Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Η επισφράγιση της υποταγής

Η τελευταία πράξη πλήρους υποταγής της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στις αντιλαϊκές επιταγές της κυβέρνησης και του Μάαστριχτ, που σηματοδοτήθηκε έντονα στο συνέδριό της, παίχτηκε χτες το πρωί. Σε πλήρη δυσαρμονία με τη στάση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής, που αντιστέκεται στον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ επισφράγισε χτες τη συμφωνία της με την κυβέρνηση για νέες οικονομικές απώλειες του θεσμού στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης". Απώλειες, που θα κληθούν να αναπληρώσουν οι δημότες μέσα από πρόσθετα χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Απ. Κοιμίσης και ο γενικός διευθυντής της Στ. Γιανναράκης με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα,όπως ήταν αναμενόμενο, επανέλαβαν την πρόταση της ΚΕΔΚΕ να χαρίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλα 10 δισ. στην κυβέρνηση, ως "συμβολή" της στο δρόμο της χώρας προς τη "σύγκλιση". Αλλά 10 δισ. που έρχονται να προστεθούν στα 720 που ήδη παρακρατά αυθαίρετα η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ και στα 40 δισ. που θα χάσει η ΤΑ μέσα από καταργήσεις φοροαπαλλαγών της.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συγκροτήσουν από κοινού "ομάδα εργασίας", προκειμένου αυτή να εξετάσει πώς θα αναδιαρθρωθεί το σύστημα κατανομής των πόρων που δίνονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα υπουργεία. Επίσης, η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια "νομοτεχνική διατύπωση", που να εξασφαλίζει την αποδοχή των 10 δισ. που προσφέρει η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, χωρίς να "θίγεται" ο νόμος 1828/89 (για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης). Να μην προωθηθεί, δηλαδή, ως παρακράτηση 25% από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας που δίνονται στην ΤΑ, κάτι που επιδίωκε η κυβέρνηση. Και οι δύο πλευρές, βέβαια, παρέκαμψαν το γεγονός ότι ο νόμος αυτός όχι απλά θίγεται, αλλά καταστρατηγείται από την κεντρική διοίκηση, καθώς ήδη δεν αποδίδει στην ΤΑ τα εκατοντάδες δισ. που βάσει του νόμου αυτού της οφείλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ