Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μπει φρένο στη νοθεία της φέτας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σοβαρά προβλήματα στο καταναλωτικό κοινό και στην κτηνοτροφία της χώρας δημιουργεί η αθρόα κυκλοφορία στην αγορά "απομιμήσεων" ή "υποκατάστατων" τυριών που είτε εισάγονται, είτε παρασκευάζονται στη χώρα μας με άδεια του Γενικού Χημείου του Κράτους και μάλιστα πολλές φορές επιδοτούμενα λαθραία, με κονδύλια που προορίζονται για Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το θέμα αυτό έθιξαν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν στην Ερώτηση ότι οι διάφοροι τύποι απομιμήσεων και υποκατάστατων τυριών κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς να υπάρχουν ευδιάκριτες προδιαγραφές διαχωρισμού από τα φυσικά τυριά, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν από το μέγεθος, το χρώμα, τη συσκευασία τους κ.ά. και να είναι εύκολη η εξαπάτηση των καταναλωτών.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν στις ετικέτες των δοχείων συσκευασίας δεν είναι εμφανείς και κατανοητές στους καταναλωτές, γιατί είναι με πολύ μικρά γράμματα και συγκοπτόμενες λέξεις όπως π. χ. (ΑΠ/Σ). Αλλά και αν ακόμα ήταν εμφανείς και κατανοητές, η σημασία τους είναι μηδαμινή στη λιανική κατανάλωση, γιατί τα προϊόντα αυτά δεν εμπορεύονται τυποποιημένα, αλλά χύμα σε μικροποσότητες.

Αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης, στην πράξη, κυκλοφορίας αυτών των τυριών, είναι:

  • Η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού και η κατανάλωση απομιμήσεων και υποκατάστατων τυριών σε βάρος των φυσικών τυριών και ειδικότερα της φέτας και της υγείας του ελληνικού λαού.
  • Η κερδοσκοπία των εμπόρων και βιομηχάνων παραγωγής και εμπορίας απομιμήσεων και υποκατάστατων τυριού σε βάρος τους καταναλωτικού κοινού, γιατί πολλές φορές πωλούν σαν φυσικά τυριά τις απομιμήσεις και τα υποκατάστατα.
  • Ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των φυσικών τυριών και η όξυνση των προβλημάτων διάθεσής τους, με ολέθριες συνέπειες στην κτηνοτροφία και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Καθοριστικό ρόλο στη "στροφή" του καταναλωτικού κοινού σε αυτά τα τυριά, που είναι πολύ φθηνότερα από τα φυσικά, παίζει η παρατεταμένη κυβερνητική πολιτική λιτότητας, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, που έχει εξανεμίσει την αγοραστική ικανότητα των λαϊκών εισοδημάτων.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης, Γεωργίας και Οικονομικών:

1. Τι μέτρα θα πάρουν για να είναι ευδιάκριτες στο καταναλωτικό κοινό και στο στάδιο της λιανικής πώλησης οι διάφορες κατηγορίες τυριών και ειδικότερα η διάκριση των απομιμήσεων και των υποκατάστατων από τα φυσικά τυριά και τη φέτα;

2. Τι μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας σε βάρος του καταναλωτικού κοινού από τις εταιρίες που παράγουν και εμπορεύονται τις απομιμήσεις και τα υποκατάστατα τυριών σαν φυσικά τυριά;

3. Τι ελέγχους και τι ενέργειες θα κάνουν για να σταματήσουν την παράνομη επιδότηση αυτών των τυριών με κονδύλια που προορίζονται για Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ);

4. Τι μέτρα θα πάρουν, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διάθεσης των φυσικών τυριών και να προστατεύσουν την εγχώρια κτηνοτροφία και το εισόδημα των κτηνοτρόφων;

5. Θα απαγορεύσουν την παρασκευή απομιμήσεων και υποκατάστατων τυριών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ