Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
"Οχι" στην επέκταση του οικισμού Λουτρών Υπάτης

Δεν μπορεί να γίνεται επέκταση οικισμού σε περιοχές κοντά σε ιαματικές πηγές, εφόσον δε διασφαλίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αποτροπής κάθε κινδύνου μόλυνσης και ρύπανσης των ιαματικών νερών, έκρινε το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Συγκεκριμένα, επέστρεψε ως "μη νόμιμο" στο ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση του σχεδίου πόλης της Κοινότητας Λουτρών Υπάτης στη θέση "Κοπρισιά".

Σύμφωνα με την απόφαση (πρακτικό 660/95), η ύδρευση και η επέκταση οικισμού κοντά σε ιαματικές πηγές, πρέπει να γίνεται σε απόσταση απόλυτης ασφάλειας από άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο ρύπανσης των ιαματικών νερών. Από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το ΣτΕ έκρινε ότι:

  • Δε φαίνεται η ακριβής απόσταση από τον κρίσιμο υδροφόρο ορίζοντα των ιαματικών πηγών.
  • Από την επιστημονική μελέτη δεν τεκμηριώνεται η αντιμετώπιση από τον κίνδυνο μόλυνσης των υδάτων των πηγών.
  • Οι όροι δόμησης στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνονται χειρότεροι από αυτούς που αρμόζουν για το χαρακτήρα μιας λουτρόπολης.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονταν ως χρήσεις γης στην περιοχή επέκτασης του σχεδίου η γενική κατοικία, εκτός από ξενοδοχεία, ξενώνες και πρατήρια βενζίνης. Καθορίζονταν επίσης ελάχιστο εμβαδόν των οικοπέδων τα 500 μέτρα, μέγιστο ποσοστό κάλυψης 50%, συντελεστής δόμησης 0,8 και μέγιστο ύψος οικοδομών τα 8 μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ