Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
"Θολές" απαντήσεις στους εργαζόμενους των ΟΤΑ

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση το αίτημα των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων και αρμοδιοτήτων της ΤΑ που διαπιστώνονται από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Εκπρόσωποι των προεδρείων των πρωτοβάθμιων σωματείων της Αττικής, συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα.Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ - ΟΤΑ), προκειμένου να συζητηθούν μια σειρά θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων της, για τα οποία είχαν δεσμευτεί τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΚΕΔΚΕ, ήδη από τον περασμένο Μάρτη. Τρεις μήνες μετά και μπροστά στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, με τις οποίες είχε προειδοποιήσει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμφώνησε σε ορισμένα, παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας για την επίλυση κάποιων άλλων, ενώ προσπέρασε τη συζήτηση για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών.

Στη χτεσινή συνάντηση αποφασίστηκε να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ιδιωτικού δικαίου εργαζομένους, την ερχόμενη Δευτέρα και να δοθεί το 10χίλιαρο - επίδομα για έξοδα κίνησης. Υπάρχει έτοιμη υπουργική απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο, δεν υπήρξε δέσμευση από πλευράς υφυπουργού ότι το συγκεκριμένο οικονομικό ποσό θα ενταχθεί στο μισθό, άρα και στη σχετική ΣΣΕ που θα υπογραφεί. Το πιο πιθανό είναι να καταβάλλεται στους εργαζόμενους ανά τρίμηνο, κάτι που συμβάλλει στη γενικότερη επιδίωξη καθιέρωσης της τακτικής πληρωμής, αντί του μισθού. Ο υφυπουργός έκανε δεκτό το αίτημα της ΠΟΕ - ΟΤΑ, να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 58 χρόνια, μόνο όμως για τους δημοσίου δικαίου εργαζόμενους στην καθαριότητα. Εκκρεμής παραμένει η τύχη εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, όπως ηλεκτρολόγοι, νοσηλεύτριες, οικοδόμοι.

Αντίθετα, δε δόθηκε λύση στο αίτημα να έχουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα επιλογής του ασφαλιστικού τους φορέα και να δοθεί αύξηση της εφάπαξ αποζημίωσης για τους ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους.

"Αυτές οι θολές απαντήσεις σε βασικά ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό, δημιουργούν εντονότερη ανησυχία στους εργαζομένους, καθώς η κυβέρνηση καθημερινά εξαγγέλλει ως μονόδρομο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και την αλλαγή εργασιακών σχέσεων, στα πλαίσια διευθέτησης του συνολικού χρόνου εργασίας (όπως κατάργηση 8ωρου)", τόνισε στο "Ρ" ο Γιάννης Στρατηγός,γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Και συνέχισε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική, για να δοθούν λύσεις και στα επιμέρους προβλήματα. "Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συσπειρωθούμε, να συντονίσουμε την πάλη μας και με άλλους φορείς εργαζομένων".

Πάντως, το θέμα θα απασχολήσει το Γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας την ερχόμενη Τρίτη, 23 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ