Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΜΕ
Ανοιχτή υπονόμευση των αγώνων από την πλειοψηφία

Την κρίσιμη αυτή ώρα για την πορεία των αγώνων στην Παιδεία από μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, Συνεργασία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ αντί για συμπαράταξη με το μαθητικό κίνημα, αναζητούν προτάσεις "διεξόδου" για διάλογο με το υπουργείο Παιδείας. "Η πρακτική των συνεχών εκπτώσεων και της αυτοαναγόρευσης της ΟΛΜΕ σε διαμεσολαβητή, υπονομεύει το μαθητικό κίνημα και τροφοδοτεί την αδιαλλαξία της κυβέρνησης", τονίζει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ). Η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ, παραβιάζοντας την τελευταία απόφαση της γενικής συνέλευσης προέδρων των ΕΛΜΕ, ανέβαλαν την προγραμματισμένη για σήμερα γενική συνέλευση προέδρων. Η δε ΔΑΚΕ εναρμονίζοντας τα βήματά της με τον κομματικό της φορέα (η ΠΑΣΚ το έχει κάνει ήδη) καλεί ανοιχτά να λήξουν οι καταλήψεις των σχολείων.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Γενάρη και ολοκληρώθηκε χτες χωρίς αποτέλεσμα. Και κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του, το ΔΣ της ΟΛΜΕ ασχολήθηκε με την αναζήτηση "πρότασης διεξόδου", αντί να διαμορφώσει εισήγηση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καθηγητών στο πλευρό των μαθητών, μη καταλήγοντας και χτες πουθενά. Κατά τη συνεδρίαση, η παράταξη της ΠΑΣΚ επανέφερε τη γνωστή πρόταση "διεξόδου" που περιλαμβάνει όλες τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις του υπουργού, με μόνη εξαίρεση την "προαιρετική συμμετοχή για τρία χρόνια στις εξετάσεις της Β' Λυκείου". Η "Συνεργασία" διατύπωσε πρόταση "διεξόδου" προς την κυβέρνηση (την ψήφισε και η ΔΑΚΕ) με άξονα το αίτημα της αναστολής των εξετάσεων της Β' Λυκείου (είναι η γνωστή πρόταση διεξόδου που εδώ και δύο μήνες καλλιεργείται σε ΕΛΜΕ).

"Δηλαδή από την προηγούμενη συνάντηση με τον υπουργό, το αίτημα της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ για κατάργηση των εξετάσεων της Β' Λυκείου (το οποίο περιέχεται στις μέχρι τώρα αποφάσεις που ψήφιζε και η "Παρέμβαση"), διολίσθησε μέσα σε μία εβδομάδα στην αναστολή", τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Σ. Σάββας. "Μέχρι πού θα φτάσουν; Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης ταύτιση της ΟΛΜΕ με τις προτάσεις του υπουργού", τονίζει.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πιέσουν ώστε να πραγματοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ με αγωνιστικό προσανατολισμό και ενίσχυση των συλλαλητηρίων που έχουν ήδη προγραμματίσει οι μαθητές για την Παρασκευή 5 Φλεβάρη. Η ΔΕΕ προτείνει ως ελάχιστη πρόταση σύνθεσης (η οποία τελικά απορρίφτηκε) να γίνει η γενική συνέλευση προέδρων την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, με πρόταση προς τον κλάδο για 24ωρη απεργία την Παρασκευή 5 Φλεβάρη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του διαλόγου, η ΔΕΕ τόνισε ότι αυτός "χρησιμοποιείται για εντυπώσεις εκατέρωθεν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο", λέγοντας ότι "άλλη μια συνάντηση ΟΛΜΕ και υπουργού Παιδείας, καιένας ακόμα προσχηματικός διάλογος δεν ενδιαφέρει κανέναν και δεν οδηγεί σε λύσεις. Ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις, αλλά απαιτεί η κυβέρνηση να πάρει μονομερώς την πρωτοβουλία και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μαθητών και να κάνει διάλογο με τους ίδιους". Με το σκεπτικό αυτό, η ΔΕΕ θεωρεί ότι αυτό που είναι κύριο, είναι η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να δώσει λύση και όχι ο ατέρμονος διάλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ