ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ολα στους ιδιώτες

Από τη μία τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ δίνουν και στον τουρισμό τα πάντα στον ιδιωτικό τομέα και από την άλλη τα δύο κόμματα δημαγωγούν αλληλοκατηγορούμενα ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για τον τουρισμό, είπε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του τουρισμού. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι όταν η ΝΔ το 1993 έβαλε τις βάσεις για τη διάλυση και παραχώρηση της περιουσίας του ΕΟΤ σε ιδιώτες, το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον σχετικό νόμο αντιτουριστικό και σήμερα με δογματική αγκύλωση στον νεοφιλελευθερισμό ξεπουλά την περιουσία του ΕΟΤ και αποδιαρθρώνει τις υπηρεσίες του.

Αναφερόμενος ο Ν. Γκατζής στις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη του τουρισμού, είπε ότι πρέπει να γίνει με μοχλό τον Δημόσιο Τομέα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΟΤ. Μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και ο τουρισμός να γίνει προσιτός στους εργαζόμενους. Εξέφρασε την αντίρρηση του Κόμματος στην ιδιωτικοποίηση του ΕΟΤ και πολύ περισσότερο στην πολιτική που ανάγει τον τουρισμό σε στρατηγικό τομέα ανάπτυξης της οικονομίας. "Καμία χώρα δεν αναπτύχθηκε με τη μονοδιάστατη, μονομερή ανάπτυξη των υπηρεσιών, όταν αποδιαρθρώνεται η βιομηχανική βάση της χώρας, ξεκληρίζεται η μικρομεσαία αγροτική οικονομία, εισάγουμε αγροτικά προϊόντα ακόμα και για τον τουρισμό και χτυπιούνται οι μικρές ελληνικές μονάδες τουρισμού", τόνισε.

Ο Ν. Γκατζής, αναφερόμενος τέλος στους εργαζόμενους στον τουρισμό επεσήμανε ότι αντιμετωπίζουν τα πιο οξυμένα προβλήματα με τα οποία δεν ασχολείται ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ. Το 70 - 80% απασχολούνται εποχιακά και τα τελευταία χρόνια το πολύ τέσσερις μήνες, σημειώνοντας ότι ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ διαπραγματευόταν με τους ξενοδόχους 100 ημέρες ασφάλισης προκειμένου οι εργαζόμενοι να εξασφαλίσουν περίθαλψη και ταμείο ανεργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το ξενοδοχείο "Κάραβελ", όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται με σύμβαση εργασίας μιας μέρας, χωρίς άλλα δικαιώματα όπως άδεια, επιδόματα κλπ., κατάσταση που ξεπερνά και τις χειρότερες μορφές της "Λευκής Βίβλου". "Φάνηκε ότι από τον τουρισμό δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να προσδοκούν ούτε για εργασία, ούτε πολύ περισσότερο η χώρα για ανάπτυξη", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι μόνο το 15% των αποφοίτων τουριστικών σχολών βρίσκει εργασία σε τουριστικά επαγγέλματα. Ο Μ. Εβερτ Ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε: "Ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον ωθητήριο παράγοντα μιας ταχύρυθμης οικονομικής ανάπτυξης", μέσω του οποίου μπορεί να αναπτυχθούν και βιομηχανικοί τομείς που ασχολούνται με τα τουριστικά είδη. Υποστήριξε ότι σε περιοχές της χώρας που αναπτύχθηκε ο τουρισμός αυξήθηκε και ο πληθυσμός. Εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Απω Ανατολή και τον Ειρηνικό. Σημείωσε ότι η ανατίμηση της δραχμής σε σχέση με τα νομίσματα της Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας καθιστά τον ελληνικό τουρισμό λιγότερο ανταγωνιστικό. Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν έχει πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για τη βελτίωση της τουριστικής υποδομής.
Η υφυπουργός Ανάπτυξης
Η Αννα Διαμαντοπούλου, είπε ότι ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας και έτσι αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση. Αναφερόμενη εξάλλου στην ιδιωτικοποίηση του ΕΟΤ, υποστήριξε ότι ο "εκσυγχρονισμός" του Οργανισμού θα γίνει σε δύο δραστηριότητές του: Το Φεστιβάλ Αθηνών για λόγους υποτίθεται ευελιξίας και καλύτερης απόδοσης. Και στην αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, λέγοντας ότι κάποιο μέρος θα πουληθεί, κάποιο θα νοικιαστεί ώστε ο Οργανισμός να αυξήσει τα έσοδά του.
Και καλλιτεχνικός πράκτορας ο Ψυχάρης;

Ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Κασσίμης, είπε ότι όταν ο Ν. Σηφουνάκης αποφάσιζε να κάνει το Φεστιβάλ Αθηνών Ανώνυμη Εταιρία, κάποιος συνέστησε Ανώνυμη Εταιρία μετάκλησης ξένων καλλιτεχνών. Και πρόσθεσε: "Τώρα αν θα τη διευθύνει από εδώ ή από το Αγιο Ορος δεν το ξέρω", φωτογραφίζοντας έτσι τον Στ. Ψυχάρη. Να σημειωθεί ότι για τα λεγόμενα του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υφυπουργός Ανάπτυξης δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ούτε όμως ο Θ. Κασσίμης επεκτάθηκε περισσότερ

ο.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"
Μονόπλευρα η έρευνα για τα αίτια

Απέφυγε επιμελώς χτες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, να αναφερθεί στις ευθύνες των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας, για τη σύγκρουση του επιβατηγού πλοίου "Σάμαινα" με την πυραυλάκατο "Κωστάκος". Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, επανέλαβε απλώς ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν είναι γνωστό αν ο κυβερνήτης ή άλλος αξιωματικός της πυραυλακάτου παρέβη εντολές ή υπέπεσε σε ανθρώπινο λάθος, ή αν υπάρχουν ευθύνες του πλοιάρχου του επιβατηγού πλοίου.

Ο υφυπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι "το τίμημα της άμυνας της χώρας μπορεί να είναι κάποτε βαρύ", διότι επειδή "θέλουμε να έχουμε ετοιμοπόλεμες Ενοπλες Δυνάμεις" κατά τις ασκήσεις "καταβάλετε κάθε προσπάθεια ώστε να ασκείται το στρατιωτικό προσωπικό όσο γίνεται πιο ρεαλιστικά". Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι το υπουργείο Αμυνας δε θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε μία άσκηση.

Ο Ν. Γκατζής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού σημείωσε ότι με την απάντησή του ο υφυπουργός καταλόγισε ουσιαστικά ευθύνες μόνο στα πληρώματα των δύο πλοίων, τόνισε: "Είναι τρομερό, σήμερα, στη δεκαετία της εξέλιξης της τεχνολογίας και ηλεκτρονικής να συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες με θύματα ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων που έρχονται να υπηρετήσουν την πατρίδα". Ακολούθως υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να μην έχουν ειδοποιηθεί τα δύο πλοία ότι στο συγκεκριμένο δρομολόγιο του επιβατηγού θα στεκόταν πολεμικό με σβησμένα φώτα. Δεν μπορεί να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα επαγρύπνησης για να αποτραπούν τέτοια περιστατικά. Τέλος, παρατήρησε ότι δεν είναι τυχαίο μία μόλις μέρα μετά το τραγικό συμβάν η πυραυλάκατος "Λήμνος" παρά λίγο να είχε την ίδια τύχη με το "Κωστάκος" από άλλο επιβατηγό πλοίο. "Αντί να αντιδράσει ακαριαία και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οδηγούμαστε σε ένα συνεχές τραγικό φαινόμενο" τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΜΥΝΑ
Αναζητείται κοινή γραμμή πλεύσης

Για την υιοθέτηση κοινής γλώσσας (και απόψεων;) πραγματοποιήθηκε, χτες, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας

Ενώ σημαντικότατες διπλωματικές διεργασίες, που αφορούν τη χώρα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την απόσταση που χωρίζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Το προφανές αποτέλεσμα αυτής της απόστασης είναι η επανειλημμένη διάσταση απόψεων για σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής που καταγράφεται στις τοποθετήσεις των δύο υπουργείων.

Με στόχο τη βελτίωση αυτής της εικόνας, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των δύο υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική πτυχή του εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση της χώρας στις νέες δομές που διαμορφώνει το ΝΑΤΟ, οι αναμενόμενες διπλωματικές κινήσεις της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτέλεσαν τα θέματα της συζήτησης.

Από τα θέματα της συζήτησης, γίνεται φανερό πως η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των δύο υπουργείων, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις τους περιέγραψαν τη συνάντηση ως μια πρώτη προσπάθεια αντιμετώπισης πρακτικών θεμάτων για τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο υπουργείων. Για αυτή τη συνεργασία, πρέπει να σημειωθεί, έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία γραμματείας του ΚΥΣΕΑ, η οποία θα αναλάβει και το έργο της ενιαίας έκφρασης των θέσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Οπως σημείωναν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι αναμενόμενες κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας για το Κυπριακό επιβάλλουν την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού συντονισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Ο καλύτερος δυνατός συντονισμός απαιτείται, επίσης, και ενόψει της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της αναζήτησης των νέων δομών του ΝΑΤΟ. Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα την Αθήνα, καθώς έχει σχέση με τη συζήτηση για την οργάνωση και λειτουργία των στρατηγείων.

Οσο για την πολιτική πτυχή του εξοπλιστικού προγράμματος, από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, διαπιστώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει να αξιοποιήσει διπλωματικά τις επικείμενες αγορές των οπλικών συστημάτων, συζητώντας και με άλλες, εκτός των ΗΠΑ, χώρες...

Δημοσιογραφική σύσκεψη

Δημοσιογραφική σύσκεψη - συνάντηση στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα, δίπλα στο Οφθαλμιατρείο) πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη 13 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι η Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη, ενόψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ.

Οι εκλογές στην Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών προκηρύχτηκαν ήδη (η εκλογοαπολογιστική συνέλευση έχει οριστεί για τις 26 Νοέμβρη) και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης. Στη σύσκεψη, που γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν τον δημοσιογραφικό κόσμο ενόψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ, καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι δημοσιογράφοι. Να σημειωθεί ότι η Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη κυκλοφορεί Διακήρυξη, που αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, στο ρόλο και τη λειτουργία της ΕΣΗΕΑ και, βεβαίως, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κόσμος.

Αρχισαν οι καταδύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προκαταρκτικές εργασίες για την ανέλκυση της πυραυλακάτου "ΚΩΣΤΑΚΟΣ", που εμβολίστηκε κοντά στις ακτές της Σάμου από το επιβατηγό "ΣΑΜΑΙΝΑ" και την ανεύρεση των αγνοουμένων μελών του πληρώματος του πολεμικού πλοίου, που θεωρούνται πλέον νεκροί.

Χτες, αρχικά έγινε βιντεοσκόπηση του μεγαλύτερου μέρους του βυθισμένου σκάφους, χωρίς, όμως, να σταθεί δυνατόν να εντοπιστούν οι τέσσερις αγνοούμενοι υπαξιωματικοί, για τους οποίους οι έρευνες συνεχίζονται. Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες κατάδυσης από το ειδικό καταδυτικό συνεργείο που έχει φτάσει στην περιοχή γι' αυτό το σκοπό. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει θα γίνει πρώτα έρευνα για την ανεύρεση στο εσωτερικό του βυθισμένου πλοίου των τεσσάρων αγνοουμένων, στη συνέχεια θα αφαιρεθούν τα οπλικά συστήματα που εκτιμάται ότι δεν έχουν καταστραφεί και ακολούθως θα γίνει η ανέλκυση. Η όλη επιχείρηση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του μεγάλου βάθους, ξεπερνά τα 150 μέτρα, στο οποίο βρίσκεται το σκάφος.

Η πυραυλάκατος "Κωστάκος" σε παλιότερη άσκηση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ