Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ευπρεπής" προσπάθεια παρεμπόδισης του ανατρεπτικού λόγου

Ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" - απάντηση στα σχετικά περί "κανόνων δεοντολογίας" και "ευπρεπούς προεκλογικού αγώνα"

Η συζήτηση που γίνεται για τους δήθεν κανόνες δεοντολογίας, ενόψει των δημοτικών εκλογών, αποτελεί απλώς προσπάθεια παραπλάνησης του λαού, στην οποία η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" δεν έχει σκοπό να συνεργήσει.

Την παρέμβαση αυτή, της παράταξης με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Λεων. Αυδή,που έκρουσε χτες κώδωνα κινδύνου καθώς μεθοδεύεται ενόψει και των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη "προσπάθεια παρεμπόδισης του ανατρεπτικού λόγου", προκάλεσε η επαναφορά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο της συζήτησης περί... ευπρέπειας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Λέξεις όπως "ευπρέπεια", "ήθος" και "σοβαρότητα" - σημειώνεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" - θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αλλωστε βασικός κανόνας δεοντολογίας είναι να παρουσιάζονται τα πραγματικά στοιχεία με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Κατά συνέπεια "δεν είναι δυνατόν στο όνομα αυτών των αόριστων αναφορών να εμποδίζεται η ανάρτηση αφισών και πανό,όταν άλλοι υποψήφιοι έχουν συνεχή προβολή από τα ΜΜΕ,με πρόσχημα άλλοτε τις προγραμματικές τους θέσεις, άλλοτε τις εξαγγελίες έργων, δραστηριοτήτων ή άλλων ενεργειών, που σωρεύονται λίγο πριν από τις εκλογές"...

Αν αφεθούν κατά μέρος οι αοριστίες και οι μεγαλοστομίες - επισημαίνει η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" - απομένει η προσπάθεια παρεμπόδισης του ανατρεπτικού λόγου.

Ανάλογα παραπλανητική είναι και η συζήτηση για τα οικονομικά των υποψηφίων - αν και "ο έλεγχος είναι επιθυμητός", όπως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει η παράταξη. Ωστόσο "ανάλογες πρωτοβουλίες στο παρελθόν δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα για τις κυριολεκτικά τερατώδεις δαπάνες ορισμένων υποψηφίων, ενώ αναζητούσαν παραβιάσεις σε ασήμαντες δαπάνες μικρών κοινοβουλευτικών ή εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων".

Στην πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζει η "Αγωνιστική Συνεργασία", "συζήτηση για τις δαπάνες θα μπορούσε να γίνει μόνο αν ήταν δυνατόν να συνυπολογιστεί η οικονομική αξία της τηλεοπτικής έμμεσης διαφήμισης που παρέχεται αφειδώς σε ορισμένους υποψήφιους, από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που έχουν άμεση σύνδεση με διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα και που ασφαλώς θα αποβλέπουν σε εξαργύρωση της υποστήριξής τους".

Να σημειώσουμε ότι οι πρωτοβουλίες του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων φαίνεται να αποτελούν έκφραση, σε δημοτικό επίπεδο, γενικότερων προσπαθειών που εκδηλώνονται, όπως πρόσφατα, σχολίασε ο Λεων. Αυδής, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο "από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, με στόχο την απαγόρευση της ανατρεπτικής πολιτικής δράσης".

Ετσι δεν είναι άσχετη απόφαση, που έλαβε και δημοσίευσε ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα πρέπει να δίνει αποζημίωση σε πολίτες που... παθαίνουν ζημιά από διαδηλώσεις. "Εξωθεί έτσι τις κυβερνήσεις στην καταστολή. Αποτελεί πρόβλεψη για τις γενικότερες αντιδράσεις ενάντια στη Νέα Τάξη, για την προστασία της οποίας οι κυρίαρχοι κύκλοι ετοιμάζουν το οπλοστάσιό τους", έχει επισημάνει ο Λεων. Αυδής.

Ανάλογα προωθείται και σε κυβερνητικό επίπεδο το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της αφισοκόλλησης, που καταργεί, όπως έχει υπογραμμίσει ο Λεων. Αυδής, "το δικαίωμα της πολιτικής δράσης, έκφρασης και διάδοσης των στοχασμών. Γιατί η έκφραση προϋποθέτει και τον στοχαζόμενο και την πρόσβαση στον κόσμο που θα ακούσει και θα πάρει κάποια ερεθίσματα. Επιτέλους, δικαίωμα έκφρασης δεν είναι να εκφράζεσαι στον καθρέφτη"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Οχι" στις εκλογές του καναπέ (1998-10-03 00:00:00.0)
Με την ορμή διαδήλωσης (1998-09-25 00:00:00.0)
Ετοιμο το ψηφοδέλτιο (1998-09-17 00:00:00.0)
Υπέγραψαν "κώδικα φίμωσης" (1998-09-12 00:00:00.0)
Προφάσεις εν αμαρτίαις (1998-05-14 00:00:00.0)
Συζήτηση στο 7ο Διαμέρισμα (1998-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ