Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ;

Ξεσηκώνονται οι αγρότες: Φταίει το ΚΚΕ. Απεργούν οι ναυτεργάτες: Τους υποκινεί το ΚΚΕ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση οι εργαζόμενοι στην Ιονική: Είναι "δάκτυλος" του ΚΚΕ. Κινητοποιούνται οι εκπαιδευτικοί κατά του "διαγωνισμού της ντροπής": Πίσω τους κρύβεται το ΚΚΕ...

Δεν υπάρχει, τα δυο τελευταία χρόνια, απεργία, κινητοποίηση εργαζομένων, διαμαρτυρία, που να μην αποδόθηκε από την κυβέρνηση στο ΚΚΕ. Πρωθυπουργός, υπουργοί, παρατρεχάμενοι της κυβερνητικής εξουσίας κονδυλοφόροι, το επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία, αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν έλειπε το ΚΚΕ, τότε κανένα πρόβλημα δε θα αντιμετώπιζε στην υλοποίησή της η κυβερνητική πολιτική.

Απ' την πλευρά του, το ΚΚΕ θα μπορούσε να ευχαριστήσει την κυβέρνηση και τα φερέφωνά της για την αναγνώριση του ρόλου του, έστω και μ' αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι αλήθεια, μήπως, ότι απ' τον πολιτικό πολτό που έχουν δημιουργήσει τα άλλα κόμματα, μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διατηρεί τα χαρακτηριστικά της ουσιαστικής αντιπολίτευσης; Μήπως δεν αναγνωρίζουν όλοι, πολίτες και πολιτικοί, ότι η μοναδική φωνή που αρνείται το "μονόδρομο" είναι το ΚΚΕ;

****

Δε σκοπεύει, βέβαια, η κυβέρνηση να διαφημίσει το ΚΚΕ, το αντίθετο ισχύει. Γιατί, όταν καταγγέλλει το ΚΚΕ σαν υποκινητή των αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική, δεν αναφέρεται στο νόμιμο δικαίωμα του κάθε κόμματος να ασκεί την πολιτική του και να αναπτύσσει τη δραστηριότητά του. Αυτά τα δικαιώματα τα αναγνωρίζει η κυβέρνηση στα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της, ή σε εκείνα τα κόμματα που "διαφωνούν", αλλά δεν προτίθενται να κάνουν οτιδήποτε για να εμποδίσουν την εφαρμογή της. Πρωθυπουργός και υπουργοί όταν αναφέρονται στο ΚΚΕ υπαινίσσονται, αν δεν το λένε καθαρά, κάποια"συνωμοτική" δραστηριότητα, κάποια "σκοτεινά" σχέδια, κάποια έκνομη επιχείρηση ανατροπής του κρατούντος καθεστώτος. Δε λείπουν, βέβαια, οι ιστορικοί συσχετισμοί σ' αυτήν την κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία ουσιαστικά αναθερμαίνει τη θεωρία του "κομμουνιστικού κινδύνου" σε μια νέα εκδοχή, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής.

Στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι να δημιουργήσει μια "υγειονομική ζώνη" γύρω από το ΚΚΕ, όπως στην εποχή του ψυχρού πολέμου, τη μετεμφυλιακή περίοδο, όταν αρκούσε η επίκληση του "κομμουνιστικού μιάσματος" για να σημάνει το σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία. Εμφανής είναι, λοιπόν, η προσπάθεια σήμερα, όπως και τότε, να εντοπιστεί το "μικρόβιο" και να εξουδετερωθεί. Ετσι θα εκλείψει και ο κίνδυνος να μολυνθούν τα υπόλοιπα κύτταρα του κοινωνικού σώματος.

****

Υπερβολές; Ξαναδιαβάστε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού εκπροσώπου, του υπουργού Δικαιοσύνης, άλλων κυβερνητικών στελεχών και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Εμείς απλώς θα σας υπενθυμίσουμε τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις: "Ο Βενιζέλος, όταν έκανε το Ιδιώνυμο, είχε την εποχή εκείνη αιτιολογία ισχυρή, όταν έγινε ο νόμος 509 του '47 υπήρχε μια ισχυρή αιτιολογία πάλι"!

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί, όπως δεν μπόρεσαν και ο Βενιζέλος και οι μετεμφυλιακοί δοσίλογοι, να αντιληφθούν αυτό που συνέλαβε ο ποιητής και το αποτύπωσε σε τέσσερις μόνο στίχους: "Δεν είμαι 'γω σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής. Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι' ώριμο τέκνο της οργής".

Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η "επικοινωνιακή πολιτική" της κυβέρνησης, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα δεδομένα, δε στρέφεται μόνο κατά του ΚΚΕ, αλλά και κατά των πολιτών, που "δεν αντιλαμβάνονται το καλό τους", που επιμένουν στη διατήρηση των κατακτήσεών τους, οι οποίες συλλήβδην χαρακτηρίζονται "προνόμια". Που δεν κατανοούν πως, όταν ο κ. Σημίτης διατάζει "σιωπή", δεν πρέπει να ακούγεται κιχ. Κατά των πολιτών, που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, δέσμιοι παλιών "συνηθειών", για τα ΜΑΤ και την κρατική τρομοκρατία, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι "η παρουσία της Αστυνομίας εγγυάται την τήρηση της δημοκρατίας σ' αυτόν τον τόπο, όπου αποφασίζει η πλειοψηφία", όπως είπε προχτές ο πρωθυπουργός.

****

Φυσικά, οι αναφορές στις "αδυναμίες" των πολιτών δεν είναι γενικές, γίνονται για να επισημάνουν τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στις "μειοψηφίες", που αρνούνται να αναβαπτιστούν στα νάματα του "εκσυγχρονισμού" και στη "σιωπηρή πλειοψηφία", η οποία, κατά την κυβέρνηση, αφού σιωπά σημαίνει ότι συμφωνεί... Εκτός των άλλων παρενεργειών μιας τέτοιας άποψης, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή αποτελεί πρώτης τάξεως διεγερτικό για εκείνες τις δυνάμεις που αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν τη "σιωπηρή πλειοψηφία" με ρόπαλα και σιδερογροθιές, όπως προχτές στη δολοφονική επίθεση κατά των τριών νέων, που συμπαραστέκονταν στους δικαζόμενους εκπαιδευτικούς.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι να δημιουργήσει μια "υγειονομική ζώνη" γύρω από το ΚΚΕ, όπως στην εποχή του ψυχρού πολέμου, τη μετεμφυλιακή περίοδο, όταν αρκούσε η επίκληση του "κομμουνιστικού μιάσματος" για να σημάνει το σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ