Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"
Μονόπλευρα η έρευνα για τα αίτια

Απέφυγε επιμελώς χτες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης, να αναφερθεί στις ευθύνες των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας, για τη σύγκρουση του επιβατηγού πλοίου "Σάμαινα" με την πυραυλάκατο "Κωστάκος". Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, επανέλαβε απλώς ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν είναι γνωστό αν ο κυβερνήτης ή άλλος αξιωματικός της πυραυλακάτου παρέβη εντολές ή υπέπεσε σε ανθρώπινο λάθος, ή αν υπάρχουν ευθύνες του πλοιάρχου του επιβατηγού πλοίου.

Ο υφυπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι "το τίμημα της άμυνας της χώρας μπορεί να είναι κάποτε βαρύ", διότι επειδή "θέλουμε να έχουμε ετοιμοπόλεμες Ενοπλες Δυνάμεις" κατά τις ασκήσεις "καταβάλετε κάθε προσπάθεια ώστε να ασκείται το στρατιωτικό προσωπικό όσο γίνεται πιο ρεαλιστικά". Αφησε έτσι να εννοηθεί ότι το υπουργείο Αμυνας δε θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε μία άσκηση.

Ο Ν. Γκατζής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού σημείωσε ότι με την απάντησή του ο υφυπουργός καταλόγισε ουσιαστικά ευθύνες μόνο στα πληρώματα των δύο πλοίων, τόνισε: "Είναι τρομερό, σήμερα, στη δεκαετία της εξέλιξης της τεχνολογίας και ηλεκτρονικής να συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες με θύματα ανθρώπινες ζωές και μάλιστα νέων που έρχονται να υπηρετήσουν την πατρίδα". Ακολούθως υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να μην έχουν ειδοποιηθεί τα δύο πλοία ότι στο συγκεκριμένο δρομολόγιο του επιβατηγού θα στεκόταν πολεμικό με σβησμένα φώτα. Δεν μπορεί να μην παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα επαγρύπνησης για να αποτραπούν τέτοια περιστατικά. Τέλος, παρατήρησε ότι δεν είναι τυχαίο μία μόλις μέρα μετά το τραγικό συμβάν η πυραυλάκατος "Λήμνος" παρά λίγο να είχε την ίδια τύχη με το "Κωστάκος" από άλλο επιβατηγό πλοίο. "Αντί να αντιδράσει ακαριαία και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οδηγούμαστε σε ένα συνεχές τραγικό φαινόμενο" τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ