Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Με "γέλιο" και "βία" άνοιξε η αυλαία

Στο μάθημα της Εκθεσης εξετάστηκαν χτες οι υποψήφιοι της Α', Β' και Γ' Δέσμης και οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ. Σήμερα εξετάζονται στην Εκθεση οι υποψήφιοι της Δ' Δέσμης

Ομαλά κύλησε η πρώτη μέρα των εξετάσεων με Εκθεση για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών και τους αποφοίτους των ΤΕΛ. Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων "κρίνει θετικά το θέμα που δόθηκε στους υποψήφιους για τη θεματική πρωτοτυπία και για τη σαφήνεια και την απλότητα της διατύπωσής του".Σήμερα, οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης, εξετάζονται στο μάθημα της Εκθεσης.

Η εκπομπή των θεμάτων για τους υποψήφιους της Α, Β και Γ Δέσμης ξεκίνησε στις 7.05 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 7.12 π.μ. Για τους αποφοίτους των τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ ξεκίνησε στις 9.30 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 9.37 π.μ., χωρίς προβλήματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η αποχή για τους υποψηφίους των τριών πρώτων δεσμών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κυμάνθηκε σε επίπεδο 8,43%. Αναλυτικά, στην Α Δέσμη η αποχή κυμάνθηκε στο 8,08%, στη Β Δέσμη 9,44% και στη Γ Δέσμη 7,79%. Σε σχέση με πέρσι πάντως η αποχή σημείωσε αύξηση κατά 1,24%.

Σε ό,τι αφορά τους αποφοίτους ειδικότητας των ΤΕΛ, η αποχή κυμάνθηκε στο 16,95%.

Τα θέματα της Εκθεσης
  • Το θέμα της Εκθεσης για τους υποψηφίους της Α, Β και Γ Δέσμης έχει ως εξής:

"Δε χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερος λόγος για το πόσο απαραίτητο είναι το γέλιο στη ζωή μας. Η παρουσία του είναι ευεργετική και, αντίθετα, η απουσία του γίνεται δυσάρεστα αισθητή σε κάθε σχεδόν εκδήλωση της κοινωνικής ζωής.

...Η ευαισθησία και ο συναισθηματικός κόσμος μιας κοινωνίας, η πνευματική της στάθμη και η αισθητική της καλλιέργεια μπορούν με πολύ ασφαλή τρόπο να προσδιοριστούν τόσο από τη συχνότητα του γέλιου όσο και από την ποιότητα των μέσων που το προκαλούν". (Ηλ. Σπυρόπουλος, "Τα Αρχαία Ελληνικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο", Αθήνα 1980)

Με αφορμή τις απόψεις του συγγραφέα, να απαντήσετε τεκμηριωμένα στα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Θεωρείτε απαραίτητο το γέλιο στη ζωή μας, και

β) συνδέεται η συχνότητα του γέλιου και η ποιότητα των μέσων που το προκαλούν με την ευαισθησία, την πνευματική στάθμη και την αισθητική καλλιέργεια μιας κοινωνίας;

  • Το θέμα της Εκθεσης για τους αποφοίτους των τμημάτων ειδικότητας των ΤΕΛ είναι το εξής:

"Η βία, με τις διάφορες μορφές της, έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα αίτια, ποιες οι συνέπειες του φαινομένου και πώς αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί;".

Η Ενωση Ελλήνων Φιλολόγων

Σχολιάζοντας το θέμα της Εκθεσης στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι της Α, Β και Γ Δέσμης, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) το κρίνει θετικά και, με την ευκαιρία, επισημαίνει την απουσία της "αγωγής του γέλιου" από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η άποψη της ΠΕΦ είναι η εξής: "Η πρωτοτυπία του θέματος έγκειται στο γεγονός ότι βρίσκεται έξω από τον κύκλο των σοβαροφανών, στερεότυπων και κατά κανόνα μελαγχολικών θεμάτων, στα οποία οι έφηβοι καλούνται να αναπτύξουν προβληματική επί παντός επιστητού γύρω από ζητήματα που φυσιολογικώς απασχολούν ενήλικες. Αντιθέτως, το συγκεκριμένο θέμα (σημειωτέον περιλαμβάνεται στο σχολικό εγχειρίδιο Εκφραση - Εκθεση για το Λύκειο τεύχος Α, σ. 318) καλεί τους μαθητές να αντλήσουν υλικό από το οικείο στη νεότητα βίωμα του γέλιου, το οποίο στην ποιοτική του έκφραση αποκαλύπτει με άμεσο, καίριο και συχνά ανατρεπτικό τρόπο τη λανθάνουσα πλευρά των πραγμάτων πολύ δραστικότερα από βαθυστόχαστες αναλύσεις.

Για την αμηχανία την οποία ίσως αισθάνθηκαν οι υποψήφιοι, δεν ευθύνεται μόνο το σχολείο, αλλά κυρίως ο εκχυδαϊσμός του αστείου στη σύγχρονη κοινωνία και η "ορθολογικοποίηση" του κόσμου μας.

Εξάλλου, παρά την ανθολόγηση σχετικών κειμένων στα εγχειρίδια Γλώσσας και Λογοτεχνίας, η αγωγή του γέλιου απουσιάζει από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αριστοφάνης π. χ. διδάσκεται ελάχιστα και ουσιαστικά όχι ως κωμωδιογράφος.

Ετσι, το αίτημα για την εισαγωγή μιας συστηματικής αγωγής του γέλιου στην εκπαίδευση παραμένει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ