Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποιήσεις φοιτητών χτες στην Πάτρα

Κατέλαβαν την πρυτανεία. Συλλαλητήριο και πορεία το απόγευμα

Με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Πανεπιστημίου και γενικότερα των προβλημάτων της εκπαίδευσης, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν χτες κατάληψη του ιδρύματος, κλείνοντας το κτίριο της πρυτανείας. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από αποφάσεις των Συλλόγων Βιολογικού και Χημικών Μηχανικών και στηρίχτηκε και από άλλους Συλλόγους. Αιτήματα των φοιτητών είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, η επίλυση του προβλήματος σίτισης, στέγασης και μετακίνησης, η κατάργηση των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν μέσο ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η άρση του στρατολογικού νομοσχεδίου, που περιορίζει τις αναβολές των φοιτητών.

Η κίνηση αυτή αποτελεί τον προάγγελο φοιτητικών κινητοποιήσεων όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αλλά και πανελλαδικά, όπως σημειώνουν οι φοιτητές, οι οποίοι περνούν σε συντονισμό του αγώνα τους και ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με την κυβερνητική πολιτική κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Χτες το απόγευμα με απόφαση των Συλλόγων Νηπιαγωγών, Βιολογικού και Χημικών Μηχανικών πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ολγας φοιτητικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχε και ο Σύλλογος Φυσικού.Στη συνέχεια οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Ο Παύλος Ρήγας,μέλος του ΔΣ του Βιολογικού, σημειώνει: "Με τη σημερινή κατάληψη ζητάμε επίλυση των οξυμένων εκπαιδευτικών προβλημάτων. Υπάρχει γενικά διάχυτη μια αγωνία, η οποία τώρα βγαίνει στην επιφάνεια. Η συνέχιση του αγώνα θα καθοριστεί μέσα από τις ΓΣ, σε παράλληλη πορεία με τις κινητοποιήσεις του ΔΕΠ".

Από την πλευρά του ο Νίκος Δημητριάδης,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών και του ΔΣ της Φοιτητικής Εστίας, σημειώνει: "Μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού θα κορυφωθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει μια καλή αναμέτρηση του φοιτητικού κινήματος με την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

"Υπάρχει προοπτική να συσπειρωθούν κι άλλοι σύλλογοι, που έχουν εκφράσει ανάλογες διαθέσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού προβλήματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση", σημειώνει ο Χρήστος Νικολόπουλος,μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, προσθέτοντας ότι "ο συντονισμός πρέπει να γίνει και με άλλους φορείς της εκπαίδευσης, αλλά και συνολικά με την κοινωνία της Πάτρας. Σ' ό,τι αφορά τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας κάποια πρώτα βήματα έχουν γίνει με πρωτοβουλίες του ίδιου του Συλλόγου του ΔΕΠ. Σ' αυτή τη φάση το κύριο είναι να καταγραφεί η δυσαρέσκεια που υπάρχει μέσα από ένα κύκλο πρώτων αγωνιστικών αναμετρήσεων με αυτή την πολιτική. Κοινή μας εκτίμηση είναι ότι έτσι όπως διαμορφώνεται το πρόβλημα της εκπαίδευσης, το μέτωπο της παιδείας δεν είναι υπόθεση μόνο των φορέων της παιδείας, είναι υπόθεση συνολικά του λαού. Από αυτή την άποψη το ζήτημα του συντονισμού αναδεικνύεται σαν κύριο ζήτημα, που πρέπει να λύσουν οι σύλλογοι και οι φοιτητές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ