Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Δεν είναι "επιλέξιμα" τα αντιπλημμυρικά

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2000 - 2006 για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το 3ο ΚΠΣ. Για άλλη μια φορά έγινε καθαρό ότι οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων είναι λιγότερο σημαντικές από την... "επιλεξιμότητα" της ΕΕ. Πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν έργα για τους κατοίκους των περιοχών μας, τόνισε ο Νίκος Στεφανίδης, σύμβουλος της ΝΑΣ

Στις ελληνικές καλένδες φαίνεται να παραπέμπεται η κατασκευή πολλών αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων στην Ανατολική Αττική, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τα θεωρεί αναγκαία! Κι αυτό τη στιγμή που μια δυνατή βροχή είναι αρκετή για να πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές...

Αυτό προέκυψε - για άλλη μια φορά - από τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατ. Αττικής την περασμένη Παρασκευή, στο οποίο συζητήθηκε το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ) 2000 - 2006 για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).

Πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ αποτελούν τα μεγάλα έργα (λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας, αεροδρόμιο των Σπάτων, μετρό Αθήνας κ.ά.), δηλαδή τα έργα εκείνα που ικανοποιούν τις... ανάγκες των μεγάλων ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών εταιριών και των εργολάβων. Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, έγινε καθαρό και πάλι ότι τα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΠΑ 2000 - 2006 βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, αλλά πληρούν τις επιθυμίες (το γνωστό "κριτήριο επιλεξιμότητας") της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, τα αντιπλημμυρικά έργα και η δημιουργία δικτύων ομβρίων υδάτων που είναι απαραίτητα για την περιοχή δεν αποτελούν προτεραιότητα της Περιφέρειας, καθ' υπόδειξη της κυβέρνησης και καθ' υπαγόρευση της ΕΕ!

Χαρακτηριστική είναι η αγωνία που εξέφρασαν πολλοί δήμαρχοι της περιοχής κατά τη διάρκεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου, οι οποίοι με συνεχείς ερωτήσεις τους προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τη διαβεβαίωση ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ανάγκη οι περιοχές τους θα χρηματοδοτηθούν.

Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, Κ. Μαραγκάκης (σύμβουλος Διαχείρισης του ΣΠΑ) και Δ. Κοπιτσή (συντονίστρια του ΣΠΑ) αναφέρθηκαν αναλυτικά στους άξονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τα έργα, ενώ επισήμαναν πως για να γίνουν κάποια από αυτά πρέπει να είναι απόλυτα συνταγμένα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, ξεκαθάρισαν τη θέση της Περιφέρειας (δηλαδή της κυβέρνησης) τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση των έργων θα γίνει μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε και θα αποφασιστούν τα έργα που θα γίνουν. Στις ερωτήσεις των δημάρχων οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας απάντησαν πως "όποιος έχει την πιο άρτια τεχνική παρουσίαση των αναγκών του, θα βοηθήσει να γίνουν τα έργα στην περιοχή".

Στον αντίποδα της ευρω-λαγνείας, όπως εκφράστηκε από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής και επικεφαλής της"ΝΑΣ" Νίκος Στεφανίδης,επισήμανε: "Γινόμαστε συνένοχοι σε μια υπόθεση που είναι δεδομένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση". Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει να κινηθεί κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που θέλει έργα που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, όπως το αεροδρόμιο των Σπάτων. "Οσον αφορά τα έργα, είπε ο Ν. Στεφανίδης, εμείς, πρέπει να μην κινηθούμε στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να απαιτήσουμε να γίνουν έργα για τους κατοίκους των περιοχών μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ