ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ
Το λαϊκό κίνημα θα δώσει την απάντηση
  • Πρωτοφανές στα χρονικά, αλλά και σε προκλητικότητα και θράσος, προβοκατόρικο χτύπημα χτες από τους "γνωστούς - άγνωστους" κύκλους, με βόμβα που εξερράγη μέσα στο ΕΜΠ
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Πολυτεχνείο

Η μαζική, αγωνιστική παρουσία και συμμετοχή λαού και νεολαίας στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία θα είναι η αποστομωτική απάντηση στους "σκοτεινούς κύκλους", που χτες προχώρησαν σε μια πρωτοφανή προβοκατόρικη ενέργεια, τοποθετώντας μέσα στο ΕΜΠ ωρολογιακή βόμβα.

Οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι των διάφορων μηχανισμών, που δρουν στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης, επέλεξαν φέτος να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους σε βάρος των αγωνιστικών μηνυμάτων της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73. Μηνυμάτων, που εμπνέουν και σηματοδοτούν και σήμερα τους αγώνες λαού και νεολαίας και γι' αυτό ενοχλούν σφόδρα την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκφραστές της. Ετσι, χτες το απόγευμα, φρόντισαν να τοποθετηθεί βόμβα σε κτίριο του ΕΜΠ, θεωρώντας προφανώς ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουν κλίμα τρόμου και, ταυτόχρονα, θα στρώσουν στο έδαφος σε όλους αυτούς που επιθυμούν να ξεμπερδεύουν μια για πάντα με τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, αλλά και με το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα χαρακτηριστικά της βομβιστικής επίθεσης δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για ενέργεια "επαγγελματιών".

Η προκλητικότατη και θρασύτατη αυτή ενέργεια ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις. "Η μόνη απάντηση είναι η μαζική, αγωνιστική παρουσία και συμμετοχή του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας στο γιορτασμό και στην πορεία", τονίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Τους ενοχλεί, που, για άλλη μια χρονιά, ο λαός μας θα διαδηλώσει ενάντια στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, θα πορευτεί προς την αμερικάνικη πρεσβεία με τα ιδιαίτερα σήμερα επίκαιρα συνθήματα, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη δικτατορία των πολυεθνικών", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ. Και υπογραμμίζει ότι "η εργατική τάξη και η νεολαία θα τους απαντήσουν με αυτό που φοβούνται περισσότερο: Με τη μαζική τους συμμετοχή στο γιορτασμό της συμβολικής για το κίνημα επετείου, απομονώνοντας όλους εκείνους που θέλουν να σβήσουν από την ιστορική μνήμη του λαού μας τα αντιιμπεριαλιστικά του συνθήματα".

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ

Στις 7 μ.μ., συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΕΜΠ που βρίσκεται από προχτές σε διαρκή συνεδρίαση. Αμέσως μετά, ο πρύτανης Ν. Μαρκάτος ανακοίνωσε την απόφαση, την οποία μάλιστα έκλεισε με τη φράση "Εδώ Πολυτεχνείο, εμείς δεν παραδινόμαστε", που δίνει και το στίγμα της αντίδρασης στην προβοκατόρικη ενέργεια. Η απόφαση αυτή έχει ως εξής:

"Σήμερα, για πρώτη φορά, στη μακρόχρονη ιστορία του Ιδρύματος, εξερράγη βόμβα στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Πατησίων. Η έκρηξη έγινε σε ώρα άσκησης των εκπαιδευτικών διαδικασιών και προφανώς όχι τυχαία στις παραμονές της επετείου της ιερής εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου. Το γεγονός της επίθεσης κατά του ιδρύματος, που αντανακλά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προσβάλλει βάναυσα την ανάμνηση του αγώνα αυτού που σε εκείνες τις ανελεύθερες εποχές διακήρυξαν και υπερασπίστηκαν τα συνθήματα για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία.

Είναι αδιανόητο ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, χώρος που είναι αφιερωμένος στη διάδοση της γνώσης και την αναζήτηση της αλήθειας, να προσβάλλεται με τέτοιου είδους ενέργειες. Η ιστορία 160 χρόνων προσφοράς στην εκπαίδευση και στην κοινωνία δεν ανέχεται ενέργειες απρόσωπης βίας, όπως αυτής που σήμερα εκδηλώθηκε στο συγκρότημα Πατησίων, καταλύοντας ουσιαστικά το ακαδημαϊκό άσυλο.

Η Σύγκλητος αποδοκιμάζει και καταδικάζει, κατά τρόπο απόλυτο, την εκδήλωση αυτής της εγκληματικής ενέργειας, όπως και κάθε μορφή βίας. Διαδηλώνει την προσήλωσή της, στη διατήρηση των αρχών της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, στην προάσπιση του ασύλου και του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Δηλώνει κατά κατηγορηματικό τρόπο ότι θα συνεχίσει να διακηρύττει την εμμονή της στις αρχές που χάραξαν την ιστορία και σήμερα στηρίζουν τη λειτουργία αυτού του ιδρύματος για την εκδήλωση της κοινωνικής του αποστολής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναστέλλει τις λειτουργίες του αύριο (σ.σ. σήμερα) και καλεί όλα τα μέλη των ελληνικών πανεπιστημίων να παραβρεθούν σε μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στο χώρο της Πατησίων αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 12 το μεσημέρι. Εδώ Πολυτεχνείο, εμείς δεν παραδινόμαστε".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Ανακοίνωση - καταγγελία της τρομοκρατικής προβοκατόρικης ενέργειας εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που συμμετέχει στη Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή. Καλεί όλους τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους της Αθήνας να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και όλοι μαζί, ενωμένοι, να αγωνιστούν για να ματαιώσουν τα σχέδια των "γνωστών - αγνώστων" κύκλων της ανωμαλίας και να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα του ξεσηκωμού και τα συνθήματα που και σήμερα είναι ολοζώντανα και επίκαιρα.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά συμμετέχουν στις φετινές εκδηλώσεις με πορεία το Σάββατο στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος στο Πολυτεχνείο για την κατάθεση στεφανιού, εκδήλωση στην αίθουσα "Γκίνη" μια ώρα αργότερα και μαζική συμμετοχή στη μεγάλη πορεία της Κυριακής.

Παλλαϊκός ο γιορτασμός

Αύριο αρχίζουν οι εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου, που γίνονται με την ευθύνη της Διευρυμένης Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, οικοδόμοι, πολιτικές νεολαίες κ.ά. "Βεβαίως δεν πρόκειται περί απλών δηλώσεων συμπαράστασης, αλλά περί συνευθύνης και ενεργού περιφρούρησης του αγαθού της δημοκρατίας", αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του ΕΜΠ. "Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πρυτανεία του ΕΜΠ είχε δύο ευρείες συσκέψεις με τους εκπροσώπους των φορέων. Στις συσκέψεις αυτές, οριστικοποιήθηκε ο τρόπος, με τον οποίο οι φορείς θα συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια. Η συνεργασία αυτή έρχεται, μαζί με όλα τα μέτρα που έχει αποφασίσει η Σύγκλητος του Ιδρύματος, να ενισχύσει την αισιοδοξία μας ότι εφέτος, στον ιερό χώρο του Πολυτεχνείου δε θα υπάρξουν κρούσματα βίας", αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Το ΕΚΑ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου να συμμετέχει μαζικά στις εκδηλώσεις και την πορεία του Πολυτεχνείου. Ενόψει του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργανώνει συζήτηση με θέμα "η ανεργία των νέων" αύριο, στις 6.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο "Γκίνη" του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ όλο το τριήμερο εκδηλώσεων θα παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις στόχο έχουν τη διασφάλιση του πολιτικού, λαϊκού και ταξικού χαρακτήρα του Πολυτεχνείου, σηματοδοτώντας με το παρόν των εργαζομένων τη συνέχεια συνείδησης και δράσης στους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος.

Η ΔΕΕ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ), τονίζοντας ότι παρά την προσπάθεια υπονόμευσης του χαρακτήρα του γιορτασμού, ο αντιιμπεριαλιστικός, ανατρεπτικός χαρακτήρας του δεν αλλοιώνεται, δεν καταργείται, δεν καίγεται. "Ο παλλαϊκός χαρακτήρας της εξέγερσης θα εκφραστεί και στον παλλαϊκό γιορτασμό του Νοέμβρη που θα δώσει απάντηση σε αυτούς που τον υπονομεύουν, που θέλουν να ξεμπερδεύουν μαζί του. Θα εκφράζεται καθημερινά στην οικοδόμηση ενός πλατιού παλλαϊκού μετώπου παιδείας, μετώπου αντεπίθεσης στις προσταγές των πολυεθνικών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις επιλογές της κυβέρνησης που θα ανοίγει το δρόμο για μια λαϊκή παιδεία σε μια άλλη Ελλάδα", αναφέρει η ΔΕΕ.

Η προσυγκέντρωση των καθηγητών του Πειραιά για την πορεία είναι στις 4.00 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι μαθητές

Στο μεταξύ, κάτω από την πίεση εκπαιδευτικών και μαθητών για απόσυρση της εγκυκλίου, που όριζε αύριο να γίνει κανονικά μάθημα τις τρεις πρώτες ώρες στα σχολεία και να ακολουθήσει δίωρη ή τρίωρη γιορτή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο υφυπουργός Παιδείας με Δελτίο Τύπου γνωστοποιεί ότι την Παρασκευή 15 Νοέμβρη δε θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία όλης της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Ηδη, οι μαθητές του 10ου ΓΕΛ Περιστερίου, "προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου", διοργανώνουν εκδήλωση αύριο στις 9.00 το πρωί στο σχολείο τους (Ιωαννίνων 82, Χωράφα). "Εμείς λέμε ότι το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία" παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Εσείς δώστε την απάντηση, τιμώντας μας με την παρουσία σας", τονίζουν στο κάλεσμά τους.

Βόμβα με ταυτότητα...

Αυτοί που θέλουν να ξεμπερδεύουν μια για πάντα με το Πολυτεχνείο και το πανεπιστημιακό άσυλο, όπλισαν το χέρι των προβοκατόρων

H ισχυρή έκρηξη προκλήθηκε σύμφωνα με την αστυνομία από ωρολογιακό μηχανισμό στο 2ο όροφο κτιρίου που στεγαζόταν παλιά το τμήμα των Χημικών Μηχανικών και σήμερα υπάρχουν εργαστήρια και γραφεία των Μηχανολόγων και των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Η βόμβα εξερράγη στις 4.55 το απόγευμα. Οι φοιτητές λίγο πριν την έκρηξη είχαν διάλειμμα και περιφέρονταν στο κτίριο...

Για την ύπαρξη της βόμβας είχε ειδοποιηθεί η Αστυνομία 40 λεπτά πριν την έκρηξή της, με τηλεφωνήματα σε ραδιοφωνικό σταθμό και εφημερίδα. Η έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας εντοπισμού της από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας και ενώ το κτίριο είχε εκκενωθεί. Ο ωρολογιακός μηχανισμός, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε τοποθετηθεί μέσα σε γυναικεία τσάντα, η οποία είχε κρεμαστεί πάνω σε ηλεκτρικό πίνακα διανομής ρεύματος που βρισκόταν σ' ένα μικρό δωμάτιο του κτιρίου. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία η ισχύς της βόμβας ισοδυναμούσε περίπου με δυο κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ.

Ανώτεροι αστυνομικοί έλεγαν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια την οποία χρεώνουν στον ΕΛΑ, σε μια "οργάνωση" που έχει τοποθετήσει βόμβα στην ΑΣΣΟΕ πριν από ένα χρόνο. Δεν παρέλειπαν επίσης να σημειώνουν ότι με την ενέργεια αυτή "ανατρέπονται τα δεδομένα" και γι' αυτό "η Αστυνομία αναμένει την απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου", όσον αφορά τα αστυνομικά μέτρα για το τριήμερο.

Και ενώ από την αστυνομία δεν έχει γίνει καμιά επίσημη ανακοίνωση για τα κίνητρα ή την ταυτότητα των βομβιστών, είναι ηλίου φαεινότερον πού πρέπει αυτοί να αναζητηθούν.

- Ποιοι είναι άραγε εκείνοι οι οποίοι - ιστορικά πλέον - δυσαρεστούνται και δεν επιθυμούν να ενθυμείται ο ελληνικός λαός την εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη λαομίσητη δικτατορία των συνταγματαρχών και των Αμερικανών πατρώνων τους;

- Ποιοι ενοχλούνται κάθε χρόνο από τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία;

- Ποιοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνταν πάντοτε για το χτύπημα της διακίνησης των ιδεών και των δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού, δρώντας κατασταλτικά και προβοκατόρικα;

- Αραγε, δεν έχει καμιά σχέση με τη χτεσινή βομβιστική ενέργεια το γεγονός ότι το 1993, παραμονές Πολυτεχνείου, συνελήφθησαν δυο Αμερικανοί ένοπλοι πράκτορες στην πλατεία Αμερικής και κανείς δεν έμαθε μέχρι σήμερα ποια ήταν η αποστολή τους;

Η ειδική σε θέματα βίας, Μαίρη Μπόση,η οποία διατέλεσε και πρόεδρος του "Επιστημονικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας" σχολιάζοντας τη χτεσινή βομβιστική επίθεση είπε ότι "η βομβιστική ενέργεια ήταν αναμενόμενη για όσους επί χρόνια παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο. Είναι σαφές ότι το ελληνικό κράτος ποτέ δεν είδε με συμπάθεια την ηρωική εξέγερση της 17ης Νοέμβρη και γι' αυτό επί τόσα χρόνια δεν πήρε κανένα μέτρο για την πρόληψη των επεισοδίων και των άλλων προκλήσεων, που σημειώνονταν πάντα αυτές τις μέρες. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Πολυτεχνείο δεν μπορεί επίσης να αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα, που εκπονούνται την τελευταία στιγμή. Είμαι αντίθετη με εκείνους που βλέπουν την αστυνομία ως τη μοναδική δύναμη, που θα μπορούσε να αποτρέψει την ένταση και τα επεισόδια. Πέρα όμως από τη στάση του κράτους για πρώτη φορά φέτος τρία κόμματα ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός, εκδήλωσαν την άποψη ότι το Πολυτεχνείο θα 'πρεπε να τιμάται με άλλο τρόπο, ενδεχομένως και κάπου αλλού. Ολο αυτό το θολό τοπίο γύρω από το Πολυτεχνείο οπλίζει τα χέρια των βομβιστών, οι οποίοι δε δίστασαν να χτυπήσουν το στόχο τους".

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ τιμώντας το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σήμερα, στις 6 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο Γκίνη), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ελλάδα - Τουρκία: Ο επόμενος στόχος" με τη συμμετοχή του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και του Σιτκί Τσοσκούν από το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Παράλληλα, εκδηλώσεις πραγματοποιούν και οι τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ στις γειτονιές της Αθήνας:

Σήμερα στις 7 μ.μ. στην ΚΟΑ και στην "Τυποεκδοτική", στις 3 μ.μ. στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο,στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Αχτιδικής Επιτροπής Βορειοδυτικών Προαστίων του ΚΚΕ στον πεζόδρομο στη Ν. Ιωνία, στις 7 μ.μ. στου Γκύζη,στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, στον Κολωνό στις 7 μ.μ. στο Σύλλογο Πλάτωνα, στο Μαρούσι στις 8 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης, στην Ηλιούπολη στις 8 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ και στα Τουρκοβούνια,στις 7 μ.μ.

Το Σάββατο στο Χολαργό,στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο και στο Γαλάτσι,στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στα Εξάρχεια στις 7 μ.μ. στην Κωλέττη, στο Χαλάνδρι στις 6.30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο, στην Αγ. Παρασκευή στα γραφεία της ΚΟΒ, στο κέντρο Περιστερίου στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Αχτίδας και στην Αμφισσα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Δημαρχίας. Την ίδια μέρα εκδηλώσεις θα γίνουν στην Καισαριανή,στις 6 μ.μ. στα γραφεία της δημοτικής παράταξης, στο Καλαμάκι στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΒ, στην Αργυρούπολη,στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στο Μπραχάμι,στις 3 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ, στους Αγ. Ανάργυρους στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Αύριο:

  • Στο Πέραμα στις 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου
  • Στις Σέρρες,στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης

Σάββατο 16 Νοέμβρη:

  • Στο Κερατσίνι στα γραφεία της ΚΟΒ
  • Στη Θεσσαλονίκη,στις 5 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στη Χαριλάου και στις 8 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στη Ροτόντα.
  • Στην Πολίχνη,στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ.
  • Στις Συκιές,στις 6 μ.μ.
  • Στη Βέροια στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης στις 5.30 μ.μ.
  • Στην Καβάλα στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης στις 6 μ.μ.
Μόνη απάντηση η μαζική αγωνιστική παρουσία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

"Για άλλη μια φορά οι "γνωστοί - άγνωστοι" κύκλοι, αυτοί που υπονομεύουν τον παλλαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Πολυτεχνείου, αυτοί που δε θέλουν την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, ξαναχτύπησαν σήμερα (σ. σ. χτες) με την ωρολογιακή βόμβα στο ΕΜΠ.

Η μόνη απάντηση για τη ματαίωση αυτών των σχεδίων είναι η μαζική, αγωνιστική παρουσία και συμμετοχή του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, στη διαδήλωση - πορεία προς την πρεσβεία την Κυριακή 17 Νοέμβρη".

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβούλιου της ΚΝΕ

"Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καταδικάζει την απόπειρα τρομοκράτησης της νεολαίας και του λαού μας, καταγγέλλει τη νέα προβοκάτσια που με τη μορφή της βομβιστικής επίθεσης μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου έρχεται να προστεθεί στις μέχρι σήμερα γνωστές σε όλους μας προσπάθειες να ακυρωθεί το αντιιμπεριαλιστικό ανατρεπτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου. Τέτοιες ενέργειες που πραγματοποιούνται κάθε φορά όταν το λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε άνοδο, είναι σε όλους πια γνωστό πού στοχεύουν.

Τους ενοχλεί που για άλλη μια χρονιά ο λαός μας θα διαδηλώσει ενάντια στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, θα πορευτεί προς την αμερικάνικη πρεσβεία με τα ιδιαίτερα σήμερα επίκαιρα συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη δικτατορία των πολυεθνικών.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η εργατική τάξη και η νεολαία θα τους απαντήσουν με αυτό που φοβούνται περισσότερο: Με τη μαζική τους συμμετοχή στο γιορτασμό της συμβολικής για το κίνημα επετείου, απομονώνοντας όλους εκείνους που θέλουν να σβήσουν από την ιστορική μνήμη του λαού μας τα αντιιμπεριαλιστικά του συνθήματα.

Ιδιαίτερη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης που σιγοντάρει αυτό το σκοπό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους παρακρατικούς και άλλους μηχανισμούς που βγαίνουν στο προσκήνιο αυτή την περίοδο.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν στην υπεράσπιση του γιορτασμού, θα δώσουν μαζικά το παρών στην πορεία της Κυριακής.

Η εκδήλωση της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ που είναι προγραμματισμένη στο χώρο του Πολυτεχνείου (αίθουσα Γκίνη) αύριο (σ. σ. σήμερα), Πέμπτη στις 6.00 μ.μ. με θέμα "Ελλάδα - Τουρκία: Ο επόμενος στόχος" θα πραγματοποιηθεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ