Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομολογιακά δάνεια 400 δισ. δραχμών σε συνάλλαγμα

Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών, που σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, πραγματοποιήθηκε χτες, δε φαίνεται να είναι καθόλου άσχετη με την παρατεταμένη ασθένεια του Α. Παπανδρέου

Υπογράφηκαν χτες δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 400 δισ. δραχμών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και ομίλου γερμανικών και ιαπωνικών τραπεζών. Οπως ανέφεραν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το πρώτο ομολογιακό δάνειο που συνάφθηκε με γερμανικές τράπεζες ανέρχεται σε 1 δισ. μάρκα, ενώ το δεύτερο, που θα χορηγηθεί από όμιλο ιαπωνικών τραπεζών, είναι ίσο με 1 δισ. δολάρια.

Η σύναψη των δύο αυτών δανείων εντάσσεται στο πρόγραμμα εξωτερικού δανεισμού, που έχει εξαγγείλει για το 1996 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Ο χρόνος σύναψης των δύο αυτών δανείων δε φαίνεται να είναι καθόλου άσχετος με τις τελευταίες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το δανεισμό του δημοσίου από την εσωτερική αγορά,που εντάθηκαν με τη δίμηνη ασθένεια του Α. Παπανδρέου. Εξελίξεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαθεσίμων του δημοσίου, τις προστριβές που δημιουργήθηκαν με τις εμπορικές τράπεζες στο θέμα των δημοπρασιών των κρατικών τίτλων, και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των τελευταίων στο 14,2%.

Η προσφυγή, πάντως, του υπουργείου Οικονομικών στον εξωτερικό δανεισμό έχει δημιουργήσει αντιδράσεις σε άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εκφράσει την άποψη ότι η επιχειρούμενη κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων μέσω του εξωτερικού δανεισμού θα έχει αρνητικές αντιδράσεις σε άλλους δείκτες της οικονομίας. Οπως υποστηρίζουν, η εισροή στη χώρα μας συναλλαγματικών διαθεσίμων, ύψους 400 δισ. δραχμών, θα επιδεινώσει το πρόβλημα της αυξημένης ρευστότητας κεφαλαίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και στον πληθωρισμό λόγω αύξησης της ζήτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ