Κυριακή 22 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα νούμερα της ντροπής

Σαράντα δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο ξοδεύονται ετησίως για να παίζει ο κόσμος γκολφ, όταν ο "άλλος" κόσμος με 35 δισ. θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πείνα και τις ασθένειες!

"Ο κόσμος ξοδεύει περισσότερα για να παίζει γκολφ"! Με αυτή τη φράση, που καθόλου δεν απέχει από τη σημερινή πραγματικότητα, η "Γιούνισεφ" διαψεύδει τον ισχυρισμό πολλών ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει το κόστος των αναγκών των παιδιών για επαρκή διατροφή, βασικές ιατρικές παροχές υγείας, βασική εκπαίδευση και καθαρό νερό.

Με έναν πίνακα, που μόνο "πίνακας ντροπής" μπορεί να χαρακτηριστεί, η "Γιούνισεφ" "ξεκαθαρίζει" τα πράγματα. Το συνολικό κόστος για την εξασφάλιση των βασικών αναγκών των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων της υγείας, της εκπαίδευσης, του οικογενειακού προγραμματισμού και του καθαρού νερού, δεν ξεπερνά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, το εκτιμώμενο ποσό που ξοδεύεται παγκοσμίως για να παίζουν οι... ελάχιστοι γκολφ ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια! Παράλληλα, η κατανάλωση κρασιού ετησίως φτάνει τα 85 δισ. δολάρια, για μπίρα τα 160 δισ., για τσιγάρα τα 400 δισ., για διαφήμιση ξοδεύονται 250 δισ. και για εξοπλισμούς περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Η άποψη ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το οικονομικό κόστος της κάλυψης των αναγκών των παιδιών είναι εντελώς παράλογη. Οπως παράλογες είναι και οι δαπάνες που ετησίως γίνονται", τονίζει η "Γιούνισεφ" στην Ετήσια Εκθεση του 1995 για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο. Παράλληλα, η "Γιούνισεφ" ζητά, εκτός από την οικονομική υποστήριξη των βιομηχανικών κρατών, να δει το θέμα που αφορά στην προσπάθεια για την προστασία των παιδιών τοποθετημένο, ιεραρχικά, ψηλά στον κατάλογο των θεμάτων προς συζήτηση στη Συνάντηση Κορυφής, η οποία θα γίνει το Μάρτη του 1995 στην Κοπεγχάγη. "Με την ευκαιρία της Συνάντησης Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη, φτάνει η στιγμή να δεχτούμε ότι το θέμα της προστασίας του αναπτυσσόμενου σώματος και πνεύματος των παιδιών δεν είναι ζήτημα περιφεριακού ενδιαφέροντος που αντιμετωπίζεται με λίγη παραπάνω συμπάθεια και ευσπλαχνία, αλλά αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για την αναπτυξιακή στρατηγική", επισημαίνει στην Εκθεσή της η "Γιούνισεφ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ