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το φάιναλ φορ του οποίου θα φιλοξενηθεί στη Λάρισα. Δύο λεπτά πριν το τέλος ο Σπόρτιγκ ήταν πίσω στο σκορ με 63 - 65. Τους πόντους της ομάδας των Πατησίων σημείωσαν οι: Πετρίδη 6, Δελή 9, Παπαηλία 12, Βασιλείου, Κλιγκοπούλου 4, Γκργκιν 14, Τασουλή 2, Γκίλομ 22, Μπορντ.

Στεγάζονται στην Πλάκα οι Ολυμπιονίκες

Την ίδρυση Παγκόσμιου Συλλόγου Ολυμπιονικών με έδρα την Αθήνα θα προτείνει ο Σύλλογος των Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), όπως γνωστοποίησε χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το προεδρείο του. Επίσης με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοίνωσαν την παραχώρηση απ' τη ΓΓΑ νεοκλασικού κτιρίου στην περιοχή της Πλάκας, κάτω απ' την Ακρόπολη, ώστε να στεγαστούν τα γραφεία του συλλόγου τους.

Στην ετήσια πανηγυρική εκδήλωση του ΣΕΟ (2/11, 19.00) θα τιμηθούν όσοι διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα που έγινε στην Ατλάντα, ενώ θα υπάρξουν και ειδικές βραβεύσεις. Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μεξικό, με θέμα την υποψηφιότητα της χώρας μας, αποφασίστηκε εκπρόσωπος του συλλόγου να είναι ο Π. Δήμας.

Πολιτική και αθλητική ηγεσία εκφράζουν τα σέβη τους στον Πρίμο Νεμπιόλ

Πολιτική και αθλητική ηγεσία εκφράζουν τα σέβη τους στον Πρίμο Νεμπιόλο

Στη μάχη της Ευρώπης ρίχνεται από σήμερα το απόγευμα και η Πάτρα που βρίσκεται στο Βερολίνο και αγωνίζεται στο Β' όμιλο του Κυπέλλου Ομοσπονδίας με στόχο την πρόκριση στο επόμενο γύρο. Η ομάδα του Γιώργου Κακουλίδη θα αντιμετωπίσει τη σλοβακική Κόζιτσε. Στη συνέχεια θα αγωνιστεί κόντρα στην Κιναλιάντα Κωνσταντινούπολης και την "οικοδέσποινα" Νιούκολιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ