ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζονται τα ύποπτα παιχνίδια

Για εσκεμμένη κρίση, κάνει λόγο ο Γ. Παπαντωνίου

"Εσκεμμένη" χαρακτήρισε την κρίση στο Χρηματιστήριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, κατηγορώντας χτες τους χρηματιστές, από τις Βρυξέλλες, ότι αθέτησαν τη συμφωνία που είχαν με την κυβέρνηση για ομαλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου. H Σοφοκλέους παρέμεινε και χτες κλειστή και, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι χρηματιστές, θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστο για τις επόμενες δυο μέρες, αφού το "κανόνι" της "Δέλτα Χρηματιστηριακής", βγάζει στη φόρα σωρεία αεριτζίδικων παραβάσεων και παρανομιών, οι οποίες ωστόσο, δεν είναι δυνατό να διαπιστωθούν αν το Χρηματιστήριο λειτουργεί κανονικά. Με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε λόγο για πλήρη εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ενώ επανέλαβε την άποψη πως δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με χρήματα από τον προϋπολογισμό, όσοι ζημιώθηκαν από τα "παιχνίδια" με τις μετοχές διαφόρων εταιριών.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση που είχαν χτες, οι χρηματιστές ζήτησαν από τις αρχές του Χρηματιστηρίου να γίνει εκκαθάριση των τίτλων όλων των χρηματιστηριακών εταιριών και να τοποθετηθούν σε κάθε χρηματιστηριακή ορκωτοί λογιστές για να ελέγξουν τη νομιμότητα των συναλλαγών που διενήργησαν. Για το θέμα αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ, σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας των χρηματιστών και του γγ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Απ. Φωτιάδη, με συμμετοχή του προέδρου του Χρηματιστηρίου Μ. Ξανθάκη. Σχετικά με το θέμα αντικατάστασης του τελευταίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι "δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση".

Στο μεταξύ ανοιχτούς λογαριασμούς με τη "Δέλτα" έχουν και άλλες 11 χρηματιστηριακές εταιρίες (ΑΧΕ), μερικές απ' τις οποίες είναι μάλιστα θυγατρικές κρατικών τραπεζών. Παράγοντες της Σοφοκλέους διατυπώνουν ερωτηματικά, κατά πόσο οι εν λόγω ΑΧΕ, και ειδικά οι κρατικές (οπότε το ζήτημα παίρνει και άλλες διαστάσεις), μπήκαν εσκεμμένα ή ακούσια στο παιχνίδι της μετοχής "Μαγρίζος" και, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, άλλων δυο μετοχών - σε μικρότερη όμως έκταση - της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης" και των "Επιχειρήσεων Παρνασσού". Οπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι πάντως, οι περισσότερες ΑΧΕ της "11άδας", την πλήρη... σύνθεση της οποίας έχει στα χέρια του ο "Ρ", έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στους ελέγχους που θα ακολουθήσουν, ενώ τουλάχιστο μια βρίσκεται σε δυσχερή θέση και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει τη "Δέλτα" κηρύσσοντας παύση εργασιών.

Πώς στήθηκε το κόλπο

Η εταιρία "Μαγρίζος" δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία παράγωγων προϊόντων του βαμβακιού και μπήκε στο Χρηματιστήριο στα τέλη του 1990. Καθότι μικρή εταιρία, η μετοχή της κατατάσσεται στις λεγόμενες "περιφερειακές", οι οποίες προσφέρονται για χρηματιστηριακά "παιχνίδια" που δίνουν εύκολο και γρήγορο κέρδος. Κατά καιρούς, ανάλογες "περιφερειακές" μετοχές μικρών σχετικά εταιριών υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής τους, γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο "Μαγρίζου" είναι τουλάχιστο σύνηθες στη "ρηχή" αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Οι διακυμάνσεις προκαλούνται από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων ή ακόμα και νομικά πρόσωπα (θεσμικοί επενδυτές), που όλοι τους έχουν το κοινό να εμφανίζουν καλή οικονομική επιφάνεια, αλλά και τις, απαραίτητες σ' αυτές τις περιπτώσεις, προσβάσεις, ώστε να καλύπτουν τις αλχημείες τους. Εχοντας αυτά τα όπλα, τα "λόμπι", όπως αποκαλούνται, αγοράζουν πακέτα μετοχών μιας εταιρίας "τύπου Μαγρίζου", φροντίζοντας παράλληλα με τις αγορές τους να διοχετεύουν ευνοϊκούς γι' αυτήν ψιθύρους στον Τύπο και τα πέριξ της Σοφοκλέους.

Η μετοχή τότε φαντάζει "ευκαιρία" στους ανυποψίαστους μικροεπενδυτές και όχι μόνο, που σπεύδουν να την αγοράσουν, προσδοκώντας ότι η τιμή της θα ανέβει κι άλλο και θα κερδίσουν τη διαφορά. Την αύξηση της ζήτησης έρχεται να καλύψει το λόμπι, που πουλάει ("ξεφορτώνεται") λίγα λίγα τα χαρτιά, κερδίζοντας από τη διαφορά μεταξύ της χαμηλότερης τιμής αγοράς και της υψηλότερης τιμής πώλησης. Στην πορεία - και αφού το λόμπι μέσω της παραπάνω "τεχνικής" έχει απομυζήσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τους μικροεπενδυτές, πουλώντας τις μετοχές που κατείχε - οι "ειδήσεις" αποδεικνύονται ψεύτικες, και οι μικροεπενδυτές μένουν με τα χαρτιά στο χέρι, αφού η μετοχή αποδεικνύεται υπερτιμημένη...

Το παιχνίδι με τη μετοχή της "Μαγρίζος", που έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν τα τεράστια ανοίγματα της χρηματιστηριακής εταιρίας "ΔΕΛΤΑ", αρχίζει στις αρχές του 1996, τότε που η μετοχή της κινείται στα επίπεδα των300 δρχ. Το αποτέλεσμα της συστηματικής κερδοσκοπικής δράσης ήταν η μετοχή να φτάσει σε λίγους μήνες στο 4πλάσιο της τιμής και να ξεπεράσει τις 1.300 δραχμές, εγκλωβίζοντας μάλιστα και αρκετούς θεσμικούς επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, εταιρίες επενδύσεων κτλ.).

Οι ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις που πήρε το παιχνίδι, καθώς και η αδυναμία εκείνων οι οποίοι βρέθηκαν στο τέλος με τα μεγαλύτερα πακέτα (των άχρηστων γενικά μετοχών) να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους προς αγοραστές και πωλητές, αποτέλεσε τη βάση για το τεράστιο άνοιγμα της "ΔΕΛΤΑ". Κάτω από ορισμένες άλλες προϋποθέσεις - κι αν δε βρισκόμασταν σε περίοδο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στις χρηματιστηριακές εταιρίες - η ιστορία θα πνιγόταν στο σκοτάδι και όποιος έχασε, έχασε. Οπως, άλλωστε, θα χάσει και τώρα...

Σεμινάριο της ΠΟΛ

Τετραήμερο φορολογικό λογιστικό σεμινάριο, στις 22, 26, 27 και 29 Νοέμβρη 1996, διοργανώνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) σε συνεργασία με την ΕΕΛΠ. Τα θέματα του σεμιναρίου, που θα γίνεται από 5.30 μέχρι 9.30 το απόγευμα, θα είναι: Φορολογία εισοδήματος, Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, Υποχρεώσεις - λειτουργία της Αναλυτικής Λογιστικής από 1.1.1997. Στο σεμινάριο, θα γίνει παρουσίαση και ανάλυση όλων των αλλαγών που έγιναν μέσα στο 1996 και θα απαντηθούν τυχόν απορίες.

Ημερίδα των τελωνειακών

Ημερίδα με θέμα "Αλκοόλη - Αλκοολούχα ποτά", διοργανώνει η Ενωση Τελωνειακών Υπαλλήλων αύριο Τετάρτη 13 Νοέμβρη στις 2 το μεσημέρι, σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Η εκδήλωση - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση - θα αρχίσει με χαιρετισμό του προέδρου της Ενωσης, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Στην ημερίδα θα γίνουν εισηγήσεις με δύο ενότητες θεμάτων, οι οποίες αφορούν: Ισχύουσες διατάξεις για τις επιβαρύνσεις, απαλλαγές, διαδικασίες διακίνησης και εξαγωγής. Λαθρεμπόριο - πρακτικές εφαρμογές, μέτρα ελέγχου για την καταστολή και την αντιμετώπισή του.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Τι ποσότητες καυσίμων δικαιούνται ατελώς

Οι ποσότητες καυσίμων σε λίτρα, που μπορούν να παραλαμβάνουν ατελώς τα αλιευτικά σκάφη (γρι - γρι, τράτες κλπ.) σε ένα ημερολογιακό έτος, καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η απόφαση, η ετήσια κατανάλωση ανά ίππο, που δικαιούνται τα διάφορα αλιευτικά σκάφη, ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκουν, τις ώρες ημερήσιας εργασίας και τις ημέρες εργασίας κατ' έτος, έχει ως εξής:

  • 203 λίτρα ανά ίππο για γρι - γρι, εφόσον εργάζονται 8 ώρες τη μέρα και 135 μέρες το έτος.
  • 284 λίτρα ανά ίππο για τράτες (11 ώρες τη μέρα, 135 μέρες το χρόνο).
  • 248 λίτρα ανά ίππο για δίχτυα παραγάδια (8 ώρες τη μέρα, 165 μέρες το χρόνο).
  • 135 λίτρα ανά ίππο για καταδυτικές μηχανές (6 ώρες τη μέρα, 113 μέρες το χρόνο).
  • 563 λίτρα ανά ίππο για σκάφη άνω των 10 κόρων (ολικής χωρητικότητας), για 15 ώρες εργασίας τη μέρα και 188 μέρες εργασίας το χρόνο.
Λιμάνια ... ελεύθερης αγοράς

Αδιευκρίνιστες παραμένουν από την κυβέρνηση οι κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμανιών της χώρας, το οποίο σύντομα πρόκειται να αλλάξει, καθώς κρίνεται αναποτελεσματικό στις... συνθήκες της ελεύθερης αγοράς. Σε συνέντευξη Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης,μιλώντας για το λιμάνι της πόλης, απέκλεισε αρχικά το ενδεχόμενο να περάσει σε ιδιωτικό έλεγχο, αλλά απέφυγε να απαντήσει και άφησε ανοιχτό το αν θα δοθούν τομείς του ΟΛΘ σε εργολάβους, ενώ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να γίνουν και οι απαραίτητες προσλήψεις που ζητούν οι εργαζόμενοι λόγω αύξησης της κίνησης φορτίων.

Οπως είπε, η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να φέρει το θέμα στη Βουλή είτε αποκλειστικά για τον ΟΛΘ είτε για όλα τα λιμάνια της χώρας, αφού πρώτα ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός και τόνισε πως το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο του 1970 δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις και χρειάζεται απλοποιήσεις. Σχετικά με τις προσλήψεις, ανακοινώθηκε πως θα γίνουν μόλις 7, από τις 25 που ζητούσαν οι εργαζόμενοι, με ευθύνη του ΑΣΕΠ.

Ζητούν επέκταση του ορίου για τα βιβλία

Την επέκταση του ορίου για τήρηση βιβλίων Β κατηγορίας πάνω από τα 180 εκατ. που ισχύει σήμερα, ζητούν με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

Επίσης, ζητούν να ληφθεί μέριμνα ώστε όταν υπερβαίνεται το όριο της Β κατηγορίας να δίνεται η δυνατότητα να γίνεται η αλλαγή κατηγορίας βιβλίων ένα χρόνο αργότερα και όχι τον ίδιο χρόνο, ώστε να προετοιμάζεται καλύτερα η επιχείρηση.

Τέλος, οι δύο παραπάνω Ομοσπονδίες καταγγέλλουν την επιβολή φόρων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις κατ' επίφαση δυνητικές - ανταποδοτικές φορολογίες και υπογραμμίζουν ότι η τακτική αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στις επιχειρήσεις του κλάδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ