Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οι δημότες θα πληρώσουν πάλι, τη βιτρίνα

Εναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό που αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση και χαρατσώνει τους δημότες, ενέκρινε χτες η υπό τον Δ. Αβραμόπουλο πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου

Αντιλαϊκό και φορομπηχτικό προϋπολογισμό θέλει να εφαρμόσει και για το 1996 η δημοτική αρχή της Αθήνας. Στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, η παράταξη της πλειοψηφίας παρουσίασε και ψήφισε μόνη της έναν προϋπολογισμό, που μεταθέτει όλα τα οικονομικά βάρη στους δημότες, προβλέπει ελάχιστη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δε διεκδικεί τα χρήματα που οφείλει στο δήμο η κεντρική εξουσία και ανοίγει το δρόμο για νέο υπέρογκο δανεισμό, που θα υποθηκεύσει ακόμα περισσότερο το μέλλον του δήμου. Η πλειοψηφία ψήφισε επίσης ένα τεχνικό πρόγραμμα, που δίνει ελάχιστα κονδύλια για έργα που έχουν άμεση ανάγκη οι δημότες και προβλέπει τεράστιες δαπάνες για έργα εντυπωσιασμού. Χαρακτηριστική για το πού πηγαίνουν τα πράγματα, είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού εσόδων του 1995. Η δημοτική αρχή κρίνει πολύ ικανοποιητικό το ότι κατάφερε να τον εκτελέσει κατά 67,3%!

Για το 1996 ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι έσοδα και έξοδα θα είναι ισοσκελισμένα και ότι θα ανέλθουν σε 107 δισ. Τα έσοδα του δήμου θα βασιστούν κατά κύριο λόγο στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες, τα οποία θα φτάσουν τα 26,5 δισ. Από την άλλη πλευρά η οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προβλέπεται να είναι μόνο 13,3 δισ.

Η πλειοψηφία δε δίστασε, στην προσπάθειά της να παρουσιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, να εντάξει στον τομέα των εσόδων ποσά από δάνεια, που σκοπεύει να συνάψει και τα οποία θα φτάνουν τα 17,5 δισ. Και αυτό ενώ ο δήμος βαρύνεται και θα συνεχίσει να βαρύνεται μέχρι το 2013, όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Ν. Γιατράκος,από υποχρεώσεις ύψους 29 δισ. από παλαιότερα δάνεια. Μόνο φέτος άλλωστε, ο δήμος θα αναγκαστεί να πληρώσει 7,8 δισ. για τοκοχρεολύσια. Οπως τόνισαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, ένα νέο δάνειο θα υποθηκεύσει το μέλλον της Αθήνας.

Μείωση έργων

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 1996 ανέρχεται σε 22 δισ. και προβλέπει μείωση κατά 50,9% των κονδυλίων που θα διατεθούν για την κηποτεχνία και το πράσινο, ενώ η αύξηση στα κονδύλια για τα σχολικά κτίρια είναι μόλις 10,1%.

Ο δήμαρχος, στην εισήγησή του στο ΔΣ για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, επιδόθηκε σε μία σειρά από ευχές και αισιόδοξες εξαγγελίες για την πόλη. Φρόντισε να αναφερθεί με "ενθουσιασμό" στο ότι η Αθήνα θα αποκτήσει "συμφωνική ορχήστρα, νέα φιλαρμονική υψηλού επιπέδου, δημοτική χορωδία, συμφωνική μαντολινάτα και μπαλέτο", δείχνοντας τις "προτεραιότητες" που θέτει για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της πρωτεύουσας.

Στην εισήγηση του δημάρχου αντέδρασε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,που τόνισε ότι ο δήμος συνεχίζει να μη διεκδικεί τα ποσά που η κεντρική εξουσία όφειλε να του αποδώσει και έχει παρακρατήσει. Σημείωσε μάλιστα ότι η κρατική επιχορήγηση είναι ελάχιστη και ότι το 68,3% των εσόδων του δήμου (63 από τα 107 δισ. ) προέρχεται από τη δημοτική φορολογία. Επεσήμανε ακόμα ότι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του δήμου, καθυστερεί αδικαιολόγητα και ότι γίνονται αλόγιστες σπατάλες.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το 43% των προβλεπόμενων δαπανών θα πάει για τα λειτουργικά έξοδα και τα τοκοχρεολύσια που πρέπει να πληρώσει ο δήμος. Ο ίδιος εξέφρασε το φόβο ότι το τεχνικό πρόγραμμα δε θα εφαρμοστεί, επειδή περιέχει απλές εξαγγελίες και ελάχιστα κονδύλια. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι δίνεται έμφαση για έργα εντυπωσιασμού, ενώ παραβλέπονται οι πραγματικές ανάγκες των δημοτών και δίνονται ελάχιστα ποσά για έργα κοινωνικού περιεχομένου. Χαρακτηριστικό είναι το ότι για την εγκατάσταση 3 ηλεκτρονικών πινακίδων πληροφόρησης, ο δήμος θα δαπανήσει φέτος 100 εκατομμύρια ενώ για μελέτες και έρευνες έργων υποδομής αποχέτευσης στις περιοχές Ακαδημίας Πλάτωνος, Μαρκόνι, Ελαιώνας και Βοτανικός σκοπεύει να δώσει μόλις 25 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ