Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Για ένα κοινό μέτωπο αγώνα

Συμπεράσματα από τη συζήτηση του απολογισμού της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στον Πειραιά

Να κρατηθεί και να ενδυναμωθεί με κάθε τρόπο η μόνιμη, καθημερινή απευθείας επαφή με το λαό, με τη γειτονιά με το μαζικό κίνημα, τόσο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", όσο και των δημοτικών κινήσεων, που υποστήριξε το ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές. Να δοθεί αποφασιστικά η μάχη της ενημέρωσης του ελληνικού λαού από τους κομμουνιστές νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους, τις γραμματείες των κινήσεων, τα μέλη και τους φίλους των συνδυασμών, ενάντια στον αποπροσανατολισμό και το σκοτάδι που σκορπούν οι δυνάμεις τις συντήρησης. Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα, το συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα παιδείας, να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο αγώνα.

Στα συμπεράσματα αυτά οδήγησε, μεταξύ άλλων, η συζήτηση για τον απολογισμό δράσης της ΝΑΣ Πειραιά, που έγινε προχτές το βράδυ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η ΝΑΣ σε όλες τις νομαρχίες της χώρας.

Η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα, επισήμαναν τόσο ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής,όσο και η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά, Ε. Παντελάκη,επιβάλλει να κινηθούμε με βάση αυτές τις κατευθύνσεις.

"Βασικά προβλήματα που απασχολούν, βασανίζουν τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, και συνολικά τον τόπο, δεν αντιμετωπίζονται και δεν μπορεί αντικειμενικά να αντιμετωπιστούν, από φιλολαϊκή σκοπιά, από τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ", σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. "Και ενώ όλοι θα περίμεναν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπλήρωσε η Ελ. Παντελάκη,να πρωτοστατήσει στην πάλη, τόσο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, όσο και ενάντια στη φορολογική επέλαση της κυβέρνησης, συμβαίνει τελικά ακριβώς το αντίθετο".

"Στην πόλη μας, συνέχισε, είναι χαρακτηριστικές οι αποφάσεις των προϋπολογισμών των αιρετών οργάνων Νομαρχιακής αλλά και πρωτοβάθμιας, που υποκλίθηκαν - εκτός των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ - επί της ουσίας στη λογική της κυβέρνησης. Τα βάρη για τη λειτουργία σειράς υπηρεσιών στηρίζονται αποκλειστικά στους δημότες και όλα σταδιακά αποκτούν ανταποδοτική πρακτική και επιχειρηματική αξία".

Κι όμως, η πρακτική αυτή δεν είναι μονόδρομος, συνέχισε. Ειδικά ο Πειραιάς διαθέτει το προνόμιο να έχει ζωντανό το παράδειγμα της διαφορετικής αντίληψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Δήμο Περάματος, με τον κομμουνιστή δήμαρχο, είχαμε μείωση των ανταποδοτικών τελών με βελτίωση μάλιστα σε πολλούς τομείς των παροχών προς τους δημότες, που δε χαρατσώνονται όπως οι Πειραιώτες, που έχουν το... προνόμιο να ζουν την ατμομηχανή της αντιλαϊκής πολιτικής στην πρακτική εφαρμογή της.

Δράση με τον κόσμο

"Φορολογήστε ξανά και ξανά, είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής, που αναφέρθηκε αναλυτικά στη συνδυασμένη προσπάθεια διαμόρφωσης αυτής της συνείδησης και το ρόλο των ΜΜΕ, που αποκλείουν τη διαφορετική άποψη". "Εμείς, υπογράμμισε, μπορούμε και πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτά, όπως επίσης για την εκποίηση των μονάδων στρατηγικής σημασίας, την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την ανάγκη ανάπτυξης της λαϊκής πάλης για να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική". "Για να γίνουν, όμως, αυτά, πρέπει να μη μένουμε μόνο στις συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων. Να δράσουμε όχι μόνο με τους εκλεγμένους, αλλά τις γραμματείες, τον κόσμο των ψηφοδελτίων, όσους βρίσκονται γύρω μας απομονωμένοι αλλά αντιστέκονται. Και υπάρχουν τέτοιοι, γιατί όπου αναπτύχθηκε δράση από τις δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις, έφερε αποτελέσματα. Η δουλιά μας δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο".

Από τη συζήτηση, όπου συμμετείχαν όλες οι δημοτικές κινήσεις της Α και Β Πειραιά που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ στις εκλογές, η Ομοσπονδία Γονέων και η ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού συνδικαλιστικού κινήματος, αναδείχτηκε σε πρωταρχική ανάγκη ο συντονισμός της δράσης τους, καθώς μόνον έτσι μπορεί να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα, δημιουργώντας έτσι και τις προϋποθέσεις για να αλλάξουν οι συσχετισμοί τόσο στους δήμους και τις νομαρχίες, όσο και στο συνδικαλιστικό κίνημα. "Αυτό που άρχισε, τη χρονιά που πέρασε, να φαίνεται ειδικά στον Πειραιά, όπως σημείωσε η Ε. Παντελάκη, πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει, γιατί - ας μην έχουμε αυταπάτες - αν δεν αντεπιτεθούμε στο δεδομένο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την υπονομευτική στάση της κυβέρνησης και των προσκείμενων σ' αυτήν αιρετών, τα πράγματα θα είναι όλο και πιο δύσκολα".

Γερ. Τρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις (2006-07-07 00:00:00.0)
Ψήφος καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής (1998-10-07 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο ενιαίος φορέας αμυντικής βιομηχανίας (1998-10-06 00:00:00.0)
Δύναμη για το λαό η ψήφος στη ΝΑΣ (1998-10-01 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για Αθήνα - Πειραιά (1998-06-05 00:00:00.0)
Ανάπτυξη της λαϊκής δράσης απέναντι στα προβλήματα (1997-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ