Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
"Να μην ξανακαπνίσει"

Κατάληψη του κόμβου Σχιστού χτες από τους Κερατσινιώτες. Θα ακολουθήσει τριήμερη κατάληψη της πύλης του εργοστασίου από τις 22 Γενάρη

"Οχι στο φουγάρο της ΔΕΗ" και "Να φύγει η ΔΕΗ από το Κερατσίνι"! Με αυτά τα συνθήματα, οι Κερατσινιώτες σταμάτησαν χτες για πέντε ώρες την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στον κόμβο Σχιστού, ζητώντας για άλλη μια φορά να αποδοθεί ο χώρος του εργοστασίου της ΔΕΗ στους κατοίκους και να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων οι αποφάσεις για επαναλειτουργία της μονάδας με φυσικό αέριο. Από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι, οι κάτοικοι διαδήλωναν την απόφασή τους να παραχωρηθεί στο δήμο ο ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου για να μετατραπεί σε χώρους πρασίνου, αναψυχής και άθλησης.

"Πεντάχρονο πλάνο απομάκρυνσης του εργοστασίου, παραχώρηση των χώρων του στο δήμο και παραμονή σε ψυχρή εφεδρεία δύο μονάδων για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα", είναι τα τρία αδιαπραγμάτευτα σημεία της πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Τη χτεσινή κατάληψη του κόμβου του Σχιστού θα ακολουθήσει τριήμερη κατάληψη της πύλης του εργοστασίου από τις 22 ως τις 24 Γενάρη, με παράλληλο κλείσιμο του Δημαρχείου και των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία μέρα της κατάληψης, καθώς επίσης και αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους.

"Εχουμε αγανακτήσει με τα καυσαέρια στην περιοχή", είπε στο "Ρ" ο Αντώνης Λεωνίδης,μαθητής στο 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου. Η Βούλα Δρουβιώτη,μαθήτρια στο 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, σημείωσε ότι η λειτουργία του εργοστασίου στην καρδιά της πόλης "είναι κακό για όλους τους ανθρώπους, νέους και γέρους. Ο καρκίνος μάς παραμονεύει".

Η Ρουμπίνη Γιαρίμαγα,πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, δήλωσε: "Συμμετέχουμε στον αγώνα για την απομάκρυνση του εργοστασίου 15 χρόνια. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε ως το τέλος".

"Η ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου συμμετέχει και εκείνη ολόψυχα. Είμαστε αρωγοί σε όλες τις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνση της ΔΕΗ", είπε ο πρόεδρός της, Αντώνης Αντύπας.

"Η κοινωνία του Κερατσινίου είναι αποφασισμένη να διώξει τη ΔΕΗ και με κανένα τρόπο και μέσο δε θα επιτρέψουμε την επαναλειτουργία της. Θα φτάσουμε ως τα άκρα", δήλωσε ο δήμαρχος Γ. Χάσκας.

"Είναι πάγια θέση του λαού της περιοχής, το φουγάρο της ΔΕΗ να μην ξανακαπνίσει", σημείωσε ο παριστάμενος στην κινητοποίηση βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής."Η Επιτροπή Αγώνα, συνέχισε, έχει κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση όλο αυτό το διάστημα. Σήμερα και άλλοι φορείς, που ως τώρα δεν είχαν δώσει το "παρών", αναλαμβάνουν πρωτοβουλία. Είναι θέληση και υπόθεση ολόκληρου του λαού της ευρύτερης περιοχής να φύγει από εδώ το εργοστάσιο και το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο".

"Ο λαός του Κερατσινιού βγήκε και πάλι σήμερα στους δρόμους του αγώνα", σημείωσε η επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης",Ελένη Παπαδοπούλου,υπογραμμίζοντας ότι μόνο αυτοί οι δρόμοι μπορούν να είναι αποτελεσματικοί". "Πιστεύουμε, συνέχισε, πως την οριστική απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για την επαναλειτουργία του εργοστασίου μόνο ο ενιαίος μαζικός αγώνας μπορεί να την ανατρέψει. Γι' αυτό το λόγο καλούμε όλο το λαό να δώσει αυτή τη μάχη, προκειμένου να αποδοθούν στο δήμο, σταδιακά, χώροι που δε χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των κατοίκων".

Στην κατάληψη παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Κ. Λάλος,Τ. Νεράτζης,ο δήμαρχος του Περάματος Γ. Πατσιλινάκος και ο δήμαρχος του ΚορυδαλλούΣτ. Χρήστου.Ηταν εκεί μαθητές από τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α Βάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου, τα ΚΑΠΗ, η ΠΕΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ Κερατσινίου, τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ