Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέες πρωτοβουλίες για τον Αχελώο

Το έργο της εκτροπής βάλλεται από διάφορες πλευρές, στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Καθυστερεί η εκπόνηση μελέτης για την οικονομική του βιωσιμότητα

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Γείτονα,θα έχουν σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι, στο υπουργείο, εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την Εκτροπή του Αχελώου,για να συζητήσουν μαζί του τον συντονισμό των ενεργειών, ώστε να προχωρήσει, επιτέλους, το έργο.

Σε συνεδρίασή της, στη Λάρισα, η Γραμματεία της ΠΑΣΕ αποφάσισε ν' αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των βολών που δέχεται το έργο από διάφορες πλευρές και στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκπόνηση μελέτης για την οικονομική του βιωσιμότητα. Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες και δημοπρατήσεις του φράγματος Συκιάς και της σήραγγας εκτροπής, καθώς και τη σύμβαση προμήθειας εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμών, που υπογράφτηκε με τους Ρώσους, η Συντονιστική Επιτροπή ανησυχεί για την τύχη της εκτροπής του Αχελώου, αφού διαπιστώνει ότι για τα δημοπρατηθέντα έργα δεν υπάρχει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας, στη βάση των νέων δεδομένων της λεγόμενης "ήπιας εκτροπής" των 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Χωρίς αυτή τη μελέτη δεν μπορεί να θεωρείται πιθανή η χρηματοδότηση του έργου από τα ταμεία της ΕΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή των θεσσαλικών φορέων, ζητάει την κυβερνητική συνδρομή και εξασφάλιση, καθώς προετοιμάζεται, το επόμενο διάστημα, να επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, για να εκθέσει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, τη σκοπιμότητα, τη χρησιμότητα και την οικολογική αξία του έργου. Επίσης, μετά τη συνάντηση με τον Κ. Γείτονα, θα συγκαλέσει συνάντηση των 24 βουλευτών της Θεσσαλίας και στις 6 Φλεβάρη, θα συνεδριάσει η ολομέλεια της ΠΑΣΕ όπου θα συζητηθεί και η νομική μορφή που θα πάρει ο φορέας, στον οποίο θα μετεξελιχτεί.

Σε υπόμνημά της προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη και τον αναπληρωτή υπουργό Κ. Γείτονα,η ΠΑΣΕ αναφέρει: "Πάγιο αίτημα των θεσσαλικών φορέων - που αγωνίζονται για το έργο της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου - εδώ και πολλά χρόνια ήταν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προετοιμασίας του έργου, ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο. Μεταξύ αυτών που προαπαιτούνται για την έναρξη των εργασιών του έργου, είναι και τα παρακάτω:

α) Η ολοκλήρωση των προβλεπομένων μελετών (τεχνικές, περιβαλλοντικές, οικονομοτεχνικές κλπ.).

β) Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

γ) Η δημοπράτηση των έργων.

Η "ευφορία" από τις θετικές ενέργειες της πρόσφατης προκήρυξης δημοπράτησης του φράγματος Συκιάς και της σήραγγας εκτροπής, καθώς και η υπογραφή σύμβασης για τα ηλεκτρομηχανολογικά των ΥΗΣ Συκιάς και Πευκοφύτου, πιθανόν να είναι χωρίς αντίκρυσμα, αν έχουν βάση οι πληροφορίες μας για την τύχη της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλι ο Αχελώος! (2003-09-02 00:00:00.0)
Κατολισθήσεις «απειλούν» να εκτρέψουν τον Αχελώο! (2003-01-21 00:00:00.0)
Γιατί δεν προχωρούν τα έργα; (1998-10-06 00:00:00.0)
Το έργο "τρέχει" με ρυθμούς χελώνας (1996-11-13 00:00:00.0)
Ανάσα ζωής για το θεσσαλικό κάμπο (1996-09-15 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις διαρκείας για τον Αχελώο... (1995-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ