Σάββατο 20 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιτανικός

SOS.... SOS... SOS. Βυθιζόμαστε! Ντουντούκες και μαρκόνηδες και σήματα μορς στη διαπασών. Ασύρματοι, τηλεγραφητές, διαπλεκόμενοι, τρωκτικά, πανικοβλημένοι. Πάνω στις αίθουσες πολυτελείας, στις κοσμικές αίθουσες των δεξιώσεων, πέρα βρέχει. Η κα Πόπη πίνει κοκτέιλ από "απασχολήσιμον" με ολίγον"αγροτοδικείο", και πολλά παγάκια προβοκάτσιας και χαφιεδισμού.

Η κα Δάφνη επί του τιμονιέρη προτείνει σαν πρώτο πιάτο "κοινωνικό διάλογο", γαρνιρισμένο με "ιδιωτικοποιήσεις και ασφαλιστικά μέτρα", κυρίως πιάτο με "γενικό ξεπούλημα" και εξωτικά φρούτα Κοσσυφοπεδίου και επιδόρπιον από "παράνομες και καταχρηστικές απεργίες", κάτω το πόπολο διαπληκτίζεται, αλλά δε λαμβάνεται υπ' όψιν.

***

Ντουντούκες και μαρκόνηδες και σήματα μορς επισημαίνουν γενική αναστάτωση SOS... SOS. Βυθιζόμαστε!

Ενα μικρό παγόβουνο στην αρχή από αγρότες πλέει σε νοτιοδυτική κατεύθυνση 145 μοιρών. Κάπου σε κοντινή απόσταση συναντιέται με έτερον "ευμέγεθες" παγόβουνο συνταξιούχων, ανέργων και απολυμένων, επικινδύνως κατερχόμενον.

Ντουντούκες και μαρκόνηδες και σήματα μορς. SOS... SOS. Πέρα μακράν υψώνεται παγόβουνο εκπαιδευτικών και φοιτητών που πλησιάζει.

Χίλια μύρια κύματα που οδηγούν στο μοιραίο στόχο. Το πλοίο, μέσα από τη χλιδή και την αλαζονεία του, πλέει ολοταχώς προς ΟΝΕ, ανυποψίαστο κινδύνων, έρμαιο στις ορέξεις των παγόβουνων που καταφθάνουν.

* * *

Η ορχήστρα παίζει έξαλλη ΝΑΤΟαμερικάνικη μουσική. Ανοίγοντας σαμπάνιες που αφρίζουν. Ξεχειλωμένες κορασίδες περασμένων χρόνων με τα στολίδια και τα χαϊμαλιά τους λικνίζονται στις αργές στροφές του βαλς. Ο τιμονιέρης αδιαφορεί. Στηρίζεται στο γερό, παρθένο, εκσυγχρονιστικό του σκαρί. Ναυπηγημένο με περίσσια δεξιοτεχνία από τους πρωτομάστορες του κόσμου. Από Κλίντον, Κολ, Μπλερ, Ζοσπέν, Ντ' Αλέμα και βάλε. Ο επί του τιμονιέρη κύριος, ανυποψίαστος με το ποτήρι της σαμπάνιας στο χέρι, μιλά για κοινωνικόν φραγγέλιον, ιδιώνυμον και νόμο 509.

Ο άλλος επί του τιμονιέρη κύριος ανακαλύπτει "κομμουνιστικό δάκτυλο". Μια χοντρή κυρία σκάει στα γέλια.

* * *

Ντουντούκες και μαρκόνηδες και σήματα μορς. Ο πανικός που αρχίζει από τ' αμπάρια και τις μηχανές. Η σύγκρουση πλησιάζει. Το κύκλωμα συμπληρώνεται από ένα παγόβουνο από ναυτεργάτες και οικοδόμους και ένα άλλο από απεργούς της Ιονικής και εργαζόμενους στο ΜΙΝΙΟΝ.

Εξαλλες κυρίες σταματούν τη ρουλέτα και κατακλύζουν τα καταστρώματα. Οι βάρκες, δυστυχώς, ολιγοστές. Δεν είχε προβλεφτεί! Τα παγόβουνα όσο πάνε όλο και πληθαίνουν, όλο και πλησιάζουν. Οσο πλησιάζουν, γίνονται ένα. Ενα ενιαίο δημοκρατικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό παγόβουνο, ένα παγόβουνο λαϊκής οργής, λαϊκής δυσφορίας, λαϊκής αγανάκτησης.

Ντουντούκες και μαρκόνηδες και σήματα μορς. SOS... SOS... SOS. Βυθιζόμαστε. Κάτω απ' τ' αμπάρια, πάνω στα καταστρώματα, μέσα από τα σαλόνια και τις πολυτελείς καμπίνες. SOS... SOS... SOS. Βυθιζόμαστε. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Και σας το είχαμε πει!

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάθε να κολυμπάς (2006-02-04 00:00:00.0)
CQ DE SVA 31/1/1999 2400 UTC AR VA QRT* (1999-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ