Κυριακή 22 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Εξήντα χρόνια δράσης

Tα εξήντα χρόνια της γιόρτασε χτες το πρωί η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,στα γραφεία της στην Αθήνα, σε μια σεμνή τελετή (απ' όπου και η φωτογραφία), η οποία συνοδεύτηκε από την κοπή της πίτας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Β. Γεωργίου,ο οποίος σκιαγράφησε την ιστορική πορεία του λογοτεχνικού σωματείου από τις 19 Μάη του 1934 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Πολλά μεγάλα ονόματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας διατέλεσαν πρόεδροι και υπήρξαν μέλη της ΕΕΛ. Ανάμεσά τους ο Παλαμάς, ο Σικελιανός, ο Καζαντζάκης, ο Μαλακάσης, ο Ρίτσος, ο Βάρναλης και άλλοι. Εξι δεκαετίες κοινωνικών και πνευματικών αγώνων, δείγμα των οποίων ζωντάνεψε στην εκδήλωση ένα γράμμα του Γληνού στον Καρθαίο από την Ακροναυπλία, τον Ιούνη του '37, όπου ζητάει από τα μέλη της εταιρείας να στέλνουν τα βιβλία τους στη φυλακή. Φτάνοντας στο σήμερα, ο Β. Γεωργίου τόνισε πως προέχει η ανάγκη της επανένωσης και της ενότητας των λογοτεχνικών σωματείων, φέρνοντας ως επιτυχημένο παράδειγμα την ενότητα της ΕΕΛ με το Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ενωσης Θεατρικών Συγγραφέων, Ασημάκης Γιαλαμάς,ο πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών, Ε. Μόσχος,από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η κυρία Κοποτά,ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γ. Λεονταρίτης, ο Νίκανδρος Κεπέσης, ενώ την παρουσίαση έκανε η γενική γραμματέας της ΕΕΛ Λ. Πεταλά.

Τέλος, εγκρίθηκε ψήφισμα για τον πολιτισμό και τραγούδησε η χορωδία του 57ου Λυκείου Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ