Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Πολυτεχνείο εμπνέει και καθοδηγεί
  • Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου συγκροτήθηκε, χτες, σε σύσκεψη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΜΠ, φοιτητών και μαζικών φορέων εργαζομένων
  • Εκκληση για μαζική συμμετοχή στις τριήμερες εκδηλώσεις και τη μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Παλλαϊκός, θα είναι και φέτος ο γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί όπως κάθε χρόνο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 3 το απόγευμα την Κυριακή, όπως έχει ήδη αποφασίσει το ΚΣ της ΕΦΕΕ, ενώ χτες έγινε σύσκεψη στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου των μελών της Διευρυμένης Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Συγκλήτου του ΕΜΠ, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974,του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,της ΑΔΕΔΥ,της ΟΛΜΕ,της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,της ΚΝΕ,των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας και της ΠΑΣΠ Πολυτεχνείου,συζητήθηκαν οι τρόποι για την αναβάθμιση του εορταστικού τριήμερου της Εξέγερσης και για τη μαζικότερη συμμετοχή του λαού σε αυτό.

Η Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση - έκκληση για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Η Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου, με εκπροσώπους μαζικών φορέων εργαζόμενων και πολιτικών νεολαιών, καλεί τη νεολαία, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το λαό, να συμμετέχει μαζικά στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείο και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Να συμβάλουν, ώστε να πάρει ο εορτασμός παλλαϊκό χαρακτήρα, με εκδηλώσεις σε σχολεία, στρατόπεδα και αλλού. Καλούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, όλους τους παραπάνω να υπερασπίσουν έμπρακτα το χαρακτήρα και τη μορφή του εορτασμού του Πολυτεχνείου, όπως προσδιορίστηκαν από τα οράματα και τα συνθήματα της εξέγερσης του '73".

"Κορυφαίο γεγονός"

Η Διευρυμένη Συντονιστική κατέληξε, επίσης, και σε ένα κείμενο, με το οποίο απευθύνεται προς τα ΜΜΕ. Αναφέρει συγκεκριμένα:

"Η Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου, στην προσπάθειά της για ποιοτική αναβάθμιση του εορταστικού τριήμερου και μαζικότερης συμμετοχής του λαού στο χώρο του Πολυτεχνείου και στην αμερικάνικη πρεσβεία, καλεί τα ΜΜΕ, στο όνομα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης, να σταθούν στο ύψος που ταιριάζει στο τριήμερο μνήμης, ώστε να συμπορευτούν με το λαϊκό αίσθημα που εμπνέεται και καθοδηγείται από εκείνο τον αγώνα και όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια στην πλειονότητά τους, να διαμορφώνουν, με αφορμή προβοκατόρικες ενέργειες κύκλων της ανωμαλίας, πολεμικό κλίμα.

Το Πολυτεχνείο, είτε το θέλουν είτε όχι ξένοι και ντόπιοι παράγοντες που επιδιώκουν να κηδεμονεύουν τον τόπο, αποτελεί κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Είναι συνέχεια των αγώνων της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, του 114 και αποτελεί την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας.

Σήμερα ιδιαίτερα, που τα ζητήματα που αφορούν το λαό και τη χώρα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, η αγωνιστική μνήμη των οραμάτων και των συνθημάτων εκείνου του αγώνα γίνεται περισσότερο από επίκαιρη και αναγκαία.

Η Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή προτείνει:

- Η γενική γραμματεία Τύπου, η ΕΣΗΕΑ, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ να εναρμονιστούν με το πνεύμα του καλέσματός μας.

- Τα ΜΜΕ στο τριήμερο μνήμης, να αφιερώσουν ειδικές εκπομπές για τον αγώνα και την αντιδικτατορική πάλη του λαού.

- Να ζητήσουν από τη Συντονιστική Επιτροπή και θα έχουν πολύτιμο υλικό της εποχής για την αξιοποίηση από την πλευρά τους.

- Η Συντονιστική Επιτροπή είναι στη διάθεσή τους προς το σκοπό της ενημέρωσης του ελληνικού λαού".

Αποφάσεις Συλλόγων

"Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κάνουμε τη δική μας αντεπίθεση με νέους αγώνες". Αυτό τονίζεται στην απόφαση γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Σπουδαστών της Σχολής Επιστημών Υγείας - Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας, στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη της μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Κυριακή.

Στην απόφαση τονίζεται, επίσης, ότι 23 χρόνια μετά την εξέγερση τα συνθήματα που ήταν τότε γραμμένα στις πύλες του Πολυτεχνείου "έξω οι ΗΠΑ έξω το ΝΑΤΟ" γίνονται εφιάλτης στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θέλουν να στείλουν φαντάρους σε νέες Βοσνίες, διχοτομημένη Κύπρο, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, για να επιβάλουν τη δική τους "ειρήνη" τύπου Βοσνίας. Σε αυτά τους τα σχέδια τονίζεται θα βρουν αντιμέτωπους, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, όλη την κοινωνία που αγωνιά, παλεύει, αντιστέκεται.

Ανάλογες αποφάσεις για συμμετοχή στις εκδηλώσεις και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία πήραν οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Οικονομικού και ΣΕΛΕΤΕ

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών

Στάση εργασίας μιας ώρας προς τιμήν του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής, Πειραιά και Νήσων.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα κεντρικά συνθήματα της Εξέγερσης "ψωμί, παιδεία, ελευθερία", "έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί" έχουν και σήμερα τη δική τους μεγάλη αξία.

"Οι εργάτες, τονίζεται, δέχονται συνεχή καταιγισμό αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων και όλα αυτά με τη συναίνεση πολλών δυνάμεων. Αυτός ο καταιγισμός έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Οι εργάτες συνδικαλιστές που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους δέχονται τρομοκρατικές παρεμβάσεις, όπως η εισαγγελική παραγγελία σύλληψης των συνδικαλιστών, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το ωράριο".

"Είκοσι τρία χρόνια μετά - καταλήγει - πολλοί προσπαθούν να σβήσουν το πραγματικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου, να το συκοφαντήσουν και αυτό γιατί το αντιιμπεριαλιστικό του περιεχόμενο ενοχλεί το κεφάλαιο. Γι' αυτό δέχεται κάθε χρόνο μια καλοστημένη επίθεση. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ας γίνει φωτεινό σημάδι σήμερα για τους εργάτες, τους φοιτητές, όλο το λαό ενάντια στη Νέα Τάξη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαζόμενοι, φοιτητές και φορείς τιμούν την επέτειο (2021-11-12 00:00:00.0)
ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ του Νοέμβρη (2005-11-17 00:00:00.0)
Επίκαιρο και αγωνιστικό το μήνυμά του (2004-11-16 00:00:00.0)
Παλλαϊκός αγωνιστικός γιορτασμός (2000-11-16 00:00:00.0)
Ανοιχτές από το πρωί οι μαρτυρικές πύλες του Πολυτεχνείου (1998-11-15 00:00:00.0)
Ο λαός θα δώσει την απάντησή του (1996-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ