Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Χρέος η κατασκευή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Ενα χρόνο μετά τις εκσκαφές, οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μουσείου συνεχίζονται. Για την αποπεράτωση απαιτούνται ακόμη 150 εκατομμύρια δραχμές

Στις αρχές του προηγούμενου χρόνου άνοιξε ο δρόμος για να αποκτήσει το δικό της "σπίτι" η αληθινή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, έτσι όπως μοναδικά μπορούν να την αποδίδουν το φωτογραφικό υλικό, τα σημειώματα αγωνιστών, τα απολυτήρια του ΕΛΑΣ, οι στολές που λεκιάστηκαν σε μάχες και τόσα άλλα ανεκτίμητα αντικείμενα. Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, άρχισε να κατασκευάζεται στην Ηλιούπολη το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ενα "σπίτι" που δεν έχει ακόμα "κατοικηθεί", αλλά όλα δείχνουν πως δε θα αργήσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Η προσήλωση των αντιστασιακών του Παραρτήματος Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ στην αποπεράτωσή του είναι η καλύτερη εγγύηση, ενώ σημαντικά βοηθά και η σύμφωνη γνώμη και συνδρομή του δημάρχου Ηλιούπολης Θόδωρου Γιωργάκη.

Η αρχή για τη δημιουργία του πρώτου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα έγινε με την απόδοση δημόσιου ακινήτου από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) στο Δήμο Ηλιούπολης, ύστερα από αίτηση των αντιστασιακών του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης στο δήμο, που προκάλεσε ανάλογη αίτηση του δήμου προς την ΚΕΔ. "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔ παραχωρεί στο Δήμο Ηλιούπολης τη χρήση του "ΒΚ 1942" δημόσιου ακινήτου, που είναι οικόπεδο εμβαδού 1.200 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται επί των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου, Νάστου και Ελευθερίου Βενιζέλου 6, στην Ηλιούπολη. Σκοπός της παραχώρησης είναι αποκλειστικά η ανέγερση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης". Η συγκεκριμένη απόφαση, το παραχωρητήριο δηλαδή χρήσης του οικοπέδου αυτού, σήμανε την αρχή των εργασιών για τη δημιουργία ενός έργου πανελλαδικής εμβέλειας.

Σήμερα, ένα χρόνο περίπου μετά, ο σκελετός του κτιρίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Από τον προϋπολογισμό των 105 εκατομμυρίων δραχμών που ψήφισε πέρσι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, για την πρώτη φάση του έργου, έχουν δαπανηθεί τα 97 εκατομμύρια. Η αρχή για τη δημιουργία του έργου έγινε, όχι όμως εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρόνια τώρα οι αντιστασιακοί ανά την Ελλάδα αγωνίζονται για την ανέγερση ενός Μουσείου πανελλαδικής εμβέλειας. Εύκολη δε θα είναι ούτε η συνέχεια αυτής της προσπάθειας. Μια συνέχεια που θέλει πολλαπλή κινητικότητα από την πλευρά των αντιστασιακών Ηλιούπολης και του ομώνυμου δήμου.

"Για την αποπεράτωση του έργου απαιτούνται ακόμη 150 εκατομμύρια δραχμές", σημειώνει ο Στέφανος Θέος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλιούπολης της ΠΕΑΕΑ. "Στην προσπάθειά μας για τη συγκέντρωση αυτών των χρημάτων σημαντική είναι η συνεργασία με τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ και τον δήμαρχο Ηλιούπολης. Αυτή τη στιγμή έχουμε στείλει υπόμνημα στον υπουργό Πολιτισμό, με το οποίο ζητάμε τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού για την ολοκλήρωση του έργου. Περιμένουμε απάντηση για μια ενδεχόμενη συνάντηση, ώστε να του εκθέσουμε από κοντά την κατάσταση. Επίσης πρόκειται να επισκεφτούμε και τον υπουργό Στρατιωτικών, ενώ βουλευτές του ΚΚΕ μας έχουν υποσχεθεί την προώθηση του θέματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα".

Στο υπόμνημά του, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, αφού αναφέρεται στις προσπάθειες του Δήμου Ηλιούπολης, σε άμεση συνεργασία με τις οργανώσεις τηςΕθνικής Αντίστασης που ξεκίνησε και σχεδόν ολοκληρώνει την ανέγερση του ιστορικού Μουσείου και σημειώνει ότι "οι οικονομικές δυνατότητες είναι περιορισμένες ή σχεδόν εξαντλήθηκαν", ζητά τη συνδρομή του υπουργείου για την ολοκλήρωση ανέγερσης, κατασκευής και λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα όμως με τις προσπάθειες αυτές, όπως επισημαίνει Στέφανος Θέος, πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έχουν ήδη δηλώσει την προθυμία τους να καταθέσουν τις ιδιωτικές τους συλλογές, τα προσωπικά τους κειμήλια στο νέο Μουσείο. "Πρόκειται για ένα πλούσιο υλικό, μαζί με αυτό που βρίσκεται στα γραφεία των Παραρτημάτων και των κεντρικών γραφείων της ΠΕΑΕΑ, θα αποτελέσει πηγή φρονηματισμού και εθνικής αρετής για τους νέους, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας πιέζεται και δοκιμάζεται".

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ