ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραίτηση Τσιλέρ ζητά η αντιπολίτευση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Παραίτηση της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, ζήτησε χτες η αντιπολίτευση, επειδή δε συμμετείχε στη συζήτηση που έγινε στο Κοινοβούλιο της χώρας για τον προϋπολογισμό του υπουργείου της.

Η Τσιλέρ, αν και βρισκόταν στην Αγκυρα, αρνήθηκε να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό, ενώ δεν παρέστη καν στην Εθνοσυνέλευση.

  • Στις επιχειρήσεις τους, των τελευταίων ημερών, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις - κατά ανακοινώσεις αξιωματούχων - σκότωσαν 85 Κούρδους αντάρτες, στην επαρχία Χάκαρι, η οποία συνορεύει με το Ιράκ. Από τις αρχές της βδομάδας, οι "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις του στρατού έχουν ενταθεί, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει 40.000 στρατιώτες.
ΓΑΛΛΙΑ
Αλυσίδα απεργιών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Καμία εφημερίδα εθνικής κυκλοφορίας δεν εμφανίστηκε, χτες, στη γαλλική πρωτεύουσα, εξαιτίας της νέας 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, αλλά και των τυπογράφων. Πολλές από τις εφημερίδες αυτές κυκλοφόρησαν, με μειωμένες σελίδες, στην επαρχία, καθώς οι τυπογράφοι της περιφέρειας δεν απεργούσαν. Οι απεργοί δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στάσεις εργασίας ή μερική αποχή από την εργασία τους πραγματοποίησαν, χτες, και οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, οι σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι στις εθνικές αεροπορικές πτήσεις, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στη γαλλική πρωτεύουσα να παραλύσει για αρκετές ώρες, ενώ πολλά αεροπορικά δρομολόγια ματαιώθηκαν. Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, καθώς πλησιάζει η μέρα που ο Γάλλος πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ θα καταθέσει τον νέο προϋπολογισμό στη Βουλή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο: "Νόμιμος" ο βασανισμός

Την έντονη αντίδραση της Οργάνωσης Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, να επιτρέψει τη χρήση βίας "όταν κρίνεται αναγκαίο" σε βάρος Παλαιστινίων υπόπτων.

"Πλήρως ανακόλουθη με τις δεσμεύσεις της απέναντι στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών, για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", χαρακτήρισε την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και τη Δικαιοσύνη εκπρόσωπος της επιτροπής προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο Πίτερ Τόμας Μπερνς, αν και επιφυλάχτηκε να απαντήσει επισήμως μετά το πέρας της συνάντησης της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων που γίνεται στη Γενεύη, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, ενώ τόνισε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της απόφασης αυτής.

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι η τρίτη φορά που το Ισραηλινό Δικαστήριο, με την κάλυψη της ισραηλινής κυβέρνησης, λαμβάνει τέτοια απόφαση. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι τα περιθώρια που αφήνονται, με την απόφαση αυτή, στους εκάστοτε ανακριτές ανοίγουν σαφώς το δρόμο στη χρήση βίας κατά των Παλαιστινίων, κάτι που έχει, ήδη, οδηγήσει στο θάνατο αρκετών συλληφθέντων πριν καν τους απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία.

ΙΤΑΛΙΑ
Υπολογισμοί από την παραίτηση Ντι Πιέτρο

ΡΩΜΗ. -

Η παραίτηση του Αντόνιο Ντι Πιέτρο "δείχνει την αντοχή, τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό της κυβέρνησής μας", δήλωσε μια μέρα μετά ο υπουργός Εργασίας Τιζιάνο Τρέου, απορρίπτοντας έτσι τις συστάσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης. Εξάλλου, το βράδυ της Πέμπτης, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι δεν αποδέχτηκε με σύντομη δήλωσή του, την παραίτηση του Ντι Πιέτρο.

Ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Ντι Πιέτρο, παραιτήθηκε προχτές από τη θέση του, μετά την έναρξη ανάκρισης, στην οποία καλείται να απολογηθεί για καταχρήσεις που φέρεται να έκανε την εποχή που ήταν δικαστής στο Μιλάνο και επικεφαλής της επιχείρησης "καθαρά χέρια" κατά της διαφθοράς. Πάντως, στην επιστολή του στον Πρόντι έγραφε ότι είναι θύμα δυσφήμισης και του ζήτησε να μην του ζητήσει να ανακαλέσει την παραίτησή του.

Η παραίτηση του υπουργού Δημοσίων Εργων έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ιταλική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να περάσει έναν σκληρό προϋπολογισμό για το 1997. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η Κάτω Βουλή ενέκρινε το κύριο σώμα του προϋπολογισμού που έχει αποστολή την περικοπή 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δημόσιο έλλειμμα του ερχόμενου έτους.

Πάντως, χτες το πρωί, περίπου 300 υπάλληλοι του υπουργείου Δημοσίων Εργων, πραγματοποίησαν διαδήλωση, για να πείσουν τον Ντι Πιέτρο να ανακαλέσει την παραίτησή του και να επιστρέψει στην ηγεσία του υπουργείου.

ΡΩΣΙΑ
Πληθαίνουν οι περιπτώσεις διαφθοράς στο στρατό

ΜΟΣΧΑ.-

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις διαφθοράς μεταξύ αξιωματικών του ρωσικού στρατού, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών και των κακών συνθηκών διαβίωσης στις ένοπλες δυνάμεις, τόνισε, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" ο στρατηγός Γιούρι Γιάκοβλεφ. Ανέφερε πως 16 στρατηγοί και περισσότεροι από 60 συνταγματάρχες είναι υπό ανάκριση. Κατά τον στρατηγό, που κατέχει υψηλή θέση στη στρατιωτική δικαιοσύνη και επιβλέπει τις ανακρίσεις, "τα τελευταία χρόνια αυξάνουν συνεχώς οι περιπτώσεις δωροδοκίας και ο αριθμός των αξιωματικών που διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες". Ο Γιάκοβλεφ αποδίδει το φαινόμενο αυτό στις περικοπές μισθών και στην έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους. Πολλοί στρατιωτικοί έχουν να πληρωθούν για μήνες και το φρόνημά τους είναι πεσμένο. Σημειώνουμε ότι στην άσχημη κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις αναφέρθηκε πάλι τελευταία και ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Ροντιόνοφ, ο οποίος ζήτησε σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα, καθώς και τη λήψη επειγόντων μέτρων για να αποτραπεί η κατάρρευση του στρατεύματος. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν δήλωσε προχτές ότι η μεταρρύθμιση στις ένοπλες δυνάμεις θα είναι επώδυνη και θα απαιτηθούν δραστικές περικοπές.

Συντριβή αεροσκάφους

Ενα απαρχαιωμένο αεροσκάφος "ΑΝΤΟΝΟΦ - 2" συνετρίβη χτες, λίγο μετά από την απογείωσή του, κοντά στο χωριό Μπολσάγια Ρίσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας Κόμι(Βόρεια Ρωσία), μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Εκτακτων Καταστάσεων της Ρωσίας. Μοναδικός επιζών είναι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, ο οποίος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος. Νεκροί είναι ο κυβερνήτης του αεροπλάνου και οι 12 επιβάτες του. Διεξάγονται έρευνες για τα αίτια του ατυχήματος, που παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ επισκέπτεται τη Γιορτή Βιβλίου που διοργανώθηκε στη Γάζα και δοκιμάζει ελληνικές γεύσεις

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε νέα παρέμβαση, προκειμένου να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων κουρδικών οργανώσεων του Βορείου Ιράκ, προέβη χτες η αμερικανική διπλωματία, πιστοποιώντας το αδιέξοδο όσον αφορά την ειρήνευση στο Βόρειο Ιράκ.

Ο κίνδυνος αποχώρησης από τις συνομιλίες του - περιστασιακά συμμαχήσαντος με τη Βαγδάτη - Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος αποσοβήθηκε μετά την κίνηση του ειδικού απεσταλμένου του Κλίντον, υφυπουργού Εξωτερικών Ρόμπερτ Πελετρό, ο οποίος μετέβη στην Αγκυρα και προήδρευσε των συνομιλιών. Πάντως, ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών δεν απέδωσε τίποτε το ουσιαστικό, ούτε όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ειρήνευσης, ούτε για το σχήμα υπό το οποίο θα διοικείται το Κουρδιστάν.

ΚΑΪΡΟ
Ναυάγιο με αγνοούμενους στο Νείλο

ΚΑΪΡΟ.-

Είκοσι άτομα αγνοούνταν, μέχρι χτες βράδυ, παρά τις πολύωρες έρευνες των σωστικών συνεργείων στο βυθό του Νείλου, όπου προσάραξε το αιγυπτιακό κρουαζιερόπλοιο "Πριγκίπισσα Τζιχάντ". Το κρουαζιερόπλοιο, που μετέφερε 148 άτομα, εκ των οποίων οι 77 ήταν Τσέχοι και Σλοβάκοι τουρίστες, οι 51 Αιγύπτιοι παραθεριστές και το 20μελές πλήρωμα, προσάραξε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ανοιχτά της πόλης Εντφού, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια του Καϊρου, εξαιτίας των δυνατών ανέμων και της καταρρακτώδους βροχής, που πλήττει τις τελευταίες μέρες την περιοχή του Νείλου. Από τους επιβαίνοντες, 53 τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ 12 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Εντφού. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες και για την ανεύρεση των αγνοουμένων, για τους οποίους, όμως, δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Ο Μπλερ σε "ευρωπαϊκές εξετάσεις"

ΠΑΡΙΣΙ.-

Στα πλαίσια της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, συναντήθηκε χτες στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, τον πρωθυπουργό, Αλέν Ζιπέ, τον πρόεδρο της Βουλής, Φιλίπ Σεγκέν, καθώς και την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν και Λοράν Φαμπιούς.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο Μπλερ ανέφερε ότι η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση αντιτίθεται στην πλειοψηφία της στη νομισματική ένωση, ενώ οι εργατικοί είναι "ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα". Υπάρχουν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές, είπε, που θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, ενώ στο κόμμα μας δεν υπάρχουν ευρωσκεπτικιστές ουσιαστικά. Μόνο ορισμένοι διστακτικοί απέναντι στο ενιαίο νόμισμα. Οσο για μένα, πρόσθεσε, είμαι αναμφίβολα υπέρ του ενιαίου νομίσματος.

Ανέφερε ακόμη ότι οι συντηρητικοί στην Αγγλία θα επικεντρώσουν την προεκλογική τους καμπάνια σε "αντιευρωπαϊκή" πλατφόρμα, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επικράτηση των εργατικών.

"Η θα είμαστε μέσα, είπε, ή έξω από την ΕΕ. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να είμαστε απομονωμένοι στους κόλπους της Ευρώπης. Αλλωστε είναι προς όφελος και της Βρετανίας ν' αποτελεί μέρος της ΕΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ