Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΕΜΠΕΛΙΑ - ΜΑΥΡΑ
ΟΧΙ στην πρόταση της Κομισιόν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου

Την ακύρωση της καταστροφικής πρότασης Κανονισμού της Κομισιόν, που προβλέπει την κατάργηση των ποικιλιών καπνού "τσεμπέλια" και "μαύρα" και θα έχει αποτέλεσμα το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων Ελλήνων καπνοπαραγωγών, ζήτησε με παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης.

Συγκεκριμένα, ο Β. Εφραιμίδη τόνισε: "Η τροποποιητική πρόταση της Επιτροπής για την αντικατάσταση των ποικιλιών "τσεμπέλια" και "μαύρα" με άλλες ποικιλίες, μοιάζει με "ταύρο σε υαλοπωλείο". Δεν υπολογίζει, δεν εκτιμά ιδιομορφίες, ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον τομέα και σε ορισμένες χώρες και περιφέρειες. Ετσι, προτείνει αντικατάσταση των καπνών "τσεμπέλια" και "μαύρα" με άλλες ποικιλίες. Ομως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα:

1. οι κατάλληλες εδαφολογικές προϋποθέσεις

2. με την αντικατάσταση αυτών των ποικιλιών με άλλες που προτείνει η επιτροπή, να βελτιώνεται και να μη μειώνεται το εισόδημα των παραγωγών.

Πολύ περισσότερο που αυτοί είναι από τους πιο φτωχούς αγρότες της ΕΕ και στις περιοχές που ζουν δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς που καλλιεργούν "τσεμπέλια" και "μαύρα" σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Ζητάμε, επομένως, εκφράζοντας και τη δική τους απαίτηση, να ακυρωθεί η πρόταση της Επιτροπής συνολικά ή να τροποποιηθεί στην κατεύθυνση εξαίρεσης των περιοχών που καλλιεργούνται οι παραπάνω ποικιλίες στην Ελλάδα. Γιατί αν, όπως προβλέπει η πρόταση, εφαρμοστεί υποχρεωτικά όπως έχει, οι αγρότες αυτοί θα ξεκληριστούν, θα οδηγηθούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, στο μεγαλύτερο φούντωμα της φτώχειας και της ανεργίας.

Σημειώνω ότι τα επιχειρήματα της επιτροπής για να αντικατασταθούν τα "μαύρα" και τα "τσεμπέλια", ως προβληματικές καλλιέργειες είναι προσχηματικά. Γιατί αυτές οι ποικιλίες εδώ και 10ετίες έχουν ζήτηση στην ελληνική αγορά της καπνοβιομηχανίας ακόμα και με εξαγωγικές δυνατότητες και διεξόδους. Η τιμή τους κυμαίνεται πάντα στα όρια των καπνών "βιρτζίνια".

Γι' αυτούς τους λόγους ζητάμε να ακυρωθεί σ' αυτά τα σημεία η πρόταση της επιτροπής και να μην έχει εφαρμογή για τα "μαύρα" και "τσεμπέλια" καπνά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.

Ακόμη, στην ίδια πρόταση της επιτροπής, ανεξήγητα ή για κάποιες όχι ανιδιοτελείς σκοπιμότητες προβλέπεται η μεταφορά της καλλιέργειας της ποικιλίας Κατερίνης στην Ιταλία. Αλλά είναι πασίγνωστο επιστημονικά, από μακρόχρονη εμπειρία, ότι η ποικιλία προσιδιάζει κατά τρόπον αποκλειστικό μόνο στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή Πιερίων, με επίκεντρό της την περιοχή της Κατερίνης απ' όπου και η ονομασία της ποικιλίας.

Είναι προφανές ότι η επιτροπή με την πρότασή της υπονομεύει αυτή τη μοναδικότητα, όταν προσανατολίζει την καλλιέργεια της ποικιλίας Κατερίνης σε άλλες περιοχές που δεν έχουν τις εδαφοκλιματολογικές ιδιαιτερότητες των Πιερίων. Η καλλιέργεια σε άλλες περιοχές είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει καπνά αλλοιωμένα στα χαρακτηριστικά, κατώτερης ποιότητας και θα επιτρέπει, λόγω ποσοτικών αποδόσεων, λαθρεμπορικά να γίνεται ανάμειξή τους με γνωστά καπνά Κατερίνης και να προσφέρονται στην αγορά ουσιαστικά νοθευμένα. Με ευθύνη, δηλαδή, της επιτροπής επαναλαμβάνεται το γνωστό ύποπτο - απαράδεκτο παιχνίδι που γίνεται στο ελαιόλαδο, σε βάρος της ποιότητας του προϊόντος, της κατανάλωσης και των παραγωγών που παράγουν το γνωστό είδος".

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως "θα ήταν φρόνιμο ο παρών επίτροπος και να απαντήσει και να εισηγηθεί αρμόδια να αποσυρθούν αυτές οι ύποπτες, επαναλαμβάνω συνειδητά, ύποπτες τροποποιητικές προτάσεις. Θα είναι χρήσιμο και φρόνιμο πριν οι αδικούμενοι παραγωγοί που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, δεν αρκεστούν στο σύνθημα "Κομισιόν κάτσε καλά", αλλά ανεβάσουν τις μορφές πάλης τους για να διασώσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εργάζονται παραγωγικά, να ζουν στα χωριά και τις περιοχές τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ