Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαδήλωσαν για την υπεράσπιση της παιδείας

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν στο χτεσινό συλλαλητήριο

Η μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων και φοιτητών και η αποφασιστικότητα για συνέχιση και διεύρυνση των αγώνων χαρακτήρισε το χτεσινό συλλαλητήριο για την παιδεία, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η εκπαίδευση είναι υπόθεση όλου του λαού.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα από την πλατεία Κλαυθμώνος και μέσω της Σταδίου και Φιλελλήνων κατέληξε στη Βουλή. Στην κεφαλή οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών κρατούσαν το πανό με τις βασικές διεκδικήσεις των φορέων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο: "Αγωνιζόμαστε για μια ενιαία, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση - Ουσιαστική αύξηση των δαπανών στο 15%" και από κάτω οι υπογραφές ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΥΠ, ΠΕΑΕ, Ομοσπονδίες Γονέων. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Δώστε λεφτά για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" και "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των γονιών, που συνεχώς βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για τη μόρφωση των παιδιών τους. Εκπρόσωποι των δυο μεγάλων εκπαιδευτικών ομοσπονδιών της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία επέδωσαν και ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Μικρή ομάδα περιθωριακών στοιχείων δημιούργησαν μικροεπεισόδια, σπάζοντας μία βιτρίνα καταστήματος στην οδό Σταδίου, ωστόσο απομονώθηκαν έγκαιρα από τους διοργανωτές. Ομως έδωσαν την ευκαιρία που ζητούσαν οι ομάδες των ΜΑΤ για να σχηματίσουν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές.

Εξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους εκπροσώπους των διοργανωτών, όπου όλοι τόνισαν την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία, όπου σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας καλούνται οι εκπαιδευτικοί να περιορίσουν το γιορτασμό του Πολυτεχνείου στις 3 τελευταίες σχολικές ώρες, κάτι που ωστόσο ο υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντηση που είχε με τους φορείς δήλωσε άγνοια.

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,ο οποίος μιλώντας στο "Ρ" τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις οδηγούν σε μια συνεχή υποβάθμιση τη δημόσια δωρεάν παιδεία, υπονομεύοντάς τη μεθοδικά. "Ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των σχεδίων, που υπαγορεύονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης" μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν αναπτυχθεί ένα πανίσχυρο κίνημα που θα ανατρέψει αυτά τα σχέδια και να ανοίξει το δρόμο για μια παιδεία του λαού και του τόπου".

Ο Ν. Τσούλιας,πρόεδρος της ΟΛΜΕ, τόνισε στην ομιλία του ότι όσοι πιστεύουν πως το εκπαιδευτικό κίνημα ιδιωτεύει, κάνουν λάθος και επισήμανε την ανάγκη για άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρα μας.

Ο Τ. Παπαχαραλάμπους,πρόεδρος της ΔΟΕ, είπε ότι η εκπαίδευση από ύψιστο κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπορεύσιμο είδος, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις της αγοράς αποσπούν ολοένα και πιο ζωτικά τμήματα της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Κάλεσε τέλος τους παρευρισκόμενους σε έντονη δραστηριοποίηση ενάντια στις ντόπιες και ξένες εντολές, που στόχο έχουν την παράδοση της εκπαίδευσης της χώρας μας στους "βάρβαρους νόμους της αγοράς.

"Δεν παραιτούμαστε και δεν ολιγωρούμε, δεν παραδινόμαστε και δε συνηγορούμε στον εξανδραποδισμό της παιδείας", τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης και συνέχισε: "Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα προσπαθεί να μετατρέψει τους μαθητές σε εύκολους χειραγωγούμενους εργάτες". Μετά το τέλος των ομιλιών αντιπροσωπεία των φορέων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα της κινητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής και η κινητοποίηση έληξε με την υπόσχεση όλων να συνεχιστεί η δράση για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ