Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
CQ DE SVA 31/1/1999 2400 UTC AR VA QRT*

"Ποτέ! Πια ποτέ! Χαρά μου... Ποτέ ξανά..." Το τραγούδι και να 'χε συνειδητά επιλεχθεί ως το πλέον αρμόζον πένθιμο εμβατήριο για την περίσταση δε θα λειτουργούσε όπως λειτούργησε εκείνη την ώρα, σε κείνο το χώρο. Στη μεγάλη αίθουσα του "Ελλάς Ράδιο" που λίγους μήνες πριν "έβραζε" από τα μορσικά. Και που την Κυριακή το μεσημέρι, άδεια πια από τα μηχανήματα που ξηλώθηκαν, επιλέχθηκε από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΤΕ, για να στηθεί μια κακόγουστη φιέστα - ύμνος, υποτίθεται, στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.

"Πένθος παιδί μου, αυτό είναι", ακούμε το μπάρμπα Κώστα - παλαίμαχο μαρκόνι - να ψιθυρίζει δίπλα μας. Απ' τα μικρόφωνα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΟΤΕ αραδιάζουν παραμύθια για το άλμα που γίνεται από την παλιά στη νέα τεχνολογία και μάλιστα - όπως είπαν - "χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας".

Μια στεντόρεια κραυγή "Ψέμματα! Λέτε Ψέμματα! " από το βάθος της αίθουσας εκεί που είχαν στριμώξει τους τηλεγραφητές χάλασε λίγο τη σούπα, αλλά οι αρμόδιοι που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας το έγκλημα δεν καταλαβαίνουν από τέτοιου είδους διαμαρτυρίες. Εδώ παίζονται εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι η στιγμή της ρεβάνς.

Η θέση του τηλεγραφητή, ως αναγκαστική 24ωρη βάρδια ασφαλείας επί του πλοίου καθιερώθηκε μετά το ναυάγιο του "Τιτανικού". Προχτές, με το κλείσιμο και της τελευταίας συχνότητας κινδύνου, των 500 χιλιοκύκλων, κατάργησαν τους ασυρματιστές σε όλα τα πλοία σε όλη την υδρόγειο! Βγάζοντας από τη μέση και το τελευταίο εμπόδιο που οριζόταν από το αξίωμα ασφαλείας: "χωρίς καπετάνιο το πλοίο φεύγει, χωρίς μαρκόνι όχι". Τώρα τα πλοία θα ταξιδεύουν και χωρίς μαρκόνι.

Κάποιοι από τους παριστάμενους στη φιέστα ίσως να διαισθάνθηκαν τι σημαίνει αυτό, όταν ο γιος του τηλεγραφητή Κώστα Ζημιανίτη, ο Γιάννης απάγγειλε τρέμοντας από τον Καβαδία τον "Δόκιμο στη γέφυρα": "Στο ημερολόγιο γράψαμε: Κυκλών και καταιγίς. Εστείλαμε το SOS... " Τώρα δεν υπάρχει κανείς να στείλει το SOS...

Τα μηχανήματα, με τα οποία ισχυρίζονται οι εφοπλιστές ότι αντικαθίσταται επάξια ο τηλεγραφητής, δίνουν - με στοιχεία που οι μέχρι τώρα καταγραφές αποδεικνύουν - 90% σφάλμα. Το ΔΥΣΤΟΣ την ώρα που βούλιαζε έξω από την Κύμη έστελνε με ένα τέτοιο μηχάνημα στίγμα ότι βρίσκεται στη Σιβηρία! Το ΕΣΘΟΝΙΑ πήρε μαζί του 900 στο βυθό...

Για την πρώτη ναυτιλία στο κόσμο, την ελληνική, τα πράγματα ίσως αποδειχτούν ακόμα χειρότερα: Δεν είναι μόνο οι κοντά 1.000 ασυρματιστές που μένουν χωρίς δουλιά. Στοιχεία του Δεκέμβρη '98 μαρτυρούν ότι μόνο 480 ελληνόκτητα πλοία είχαν εφοδιαστεί με κάποια, έστω, από τα νέα μηχανήματα. Κι όμως προχτές σε πάνω από 1.500 πλοία καταργήθηκε η μοναδική θέση ασφαλείας που υπήρχε.

Η φιέστα που στήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Λούτσα θα ξεχαστεί γρήγορα. Αυτό που θα μείνει στα μαγνητόφωνα χιλιάδων ανθρώπων - ήμασταν εκεί και ζήσαμε τη στιγμή - είναι το δραματικό και βαθιά ανθρώπινο μήνυμα που άρχισε να εκπέμπει από την τελευταία συσκευή στις 00.00.07 ώρα Γκρίνουιτς, ξημερώνοντας 1η Φλεβάρη 1999 ο τηλεγραφητής Παναγιώτης Πράσινος: "CQ DE SVA GM OMS THIS IS THE LAST TRANSMISSION FROM SVA ON 500 KHZ, WITH ALL OUR WISHES FOR CALM SEAS AND SMOOTH VOYAGERS TO SAILORS. LAST OPERATOR OF SVA P. PRASINOS AR VA". Στις ΟΟ. Ο2.03 ώρα Γκρίνουιτς το ΕΛΛΑΣ ΡΑΔΙΟ είχε πάψει να ακούει σήματα Μορς.

*Σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει: γενική κλήση από το Ελλάς Ράδιο, πέρας εκπομπής, τέλος όλα, ο σταθμός κλείνει.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ