ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Κλείνουν αύριο οι δήμοι της Αττικής

Κλειστοί, σε πρώτη φάση μέχρι και την Κυριακή, θα παραμείνουν οι δήμοι καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση εμπαίζει την Αυτοδιοίκηση και την οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό

Το κλείσιμο των Δήμων της Αττικής, από αύριο Πέμπτη, μέχρι και την Κυριακή, κόντρα στο οικονομικό αδιέξοδο που οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τους ΟΤΑ, αποφάσισε χτες η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), που συνεδρίασε χτες παρουσία 35 ακόμα δημάρχων της περιοχής. Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο τι θα κάνουν οι δήμαρχοι τη Δευτέρα, 18 Νοέμβρη. Η απόφαση για τη συνέχεια θα παρθεί από τη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ, που συγκαλείται γι' αυτό το σκοπό, το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Στη χτεσινή συνεδρίαση εκφράστηκε η διάθεση να επεκταθεί το κλείσιμο μέχρι και τη Δευτέρα ώστε παράλληλα με τη γενική συνέλευση να γίνεται και αγωνιστική συγκέντρωση.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί η ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ συναντάται με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να της κοινοποιήσει την απόφασή της για το κλείσιμο των δήμων. Παράλληλα θα της ζητήσει να επανεξετάσει τη στάση και απόφαση που πήρε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η οποία δεν ανταποκρίνεται κατά το ελάχιστο στο μίνιμουμ αιτημάτων της ΤΕΔΚΝΑ, όπως αυτά εκφράστηκαν και στο συνέδριό της. Θα ζητήσει, ακόμη, τη δέσμευση του δημάρχου Αθήνας και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλου, ότι θα κλείσει το Δήμο, χωρίς ωστόσο να αποτελεί αυτό προϋπόθεση για την κινητοποίηση στους άλλους δήμους, καθώς οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την απόφασή τους.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά τις διάφορες πιέσεις που ασκήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, το "κλίμα" ήταν ιδιαίτερα θετικό υπέρ των κινητοποιήσεων, καθώς γίνεται πλέον απόλυτα καθαρό ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί χρόνια τώρα για τη λύση μιας σειράς αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα τα ίδια αιτήματα να έρχονται και να ξανάρχονται στα συνέδριά της. Παράλληλα, οι δήμαρχοι έκριναν το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ κατώτερο των περιστάσεων, ενώ έγινε λόγος για υποχωρητική στάση από την ηγεσία της. Η απόφαση για κλείσιμο των δήμων πάρθηκε ομόφωνα από τη ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ. Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθήνας, Ν. Γιατράκος, απουσία που έδωσε λαβή για διάφορα σχόλια σχετικά με τη στάση που τηρεί η δημοτική αρχή της Αθήνας, η οποία σε σοβαρά ζητήματα εμφανίζεται κυβερνητικότερη της κυβέρνησης.

Από τη συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμη, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το κλείσιμο των δήμων, ενώ τα συνεργεία καθαριότητας θα "βγουν" μόνο στα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Αιτήματα

Ως αιτήματα πρώτης γραμμής, που απαιτούν εδώ και τώρα λύση, καθώς για αρκετά από αυτά υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης από το περσινό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο, η ΤΕΔΚΝΑ προβάλει: Την καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15.000 δραχμών και της ειδικής αποζημίωσης των 18.000 δραχμών, τα οποία ναι μεν υποσχέθηκε πως θα ικανοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση. Την απόδοση από το 1997 του 5% της φορολογίας των τόκων καταθέσεων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τόσο των παλιών δανείων όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Ζητά επίσης την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων κεντρικών αυτοτελών πόρων που προβλέπονται από το νόμο 1828/89, είτε αυτή η περικοπή επιχειρηθεί στο ποσοστό του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, είτε στο ποσοστό των Τελών Κυκλοφορίας. Ζητείται τέλος να υπάρξει διαφάνεια στις έκτακτες επιχορηγήσεις των δήμων που δίνονται από τα ταμεία διαφόρων υπουργείων.

Επιπρόσθετα, η ΤΕΔΚΝΑ, μέσα από το ψήφισμα του πρόσφατου συνεδρίου της, διεκδικεί την καταβολή των παρανόμως παρακρατημένων πόρων των προηγούμενων χρόνων, όπως επίσης και την αύξηση του 20% επί του Φόρου Φυσικών Προσώπων σε 30%.

ΤΥΔΚ ΛΕΣΒΟΥ
Χωρίς χαρτί και μελάνι

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνική υποστήριξη αντιμετωπίζει η Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) του Νομού Λέσβου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΤΥΔΚ Λέσβου φέρνουν στη Βουλή, με ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκο Παπαδόπουλο,οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται συγκεκριμένα στα προβλήματα των υπαλλήλων της ΤΥΔΚ οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη των έργων στους 72 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού. Οι υπάλληλοι, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, συντάσσουν και εγκρίνουν μελέτες, καταγράφουν καταπατήσεις και κάνουν τοπογραφικές εργασίες για τα 1.614 τετραγωνικά μέτρα του νησιού. Από τους 18 μόνιμους υπαλλήλους, όμως, που απαιτούνται σήμερα, υπάρχουν μόνο εννιά και τα κενά καλύπτονται με αποσπάσεις που γίνονται κατά καιρούς από άλλες υπηρεσίες του νομού. Ελλείψεις στην ΤΥΔΚ υπάρχουν και σε απλά τεχνικά μέσα, καθώς τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες της υπηρεσίας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη έξοδα όπως χαρτί, μελάνι, βενζίνη για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κ. ά.

"Με αυτό τον τρόπο, καταλήγει η ερώτηση, όπως είναι ευνόητο, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια όπου τα έργα τα οποία γίνονται έχουν πολύ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και απαιτούνται πιο σοβαρές επιβλέψεις από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, εξοπλισμένο με τα απαραίτητα μέσα".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό,τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να καλυφθούν άμεσα σε μόνιμο προσωπικό οι κενές θέσεις στην ΤΥΔΚ Λέσβου καθώς και για την αντιμετώπιση των οικονομικών και τεχνολογικών προβλημάτων της υπηρεσίας.

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Ανακαλέστε την άδεια

Εκκληση μαζικών φορέων στον νομάρχη Αθήνας

Την ανάκληση της οικοδομικής άδειας, που είχε εκδώσει τον Ιούλη του '96, η πολεοδομική υπηρεσία της νομαρχίας Αθηνών, προκειμένου ο Χρ. Λαμπράκης να κατασκευάσει στο Πάρκο Ελευθερίας το γκαράζ και την όπερά του, ζήτησαν από το νομάρχη εκπρόσωποι μαζικών φορέων, που αντιτίθενται στην καταστροφή του Πάρκου από τον μεγαλοεπιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" είχε ζητήσει, παλαιότερα, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας να πάρει θέση σχετικά με την καταστροφή του Πάρκου. Αποτέλεσμα της έκκλησης ήταν να συναντηθεί, χτες, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες ο νομάρχης Δ. Ευσταθιάδης και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Γ. Ανανιάδης, με εκπροσώπους μαζικών φορέων, που τους επισήμαναν την ευνοϊκή μεταχείριση του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την κυβέρνηση, τη σιωπή της τελευταίας απέναντι στις αλλεπάλληλες καταγγελίες τους, τις αυθαιρεσίες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) στο χώρο.

Ο Αγγ. Γαβαλάς,πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, δήλωσε ότι δε γίνεται να κατασκευάζεται υπόγεια όπερα σε εκείνο το σημείο της πόλης, αντί να επιλέγεται κάποιος άλλος χώρος που να αποτελέσει και σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα. Σημείωσε ότι "εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση και η κυβέρνηση θέλει την κατασκευή μιας όπερας οφείλει να τη χωροθετήσει σωστά". Ο ίδιος τόνισε ότι η οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε από τη νομαρχία, πρέπει να ανακληθεί προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος της δημόσιας διοίκησης. Ο Γερ. Σκλαβούνος,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας, υπογράμμισε ότι τα πάρκα προστατεύονται από το Σύνταγμα και αναφέρθηκε σε απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ του '88, που ορίζει ως χώρο για γκαράζ οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Δ. Πρωτοψάλτης,γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου '67 - '74, τόνισε ότι ο Σύνδεσμος αγωνιζόταν από το '78 ώστε το στρατόπεδο της ΕΑΤ - ΕΣΑ να ονομαστεί "Πλατεία Ελευθερίας". "Δεν μπορούμε να δεχτούμε, συνέχισε, την προσβολή αυτού του ιστορικού χώρου από τον ΟΜΜΑ. Γι' αυτό το λόγο εκδώσαμε ψήφισμα τον Ιούλη του '93, για να καταργηθούν οι πράξεις που παραχωρούσαν δωρεάν το Πάρκο στον ΟΜΜΑ". Σημείωσε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε εισπράξει ο Σύνδεσμος από το μηχανικό του ΟΜΜΑ ότι το κτίριο του Μεγάρου θα γινόταν στο χώρο που βρίσκεται η πολυκατοικία των αξιωματικών κατόπιν απαλλοτρίωσής της, αυτό δεν έγινε. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το υπέργειο κτίσμα του Μεγάρου βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το κτίριο των βασανιστηρίων και υπογράμμισε ότι γίνονται από την πολιτεία ενέργειες που ευνοούν τον ιδιώτη και παραγκωνίζουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΚΕΔΚΕ
Η επισφράγιση της υποταγής

Η τελευταία πράξη πλήρους υποταγής της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στις αντιλαϊκές επιταγές της κυβέρνησης και του Μάαστριχτ, που σηματοδοτήθηκε έντονα στο συνέδριό της, παίχτηκε χτες το πρωί. Σε πλήρη δυσαρμονία με τη στάση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, που αντιστέκεται στον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ επισφράγισε χτες τη συμφωνία της με την κυβέρνηση για νέες οικονομικές απώλειες του θεσμού στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης". Απώλειες, που θα κληθούν να αναπληρώσουν οι δημότες μέσα από πρόσθετα χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Απ. Κοιμίσης και ο γενικός διευθυντής της Στ. Γιανναράκης με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα,όπως ήταν αναμενόμενο, επανέλαβαν την πρόταση της ΚΕΔΚΕ να χαρίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλα 10 δισ. στην κυβέρνηση, ως "συμβολή" της στο δρόμο της χώρας προς τη "σύγκλιση". Αλλά 10 δισ. που έρχονται να προστεθούν στα 720 που ήδη παρακρατά αυθαίρετα η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ και στα 40 δισ. που θα χάσει η ΤΑ μέσα από καταργήσεις φοροαπαλλαγών της.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συγκροτήσουν από κοινού "ομάδα εργασίας", προκειμένου αυτή να εξετάσει πώς θα αναδιαρθρωθεί το σύστημα κατανομής των πόρων που δίνονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα υπουργεία. Επίσης, η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια "νομοτεχνική διατύπωση", που να εξασφαλίζει την αποδοχή των 10 δισ. που προσφέρει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, χωρίς να "θίγεται" ο νόμος 1828/89 (για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης). Να μην προωθηθεί, δηλαδή, ως παρακράτηση 25% από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας που δίνονται στην ΤΑ, κάτι που επιδίωκε η κυβέρνηση. Και οι δύο πλευρές, βέβαια, παρέκαμψαν το γεγονός ότι ο νόμος αυτός όχι απλά θίγεται, αλλά καταστρατηγείται από την κεντρική διοίκηση, καθώς ήδη δεν αποδίδει στην ΤΑ τα εκατοντάδες δισ. που βάσει του νόμου αυτού της οφείλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ