Κυριακή 22 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρεμβάσεις διαρκείας για τον Αχελώο...

Από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποκαλύπτονται από έγγραφα που κατέθεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το ΥΠΕΧΩΔΕ παραδέχεται ότι υπήρξε πράγματι παρέμβαση της Κομισιόν για το έργο του Αχελώου, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου και Σπύρου Στριφτάρη,με την οποία ζητούσαν εξηγήσεις για την πορεία του έργου και για τις κοινοτικές επεμβάσεις στις διαδικασίες των διαγωνισμών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, συγκεκριμένα, απαντά ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε ζητήσει διευκρινίσεις, σχετικά με τη γνώμη που είχε εκφράσει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών σε σχετικό σχέδιο διακήρυξης, το οποίο είχε εκληφθεί ως προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων κατασκευαστών σε σχέση με τους κατασκευαστές της Κοινότητας". Οπως, όμως, υποστηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, "μετά από έγγραφες και προφορικές διευκρινίσεις, το θέμα με την Ευρωπαϊκή Ενωση έληξε".

Οπως προκύπτει, όμως, από σχετικό έγγραφο, η Κοινότητα ναι μεν δεν προτίθεται προς το παρόν να κινήσει διαδικασία παραβάσεως (δηλαδή προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) σε βάρος της χώρας, όμως προειδοποιεί ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες "εξακολουθούν, πάντως, να παρακολουθούν τη διαδικασία"! Πράγμα που σημαίνει σαφώς ότι οι παρεμβάσεις των κοινοτικών δεν πρόκειται να σταματήσουν...

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξάλλου, αποφεύγει επιμελώς να δώσει έστω και μια απάντηση στο τμήμα της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, σύμφωνα με το οποίο, από τη σημερινή κυβέρνηση περιορίστηκε ακόμη περισσότερο το μέγεθος του υπό προκήρυξη έργου, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε να εντάξει στο Β Πακέτο Ντελόρ, τόσο τα απαραίτητα φράγματα Πύλης - Μουζακίου, όσο και την άρδευση της Θεσσαλίας. Το μόνο που απαντά είναι ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες δημοπράτησης για την κατασκευή των έργων εκτροπής του Αχελώου, της σήραγγας εκτροπής και του φράγματος της Συκιάς, τα οποία, όμως, είναι ενεργειακά έργα και, όπως φοβούνται οι Θεσσαλοί, δε θα έχουν τελικά καμία σχέση με την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου.

Τα Σπάτα

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με άλλη του απάντηση προς το βουλευτή του ΚΚΕ, Δήμο Κουμπούρη,αρνείται να καταθέσει οποιοδήποτε έγγραφο στη Βουλή σχετικά με τις διαδικασίες επιλογής του γερμανικού ομίλου "Χόκτιφ" για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα! Ως πρόσχημα για την άρνησή της αυτή φέρνει το ότι αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της σύμβασης και το ότι τα σχετικά έγγραφα θα κατατεθούν στη Βουλή όταν η σύμβαση ολοκληρωθεί και κατατεθεί για κύρωση. Με άλλα λόγια, όταν θα είναι αργά για οτιδήποτε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ