ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Κυβερνητικές προτεραιότητες στα λόγια

ΚΝΕ: "Οχι" στο διαχωρισμό των ναρκωτικών

Μολονότι στα λόγια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και γενικότερα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη κατά της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, εντούτοις στην πράξη υποτάσσεται στη λογική της λιτότητας, καθώς έχει καθηλώσει τις υπάρχουσες θεραπευτικές μονάδες και απλώς... εύχεται για τη δημιουργία νέων μονάδων.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής απραξίας είναι το γεγονός ότι ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είναι ακέφαλος μετά την εκλογή του Στ. Μανίκα στο βουλευτικό αξίωμα. Βέβαια, ο υπουργός ο υπουργός Υγείας - ΠρόνοιαςΚ. Γείτονας - κατά τα ειωθότα στις δηλώσεις - διαβεβαίωσε χτες ότι θα αντικατασταθεί σύντομα.

Χτες, ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης, συναντήθηκε με εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών και συζήτησαν σε ποιον τομέα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Αν και μια συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τις πολιτικές νεολαίες, έχει την αξία της, εν τούτοις λειτουργεί ως επίφαση στην κυβερνητική απραξία, όταν δεν υπάρξουν δράσεις υλοποίησης των όποιων αποφάσεων. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει δείγματα γραφής στην ασυνέπεια του προβλήματος των ναρκωτικών. Οχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι θεραπευτικές κοινότητες όπως είχε υποσχεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αλλά χρονίζουν σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα των μονάδων απεξάρτησης και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται εντός ΕΣΥ.

Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Υγείας ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας και ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης υποστήριξαν ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι εναρμονισμένες με την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου δίδεται προτεραιότητα στην πρόληψη, τις εναλλακτικές μορφές θεραπευτικών προγραμμάτων, την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη. Ακόμη, ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και χτες το πρωί στη Βουλή, περί αποποινικοποίησης του χρήστη, αλλά όχι και της χρήσης.

Σε ερώτηση αν θα επιλυθούν τα τρομακτικά προβλήματα με τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, που αντιμετωπίζει το Περίπτερο "18 Ανω" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ο υπουργός απάντησε ότι υπέγραψε τροπολογία, η οποία έχει σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία προς επεξεργασία και θα λύνει οριστικά το ζήτημα. Σε άλλη ερώτηση, αν θα επεκταθεί το πρόγραμμα μεθαδόνης, ο Μ. Σκουλάκης είπε ότι αναμένουν την έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης του προγράμματος.

ΚΝΕ: "Οχι" στο διαχωρισμό

Το ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της πρόληψης ήταν το μόνο που βρήκε σύμφωνους όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών. Στα άλλα εξίσου σοβαρά ζητήματα, όπως η αποποινικοποίηση ή μη της χρήσης και η διάκριση των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά", οι απόψεις που εξέφρασαν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο Λάζαρος Μυλωνάς από την ΚΝΕ σημείωσε ότι εκπροσωπεί τη μόνη πολιτική οργάνωση νεολαίας, που αντιτίθενται σε όλες τις ναρκωτικές ουσίες και που θεωρεί ότι η μεθαδόνη δεν αποτελεί λύση, αφού είναι ισχυρό ναρκωτικό. "Είμαστε αντίθετοι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και στο διαχωρισμό των ουσιών. Αυτοί είναι και οι λόγοι που δε συμμετέχουμε στη Διαρκή Επιτροπή Νεολαιών", τόνισε. Ακόμη, κατάγγειλε την προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων και της κοινής γνώμης στο θέμα της νομιμοποίησης της χρήσης από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στην πρόληψη είπε ότι συστατικό στοιχείο της είναι η ενημέρωση. "Ομως δεν είναι μόνο αυτό - πρόσθεσε. Πρόληψη σημαίνει εξασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών προϋποθέσεων, ώστε ο κάθε νέος να διαμορφώνει ώριμη προσωπικότητα - φραγμό στα ναρκωτικά. Πρόληψη σημαίνει εξασφάλιση των προϋποθέσεων, ώστε να μειώνεται η ζήτηση ναρκωτικών ουσιών".

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο Θόδωρος Κόλλιας από το ΣΥΝ. Ζήτησε να γίνει διαχωρισμός των ναρκωτικών ουσιών "ανάλογα με την επικινδυνότητά τους", αποποινικοποίηση της χρήσης και διεύρυνση των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων. Ο Βασίλης Φεύγας από την ΟΝΝΕΔ τόνισε ότι η καλύτερη καταστολή είναι η πρόληψη, που σημαίνει ενημέρωση και ότι πρέπει να διαχωριστεί η θεραπευτική αγωγή από το σωφρονιστικό σύστημα. Ακόμη, ζήτησε την επέκταση του προγράμματος μεθαδόνης.

Η Τζωρτζίλια Μπαλούμη από τη νεολαία της ΠΟΛ. ΑΝ. τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διάκριση του χρήστη από τον επαγγελματία έμπορο.

Η Τόνια Αντωνίου από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι εκτός απ' την ΚΝΕ με τις άλλες νεολαίες έχουν περίπου τις ίδιες θέσεις.

Δεν πειράζει που υπάρχει αυτή η "σύμπνοια" των πολιτικών - πλην της ΚΝΕ - νεολαιών. Αρκεί που οι θέσεις αρχής της ΚΝΕ έχουν την έγκριση των επιστημόνων, οι οποίοι έχουν καθημερινό βίωμά τους τη μάχη κατά των ναρκωτικών και την προσπάθεια απεξάρτησης.

Αποφυλάκιση εμπόρου μετά από συνεχείς αναβολές

Την υπόθεσή του χειρίστηκαν δικαστές από την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Τεράστιο θέμα όχι μόνο ηθικής τάξης, αλλά και λειτουργίας των δικαστηρίων θέτει η αποφυλάκιση του εμπόρου ναρκωτικών Κ. Τζίρη,ο οποίος δικάστηκε μετά από 11 αναβολές και ενώ καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξης, αποφυλακίστηκε λόγω παραγραφής, εκτίοντας ποινή μόνο ενός έτους.

Η δίκη του εμπόρου ναρκωτικών αναβλήθηκε οχτώ φορές και άλλες πέντε ματαιώθηκε για διάφορους λόγους. Το πρόβλημα με την αποφυλάκιση του εμπόρου ναρκωτικών προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, γιατί από την εισαγγελική έρευνα, που ολοκληρώνεται σήμερα ή αύριο, προκύπτει ότι τη συγκεκριμένη υπόθεση χειρίστηκαν δικαστές, οι οποίοι αποτελούν σήμερα την ηγεσία του Αρείου Πάγου, όπως ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Π. Δημόπουλος,ο αντιπρόεδρος του ίδιου δικαστηρίου Α. Μπακόπουλος,ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Κ. Λυμπερόπουλος κλπ.

Την εισαγγελική έρευνα διενεργεί ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών Γ. Αρβανίτης και στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά του στον προϊστάμενο της Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών Γ. Βελή.Ωστόσο, φαίνεται λίγο παράδοξο το γεγονός ότι από την εισαγγελική έρευνα οι κυριότερες ευθύνες αποδίδονται στην καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (τον Ιούνιο του 1995 δικάστηκε σ' αυτό το δικαστήριο η υπόθεση του εμπόρου ναρκωτικών), στην τρίμηνη αναρρωτική άδεια του γραμματέα της έδρας και στο φόρτο εργασίας.

Τα "πήρε πίσω" ο Γιαννόπουλος

Εκανε πίσω ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος στις αλλαγές σχετικά με τους χρήστες και τους εμπόρους ναρκωτικών που ανήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα. Μετά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χτες, υπό την προεδρία του υπουργού, του Ε. Γιαννόπουλου με τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών από 13 περιφέρειες της χώρας, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέληξε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης ούτε στο διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει την ποσότητα για το χαρακτηρισμό του κατόχου χασίς ή άλλης ναρκωτικής ουσίας, ως χρήστη ή ως εμπόρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν υπήρξε θέμα αυστηρότερης νομοθεσίας για τους χρήστες και τα βαποράκια και πως η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως για τους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι προβάλλουν το επιχείρημα στη Δικαιοσύνη πως είναι και χρήστες. Ο Ε. Γιαννόπουλος επιτέθηκε εναντίον εκείνων που τάσσονται υπέρ της αποποινικοποίησης της ινδικής κάνναβης, τους οποίους χαρακτήρισε "ψευτοδιανοούμενους" και "ψευτοκουλτουριάρηδες".

Στη χτεσινή σύσκεψη των δικαστικών λειτουργών επισημάνθηκε ότι υπάρχει κενό στη νομοθεσία, που αφήνει "παραθυράκια" για άδικη καταδίκη χρηστών. Αυτή τη στιγμή κρατούνται 1.500 περίπου άτομα - υπόδικοι και καταδικασμένοι - για αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Αντίσταση στην εξαθλίωση των συνταξιούχων

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 πμ, στις 10 Δεκέμβρη και συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 28 Νοέμβρη

Πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 10 Δεκέμβρη 1996 στην Αθήνα αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων Ελλάδας, που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, του δημοσίου και των τραπεζών. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 μμ.

Επίσης η ΣΕΑ καλεί όλους τους συνταξιούχους να "πάρουν μέρος με όλες τις δυνάμεις στην αγωνιστική εκδήλωση της 28ης Νοέμβρη που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ".

Αντικείμενο της Ολομέλειας της ΣΕΑ ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. "Ολα τα μέλη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑ, διαπιστώνουν τη συνέχιση εκ μέρους της κυβέρνησης της πιο σκληρής επιθετικότητας, με τη διαιώνιση της μονόπλευρης λιτότητας και την απόκρουση προσέγγισης στη λύση καθοριστικών προβλημάτων, που κυριολεκτικά οδηγούν στην εξαθλίωση και στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ενώ παράλληλα οδηγεί σε προβληματική λειτουργία τους ασφαλιστικούς φορείς".

Η ΣΕΑ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων στη Βουλή για να εκθέσει τα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων και τους διαγραφόμενους κινδύνους των ασφαλιστικών ταμείων.

Ηταν η πρώτη φορά μετά τις εκλογές που η ΣΕΑ συνήλθε εν πλήρει συνθέσει και πήρε απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση και αυτό αποτελεί σημαντικό γεγονός για το συνταξιουχικό κίνημα, με δεδομένο τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική. Αλλωστε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, στη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων στις 7 Νοέμβρη δήλωσε με κυνισμό ότι "δε θ' αλλάξει τίποτε το 1997".

Αρχισε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Συνταξιούχων του ΙΚΑ. Χαιρέτισαν ο Στέλιος Κωλέτσης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο Χρήστος Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, ο Στάθης Γερονικόλας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΣΑ και ο Τάκης Βανδώρος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου, διάβασε την εισήγηση εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας και κάλεσε τους συνταξιούχους απ' όλη την Ελλάδα να έρθουν στις 10 Δεκέμβρη στην Αθήνα προκειμένου να δώσουν δυναμικά το "παρών" στην πανσυνταξιουχική κινητοποίηση. "Πρέπει να γίνει ένας πραγματικός σεισμός", είπε χαρακτηριστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ