Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κι όμως, δεν προχωρούν τα έργα

Απόρρητη έκθεση των Συμβούλων Διαχείρισης του ΠΕΠ Θεσσαλίας αναφέρει πως δε θα υλοποιηθούν 33 μεγάλα έργα που είχαν προγραμματιστεί στην περιοχή, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό που δήλωσε πως προχωρούν τα έργα στην περιφέρεια

"Προχωρούν τα έργα στην περιφέρεια",δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε, προχτές, με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Πάντως, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ισχυρισμός του δεν ισχύει, αφού 33 μεγάλα έργα που είχαν προγραμματιστεί δεν προχωρούν. Αυτό αναφέρεται σε απόρρητη έκθεση της Εταιρίας Συμβούλων Διαχείρισης του ΠΕΠ Θεσσαλίας,η οποία υπάρχει στα συρτάρια του περιφερειάρχη, Π. Βασιλείου,και άλλων κυβερνητικών αρμοδίων στην Αθήνα.

Στην έκθεσή τους οι σύμβουλοι αναφέρουν συγκεκριμένα ότι τα έργα αυτά, που είχαν ενταχθεί στο ΠΕΠ Θεσσαλίας από το 1994, δε θα ολοκληρωθούν έως το 2000 που λήγει η διάρκεια χρηματοδότησης μέσω του Β Πακέτου Ντελόρ και του περιφερειακού προγράμματος κι επισημαίνουν ότι η Περιφέρεια θα απολέσει - εκτός των άλλων - και τα κοινοτικά κονδύλια που ανέρχονται στο ύψος των 31 δισεκατομμυρίων δραχμών. Μάλιστα, στην έκθεση, αναφέρονται τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί, αλλά βρίσκονται "μπλοκαρισμένα". Ανάμεσά τους είναι το φράγμα Αγιονερίου Ελασσόνας με δεσμευθέντα κονδύλια 2,7 δισ., ο δρόμος στα παράλια Λάρισας μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας, με δέσμευση 600 εκατ., η διαμόρφωση - αξιοποίηση της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού και με τη χρηματοδότηση του Δήμου Λάρισας με 1 δισ., το λαογραφικό μουσείο Λάρισας,για την αποπεράτωση του οποίου δεσμεύτηκαν 400 εκατ., το Αρχοντικό Δ. Σβαρτς στα Αμπελάκια, η χρηματοδότηση του οποίου για την αναστήλωση ανέρχεται σε 300 εκατ., ο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας (Τρίκαλα - Καρδίτσα) με δεσμευμένο κονδύλι 2 δισ., η ολοκλήρωση της σήραγγας Λεονταρίου (4 δισ.), το αρδευτικό της Ράξας (3,3 δισ.), η παράκαμψη Βόλου (1,5 δισ.), η παράκαμψη Ζαγοράς (1,4 δισ.), η παράκαμψη Μεγαλοχωρίου (1,3 δισ.), ο περιφερειακός δακτύλιος Τρικάλων (1,6 δισ.), η σήραγγα της Γκρόπας (1,2 δισ.) κ.ά.

Οι βασικές αιτίες του προβλήματος αποδίδονται από τους συμβούλους στο σχεδιασμό του ΠΕΠ Θεσσαλίας και σε καθυστερήσεις του υπουργείου Γεωργίας και στην έκθεση, αναφέρεται σχετικά:

  • "Κατά την επιλογή των έργων που προγραμματίστηκαν να ενταχθούν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη η έλλειψη ωριμότητας ενός αριθμού έργων, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπάρξουν για τα έργα αυτά μεγάλες καθυστερήσεις στη σύνταξη μελετών και άλλων προϋποθέσεων για την οριστική έγκριση της δημοπράτησής τους".
  • "Η πρόβλεψη αρχικών δεσμεύσεων κατωτέρων των αναγκών για μια σειρά έργα είχε αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν σήμερα να ολοκληρώσουν το φυσικό τους αντικείμενο στα πλαίσια του προγράμματος. Οι λανθασμένες αυτές εκτιμήσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην προσπάθεια να ενταχθούν στο ΠΕΠ όσο γινόταν περισσότερα έργα".
  • "Η παροχή μεγάλων εκπτώσεων, που πολλές φορές ξεπερνούν το 50%, καθιστά ορισμένα έργα επισφαλή ως προς τη δυνατότητα λειτουργικής τους ολοκλήρωσης".
  • "Οι καθυστερήσεις των έργων του υποπρογράμματος Αγροτική Ανάπτυξη οφείλεται στις χρονοβόρες διαδικασίες ανάθεσης μελετών, εγκρίσεων και δημοπρατήσεων του υπουργείου Γεωργίας".

Αλλά και ακόμα μεγαλύτερα και σημαντικά έργα, όπως η παράδοση του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας και η δημοπράτηση του ταμιευτήρα της Κάρλας - δεν αναφερόμαστε στην εκτροπή του Αχελώου,γιατί αυτή, πλέον, έχει ξεγραφτεί από τα κυβερνητικά "κιτάπια" - δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που χρειάζεται και καθυστερούν πολύ, παρά τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας και της κυβέρνησης πως αποτελούν προτεραιότητες.

Ανάλογη - και χειρότερη καθώς εκτιμάται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συγκριτικά καλύτερους ρυθμούς απορρόφησης κονδυλίων - είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας κι ας ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός πως δήθεν "προχωρούν τα έργα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ