Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΚΑΙΟΙ ΣΑΜΟΥ
Ζητάνε πέντε χιλιόμετρα δρόμο

Απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από τη διπλανή κωμόπολη, οι κάτοικοί του όμως, όσοι έμειναν, χρειάζεται να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα, αν βρουν μεταφορικό μέσο, προκειμένου να επισκεφτούν ένα γιατρό.

Μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές την ύπαρξη του χωριού και των κατοίκων του τη γνώριζαν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόνο οι συντοπίτες τους στο νησί. Στις εκλογές έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο, καθώς αποφάσισαν να μην ψηφίσουν, πιστεύοντας πως έτσι θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στους πολιτικούς που ευθύνονται για την καταδίκη του χωριού σε απομόνωση. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η αδιέξοδη πράξη τους δεν έφερε το αποτέλεσμα που ήθελαν και έτσι ακόμα και σήμερα οι Δρακαίοι Σάμου, αυτό είναι το χωριό, βουλιάζουν στην απομόνωση.

Το αίτημά τους, έτσι όπως μας το υπενθύμισε με επιστολή του ο Χρήστος Χριστοδουλάκης,φαίνεται απλό: Να φτιαχτεί ένας δρόμος που να συνδέει το χωριό με το Καρλόβασι. Μόνο που το αίτημα προσκρούει στο χαρακτηρισμό της ενδιάμεσης περιοχής των Σεϊτανίων ως προστατευόμενου εθνικού δρυμού (βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Κέρκη). Και πράγματι η περιοχή είναι ένας από τους σπάνιους υδροβιότοπους της χώρας, που εκτός των άλλων χρησιμεύει για την αναπαραγωγή της μεσογειακής φώκιας. Ειδικά το μεγάλο Σεϊτάνι έχει χαρακτηριστεί και από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα "μνημείο της φύσης".

Λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να υπάρξει με τη χάραξη του δρόμου έτσι που να αποκλείεται οποιαδήποτε πρόσβαση στον εθνικό δρυμό και με την ταυτόχρονη αυστηρή απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή. Μια τέτοια λύση, όμως, προσκρούει στα συμφέροντα ορισμένων, που επιδιώκουν τη διάνοιξη του δρόμου με βάση μια παλιότερη χάραξη μέσα από τον εθνικό δρυμό και με απώτερο στόχο να αποκτήσουν αξία κάποια οικόπεδα. Η διάνοιξη του δρόμου με βάση την παλιά χάραξη σταμάτησε στα τελευταία πέντε χιλιόμετρα πριν την ολοκλήρωσή της, καθώς προκάλεσε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις οικολογικών ομάδων και νομαρχιακών συμβούλων.

Τη ζημιά, βέβαια, την πληρώνουν πάλι οι Δρακιώτες, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται και να επιμένουν να ανοίξει ένας δρόμος. Οπως σημειώνεται στη σχετική επιστολή, πρέπει να βρεθεί λύση που να σέβεται και το περιβάλλον και τους ανθρώπους, αλλιώς το χωριό θα ερημώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ