Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο λαός "θα γελάσει τελευταίος"

Γιατί είναι απαραίτητο το γέλιο στη ζωή μας, κλήθηκαν να εξηγήσουν οι υποψήφιοι των Γενικών Εξετάσεων στο μάθημα της Εκθεσης. Μια από τις διαστάσεις στην ανάπτυξη του θέματος θα μπορούσε να στηριχτεί στο γεγονός ότι υπάρχει, πολλών ειδών, γέλιο:

Το "χαρούμενο" - δείγμα ευχαρίστησης - όπως του Σημίτη, όταν ανακοίνωνε το τηλεφώνημα του Κλίντον.

Το "λυπημένο" - δείγμα δυσαρέσκειας - όπως του Ρέππα όταν "στριμωγμένος" στο "πρες ρουμ" επιχειρούσε να παρουσιάσει ως "Νο" το πρωθυπουργικό "Ναι" στον πλατηνάρχη.

Το "σαδιστικό" - δείγμα ειδικής ανατροφής - όπως του Πάγκαλου όταν "τα 'ριχνε" στον Παπουτσή, καταγγέλλοντας ως προδότη Ελληνα υπάλληλο της Κομισιόν.

Το "χαζοχαρούμενο" - δείγμα "σιαπέρα Λειβαδιές" - όπως του Παπαντωνίου όταν προσπαθεί να πείσει τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ για τη χρησιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το "ύπουλο" - δείγμα χαιρεκακίας - όπως του Τσουκάτου όταν "καρφώνει" τους "άλλους" στ' αφεντικό του.

Το "απειλητικό" - δείγμα γραφικότητας - όπως του Γιαννόπουλου όταν "καταχεριάζει" τους αγωνιζόμενους εργάτες και αγρότες, αλλά και τους "συντρόφους" του.

Το "παραπονεμένο" - δείγμα αμηχανίας - όπως του Ρωμαίου όταν παρουσιάζει ως "αμυνόμενα" τα ΜΑΤ.

***

Οι απλοί άνθρωποι του λαού γελούν διαφορετικά από τους "επιβήτορες" της εξουσίας. Γελούν με την καρδιά τους, χωρίς να προσποιούνται, χωρίς να υπονοούν, χωρίς να απειλούν. Μόνο που η εξουσία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια σήμερα στους ανθρώπους να χαίρονται και να γελούν.

Πώς να γελάσει:

* Ο πατριώτης ειρηνιστής, ακούγοντας τον Κλίντον ν' απειλεί με πόλεμο Ελλάδας - Τουρκίας.

* Ο εργαζόμενος της "Ολυμπιακής", της Ιονικής, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ που χάνει όλες τις κατακτήσεις, τα εργασιακά δικαιώματα και τη δουλιά του.

* Ο μαθητής και ο αδιόριστος εκπαιδευτικός που του στερούν τη δυνατότητα στη μόρφωση και τη διδασκαλία.

* Ο αγρότης που βρίσκεται καθημερινά στο εδώλιο του κατηγορουμένου των "αγροτοδικείων".

* Ο δημοκράτης που βλέπει τους "άνδρες" των ΜΑΤ και τους παρακρατικούς να σπάζουν κεφάλια.

***

Δύσκολο να γελάσει κανείς στη σημερινή Ελλάδα της "εκσυγχρονιστικής" κατάθλιψης. Παρ' όλα αυτά το γέλιο πράγματι χρειάζεται στη ζωή μας. Και προπάντων είναι απαραίτητο το "γέλιο του αγώνα", ως απάντηση στα "γελάκια" της εξουσίας που νομίζει πως "καθάρισε", με τις αντιστάσεις του λαού μας στην αντιλαϊκή πολιτική της. Αμ δε, ο λαός "θα γελάσει καλύτερα και τελευταίος".

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ