Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Το έργο "τρέχει" με ρυθμούς χελώνας

Νέες δεσμεύσεις για την υλοποίησή του έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε συνάντησή του με βουλευτές και φορείς της Θεσσαλίας

Νέες υποσχέσεις για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία έδωσε προχτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Θεσσαλών βουλευτών (μεταξύ αυτών και οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας, Θ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής), της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών και της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, αλλά οι φορείς της Θεσσαλίας εξακολουθούν να ανησυχούν, αφού βλέπουν ότι αυτό έχει εξελιχτεί εδώ και 20 χρόνια σε ένα νέο "Γιοφύρι της Αρτας". Η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών μάλιστα επέδωσε σχετικό υπόμνημα, από το οποίο προκύπτει ότι το έργο, παρά τις υποσχέσεις, εξακολουθεί να καρκινοβατεί.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προχώρησε συγκεκριμένα, τουλάχιστον στα λόγια, στις εξής δεσμεύσεις:

  • Το έργο θα προχωρήσει κανονικά και η βούληση της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωσή του.
  • Το φράγμα της Συκιάς δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε η σχετική σύμβαση και ήδη εγκαταστάθηκε ο εργολάβος.
  • Το έργο κατασκευής της σήραγγας εκτροπής δημοπρατήθηκε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακηρυχτεί ο μειοδότης και θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση.
  • Τα δύο έργα θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους και έχει εγγραφεί σχετική πίστωση ύψους 65 δισ. δρχ.
  • Για το θέμα της Κάρλας και του φράγματος Σμοκόβου θα γίνουν ειδικές συσκέψεις υπό την προεδρία του.
Δυσοίωνες διαπιστώσεις

Πάντως η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών, με το υπόμνημα που κατέθεσε, προβαίνει στις εξής δυσοίωνες διαπιστώσεις:

  • Δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά και με σταθερούς ρυθμούς, όπως όφειλε, η διαδικασία ανάθεσης της σήραγγας εκτροπής. Η βαθμολόγηση διάρκεσε πάνω από 6 μήνες, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι δύο μήνες έως ότου υπογραφεί η σύμβαση. Η πορεία αυτή συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα των αντιπάλων του έργου, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
  • Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, δηλαδή εδώ και ένα χρόνο, δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες προώθησης παράλληλων ενεργειών ή μελετών για την υποστήριξη του έργου, όπως: Μελέτη συνδυασμένης διαχείρισης Υδατικών Πόρων των διαμερισμάτων της Θεσσαλίας - Δυτικής Στερεάς. Μελέτη χρηματοδότησης μέχρι το έτος 2000 των απαραίτητων έργων στη Θεσσαλία για την αξιοποίηση των νερών της εκτροπής. Μελέτη σε επίπεδο δημοπράτησης των έργων κατάντη Πευκόφυτου, σε συνδυασμό με τη βέλτιστη ενεργειακή εκμετάλλευση των νερών της εκτροπής. Μελέτη κόστους - οφέλους του συνόλου των έργων στη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, ώστε να είναι δυνατή η υποστήριξη του έργου εκτροπής, έναντι κάθε τεχνικοοικονομικής αμφισβήτησής του. Πλήθος άλλων μελετών και έργων που προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 23271/15-12-1995 για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Επίσης, στο υπόμνημα επισημαίνεται και το θέμα του ταμιευτήρα της Κάρλας, το οποίο θα πρέπει όχι μόνο να οριστικοποιηθεί, αλλά και να ενταχτεί στο σύνολο των θεσσαλικών έργων. Παρά τις υποσχέσεις όμως, η χρηματοδότηση του έργου είναι αβέβαιη, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση των διαδικασιών δημοπράτησής του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παγώνουν ξανά τα έργα εκτροπής του Αχελώου (2014-01-11 00:00:00.0)
Υποκρισία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2010-08-11 00:00:00.0)
«Πάει» και ο Αχελώος! (2009-09-25 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση (2001-06-19 00:00:00.0)
Κι όμως, δεν προχωρούν τα έργα (1998-06-20 00:00:00.0)
Νέες πρωτοβουλίες για τον Αχελώο (1996-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ