ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικές προτάσεις
  • Η "Σφεντόνα" (Λεωφ. Αλεξάνδρας 22) φιλοξενεί από χτες ως και την Κυριακή τον Διονύση Τσακνή με τραγούδια παλιά αλλά και αυτά του τελευταίου δίσκου με τίτλο "Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι".
  • Απόψε, αύριο και την Κυριακή ο Χάικ Χατζιάν εμφανίζεται στο μουσικό θέατρο "Δίπλα στο ποτάμι" με τραγούδια της Ανατολής.
  • Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου,απόψε και αύριο, θα συναντηθούν στην Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση (Υπατίας 1Β και Μητροπόλεως). Μαζί τους ο Μάνος Αχαλινοτόπουλος (κλαρίνο, φλογέρα, καβάλ, ζουρνάς) και ο Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν).
  • Απόψε και αύριο, στο Ασσος - Καφέ Παράσταση (Βαλτετσίου 15) οι: Ελένη Τσαγκαράκη (τραγούδι), Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο), Γιώργος Καλφόγλου (κιθάρα), Κώστας Μπαλίκος (μπουζούκι, βιολί) παρουσιάζουν ένα ελληνικό "Τραγουδοδιάγραμμα". Τη Δευτέρα στον ίδιο χώρο οι: Αργυρώ Καπάρου, Γιώργος Μοναχός, Κώστας Κατωμέρης, Αλέξης Ροζάκης και Λάζαρος Ακριβόπουλος τραγουδούν μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία.Αφηγείται ο Σαράντης Σαραντίδης.
  • Απόψε στο "Μπαράκι του Βασίλη" (Ζωοδόχου Πηγής 98) παρουσιάζονται τραγούδια "Περί Ερωτος και άλλων Δαιμονίων" και αύριο οι "Συνήθεις Υποπτοι" τραγουδάνε για "Μέρες αδέσποτες".
  • Στο μπαρ "Εναλλάξ" (Μαυρομιχάλη 139), ο Γιώργος Τζώρτζης και το "Παλιό μας σπίτι" κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο μας διασκεδάζουν με λαϊκά, ρεμπέτικα, σμυρναίικα και δημοτικά.
  • Στο κλαμπ "Ηχος" (Γούναρη 36, Αγ. Παρασκευή) εμφανίζονται αύριο (10.30μμ) τα "Υπόγεια Ρεύματα".

Κλασικά και τζαζ

  • Αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκ. και Ν. Μπενετάτου του Δήμου Νέου Ψυχικού, παίζουν μουσική δωματίου, με έργα Μπετόβεν και Σούμπερτ, η Εύη Φάμπα (βιολί), η Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο) και η Λουκία Βαρλάμου (πιάνο).
  • Τη Δευτέρα (8.30μμ) οι Τάκης Πατερέλης (σαξόφωνο), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (κοντραμπάσο) και Γιάννης Φλώρος (ντραμς) παίζουν τζαζ στην αίθουσα συναυλιών "Φίλιππος Νάκας" (Ιπποκράτους 41).
  • Απόψε πραγματοποιείται η δεύτερη συναυλία της Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής, με σολίστ και διευθυντή ορχήστρας τον Ζαν Μπερνάρ Πομιέ.Τη Δευτέρα και την Τρίτη η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη "Τα Λυρικότερα", σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και του Περικλή Κούκου "Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα" σε λιμπρέτο Χριστόφορου Χριστοφή. Την Μαρία Φαραντούρη πλαισιώνουν οι ορχήστρες "Σολίστ της Πάτρας" και "Μπερλίνερ Ινστρουμενταλίστεν", υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου.Τη Δευτέρα, επίσης, στην αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, στα πλαίσια του κύκλου Ελληνικής Μουσικής, δίνει συναυλία το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία "Εμμέλεια",υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου.Στην ίδια συναυλία ο Δημήτρης Συκιάς θα παρουσιάσει το έργο του "Θρήνοι" που αποτελεί παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής.
"Τρωάδες" σε χορόδραμα

Σε μορφή χοροδράματος παρουσιάζει, την Κυριακή και τη Δευτέρα, η Εθνική Λυρική Σκηνή τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη.Πρόκειται για μία αντιπολεμική κραυγή ενάντια στην αυθαιρεσία των νικητών κατά των ηττημένων κι ένα έργο που θα μπορούσε να είναι σύγχρονο με φόντο τον πόλεμο.

Το χορόδραμα, ακολουθώντας την τραγωδία, βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη μουσικής, κίνησης και λόγου σε μια πειραματική μορφή παράστασης, η οποία φιλοδοξεί να προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του αρχαίου δράματος με έμφαση στο χορό και το τραγούδι.

Η μουσική είναι του Γιάννη Μεταλληνού,η σκηνοθεσία και χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη,η μουσική διδασκαλία του Δημήτρη Γιάκα.Το εικαστικό μέρος επιμελήθηκε ο Γιώργος Ασημακόπουλος.

Παίζουν: η Μάγδα Γεροσιδέρη, η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου, η σοπράνο Τζένη Δριβάλα (Κασσάνδρα), η Νταίζη Σεμπεκοπούλου, ο Στράτος Παπανούσης κ. ά.

Κορυφαίες του χορού είναι οι: Ελένη Γεροδήμου, Χριστίνα Βασιλοπούλου, Βίκυ Τσιρογιάννη, Κωνσταντίνα Ψωμά. Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τη μετάφραση του Κωστή Κολώτα.

Επίσης, η Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που ιδρύθηκε το 1994, στις 21 Νοεμβρίου δίνει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με έργα των Αλμπινιόνι, Μότσαρτ, Ροσίνι, Μπρίτεν. Σολίστ θα είναι ο τενόρος Ρίτσαρντ Γουίλσον και διευθυντής ορχήστρας ο Λουκάς Καρυτινός.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • "Για να θριαμβεύσει η ζωή" (έκδοση "Ριζοσπάστη")
  • Θ. Παπαρήγας "Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος" (Σ. Ε.)
  • Χ. Σακελλαρίου "Τα παραμύθια του Αβραάμ" (Σ. Ε.)
  • Χ. Μαν "Η βασίλισσα της Κύπρου" (Σ. Ε.)
  • Ν. Γεωργιάδης "Από το Βυζάντιο στον Μ. Βαμβακάρη" (Σ. Ε.)

"Τρίπτυχα" ονομάζεται η έκθεση έργων ζωγραφικής του Παναγιώτη Γράββαλου,που φιλοξενείται μέχρι τις 19 του Νοέμβρη στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24). Πρόκειται για έργα ζωγραφικής σε μουσαμά και χαρτόνι, αποτέλεσμα της αγάπης του για την Πομπηία και τη Σαντορίνη. Οπως αναφέρεται στον κατάλογο, "η καινούρια δουλιά του αποπνέει έναν άκρατο συμβολισμό. Απαρτίζεται κυρίως από τρίπτυχα, στα οποία εναλλάσσεται το φόντο από εσωτερικά και εξωτερικά πλάνα, μέσα στα οποία προβάλλονται τα ερωτικά γυμνά του. Η αφαίρεση των ρομαντικών στοιχείων και η γενικότερη απλοποίηση των φόντων - χώρων, χρωματικά και πλαστικά, εκσυγχρονίζουν τα έργα και προσδίδουν μεγαλύτερη ένταση και έμφαση στα γυμνά (... )".

Ο Φαριντούν Φαριάντ,ο γνωστός μεταφραστής του Ρίτσου στα περσικά, διαβάζει ο ίδιος ποιήματά του, αλλά και γνωστοί ηθοποιοί, τη Δευτέρα στο "Εναλλάξ" (Μαυρομιχάλη 139 και Βατατζή). Θα μιλήσουν οι: Τίτος Πατρίκιος,Μαρία Μαρκαντωνάτου.

Στην ημερίδα για τον εθνικισμό - ρατσισμό, που πραγματοποιείται αύριο (6.30μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο Σουρωτής,θα μιλήσουν οι: Γ. Χουρμουζιάδης, Π. Θεοδωρίδης κ. ά.

Ο Σπύρος Μελετζής θα αναφερθεί τη Δευτέρα (8.15μμ) στο θέμα "Η φωτογραφία στην Εθνική Αντίσταση".Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος "Φίλοι του Μουσείου Μάνης - Μ. Κάσση",στο εργαστήρι του γλύπτη (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο).

Μουσικοφιλολογική εκδήλωση, αφιερωμένη στον Δ. Μητρόπουλο,διοργανώνει τη Δευτέρα (7.45μμ) ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3η Σεπτεμβρίου 56).Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου πραγματοποιείται απόψε (8.30μμ) στο βιβλιοπωλείο "Παρατηρητής" (Προξ. Κορομηλά 38, Θεσσαλονίκη).

"Νοέμβρης '73 - Νοέμβρης '96. Ο αγώνας συνεχίζεται",είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βύρωνα,απόψε (8μμ) στο Πολιτιστικό Κέντρο "Λουίζα" (Νέας Ελβετίας 34). Μια εκδήλωση αφιερωμένη σε εκείνους που αγωνίστηκαν και σε όσους εξακολουθούν να αγωνίζονται για τα ιδανικά και τα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου, που ακόμα δε δικαιώθηκαν.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου και η Χορωδία της θα παρουσιάσει το έργο του Γιάννη Ρίτσου "Πόλεμος και Ειρήνη" σε μουσική δική της. Σολίστ η Μαίρη Χάντζου.Απαγγέλλει ο Βασίλης Κολοβός.Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το έργο του Οδυσσέα Ελύτη "Αξιον Εστί",σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη με σολίστ τον Γιάννη Θωμόπουλο και τον Αιμίλιο Γιαννακόπουλο.Διαβάζει ο Βασίλης Κολοβός.

μια παράσταση

Μέχρι και την Κυριακή θα παίζεται, στο "Υπόγειο" του "Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν",το έργο του Γιάννη Ρίτσου "Τα ραβδιά των τυφλών",όπως ήταν προγραμματισμένο, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα,και μουσική Χρήστου Λεοντή.Παίζουν: Μίμης Κουγιουμτζής, Γιάννης Δεγαϊτης, Χριστίνα Τσάφου, Θόδωρος Γράμψας, Κέλλυ Σαρατσοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Στέλλα Νικολοθανάση κ. ά.

  • Μέχρι την Κυριακή, επίσης, θα παρουσιάζεται από το θίασο "Φάσμα",στο "Απλό Θέατρο",το έργο του Μαδαρού "Η τοιχογραφία".Η σκηνοθεσία είναι του Βίκτωρα Αρδίττη,τα σκηνικά - κοστούμια της Θάλειας Ιστικοπούλου και του Ηλία Λεδάκη και η μουσική του Λευτέρη Γρηγορίου.Παίζουν: Αλέκα Παϊζη, Μάνος Σταλάκης, Αργυρώ Πιπίνη.

Στο πρόγραμμα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλλιθέας απόψε (7.30μμ) φιλοξενείται διάλεξη - συζήτηση με θέμα: "Ενα μουσικό ταξίδι στο πέρασμα του αιώνα από τον Βάγκνερ στον Στραβίνσκι".Θα πραγματοποιηθεί στο παράρτημα Τζιτζιφιών (Θησέως 337) και θα μιλήσει η Στ. Μακρυγιάννη.

Τη Δευτέρα στο "Φούρνο" (Μαυρομιχάλη 168), στις 9μμ, η βραδιά θα είναι αφιερωμένη σε Γάλλους και Ελληνες υπερρεαλιστές ποιητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ