ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Συντονίζονται αγωνιστικά για τις 28 του Νοέμβρη

Συλλαλητήρια προγραμματίζουν και οι αγρότες Ηλείας, Ζακύνθου, Μεσσηνίας και Αιγιάλειας

Πανελλαδικές διαστάσεις παίρνουν τα αγροτικά συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για τις 28 του Νοέμβρη. Μετά τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, την Αιτωλοακαρνανία και τον Εβρο, αγωνιστικές αποφάσεις παίρνονται στην Πελοπόννησο και τα Επτάνησα.

Οι αγρότες της Νοτιοδυτικής Ελλάδας δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν μαζικά και μαχητικά σε νέους αγώνες και προετοιμάζονται "πυρετωδώς" για την πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων τους στις 28 του Νοέμβρη. Ηδη συλλαλητήρια προγραμματίζουν: Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και Ζακύνθου και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών της Αιγειάλειας και της Μεσσηνίας.Τα νέα συλλαλητήρια στρέφονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζει τις αντιαγροτικές εντολές των Βρυξελλών για ξεκλήρισμα της ελληνικής αγροτιάς.

Μάλιστα οι αγρότες των περιοχών αυτών και ιδιαίτερα οι σταφιδοπαραγωγοί, "γεύτηκαν" πρόσφατα την άρνηση της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματά τους. Αυτό έγινε μετά τα αγωνιστικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία, την Αιγιάλεια και τη Ζάκυνθο στις 4 του Νοέμβρη, όταν οι αντιπροσωπείες των αγροτών συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Γεωργίας και ο τελευταίος τούς δήλωσε πως δεν ικανοποιεί κανένα αίτημα γιατί πρέπει να υλοποιηθεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΓΚΑΤΤ. Ετσι οι αγρότες επιλέγουν το δρόμο του συντονισμένου αγώνα πραγματοποιώντας συλλαλητήρια στις 28 Νοέμβρη, μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας με στόχο να συντονίσουν την πάλη τους με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τη νεολαία.

Με κοινή τους ανακοίνωση, επίσης, οι αγρότες της Ηλείας, της Ζακύνθου, της Αιγιάλειας και της Μεσσηνίας καλούν το σύνολο της αγροτιάς να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο της 28ης Νοεμβρίου μέσα από τις οργανώσεις τους ή όπου αυτές αδρανούν ή αρνούνται να παλέψουν μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα. "Γελιούνται - τονίζεται στην ανακοίνωση - όσοι νομίζουν ότι με την αδιαλλαξία και τις φοβέρες θα δεχτούμε την υποταγή, τη μιζέρια, τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, που προωθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Γελιούνται, ακόμα, οι νόθοι της ΓΕΣΑΣΕ, οι αγροτοπατέρες της ΣΥΔΑΣΕ και της πλειοψηφίας της ΠΑΣΕΓΕΣ ότι θα καθήσουμε "ήσυχοι" στα αυγά μας. Είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε, κλιμακώνοντας την πάλη μας. Με μαζικούς συντονισμένους αγώνες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ετοιμάζεται με τον κρατικό προϋπολογισμό".

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες της Ηλείας, της Ζακύνθου, της Μεσσηνίας και της Αιγιάλειας είναι: α) ο καθορισμός της τιμής της σταφίδας στις 380 δρ.χ το κιλό και 150.000 στρεμματική ενίσχυση, άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων και του ΑΣΟ και μετατροπή του σε τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση. Η τιμή του ποιοτικού να είναι στο 70% της τιμής της σταφίδας. Κατάργηση του αντισταφιδικού κανονισμού της ΕΕ.

β) Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας. Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων. Τιμές 150 δρχ. για το αγελαδινό γάλα, 300 για το πρόβειο και 200 για το κατσικίσιο.

γ) Κατάργηση του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Τιμή στις 350 δρχ. το κιλό.

δ) Να απορριφθούν τα νέα μέτρα ενάντια στο λάδι που προωθεί η ΕΕ καθώς και η λεγόμενη αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού που θα σημάνει καταστροφή της ελληνικής αμπελοκαλλιέργειας. Να απορριφθεί ο νέος κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά.

ε) Δημόσια υγεία για όλο το λαό. Αντίθεση στο νέο χαράτσι για τις συντάξεις και την υγεία των αγροτών που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αμεσα διπλασιασμός της αγροτικής σύνταξης με προοπτική να εξισωθεί σταδιακά μ' αυτή του ΙΚΑ.

στ) Να σταματήσουν οι διώξεις και οι δίκες ενάντια στους αγρότες.

Τέλος, οι αγρότες απαιτούν τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και του εισοδήματός τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανακούφιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Κ. Δ.

Ο Κόλιας

Ο Κόλιας είναι 16 χρόνων και εδώ και λίγο καιρό μπήκε στη δούλεψη ενός μικρεμπόρου, που στήνει κάθε μέρα τον πάγκο του στις λαϊκές και πουλάει ελιές, σαλάμια και παστά. Από τις 7 το πρωί ο μικρός βρίσκεται πίσω από τη μόστρα του υπαίθριου "μαγαζιού" και ζυγίζει "τσακιστές" και "θρούμπες" και κόβει φέτες τα αλλαντικά ή τυλίγει σε λαδόκολλες αντζούγες, βακαλάο και ρέγκες. Η δουλιά κρατάει μέχρι τις δύο - δυόμισι το μεσημέρι κι έπειτα ο Κόλιας φεύγει για το σπίτι του, έχοντας στην τσέπη το μεροκάματο, που του δίνει μουρμουρίζοντας τ' αφεντικό. Δύο χιλιάδες, δηλαδή, κι αυτά με το ζόρι, γιατί ο "μαγαζάτορας" όλο και κλαίγεται πως η "επιχείρησή" του δεν πάει καλά και με τέτοια κεσάτια δε θα έπρεπε να 'χει να πληρώνει παραγιό, αλλά τι να κάνει, που τον πίεσε εκείνος ο κουμπάρος του να πάρει τον Κόλια...

Το παιδί συνήθισε την γκρίνια του αφεντικού και την υπομένει, όπως υπομένει και το ευτελές μεροκάματο και την ψαρίλα, που μυρίζουν διαρκώς τα χέρια του. Τι να κάνει άλλωστε; Να σηκωθεί να φύγει για να αναζητήσει καλύτερη τύχη; πού; Μήπως δεν έψαχνε τόσον καιρό να τον πάρουν κάπου για βοηθό και δε βρήκε πουθενά δουλιά; Εδώ, λοιπόν, πίσω από τον πάγκο του αλλαντοπώλη, με τις δυο χιλιάδες για μεροκάματο και να λείπουν οι τολμηρές σκέψεις και τα όνειρα, αφού έτσι ήρθαν τα πράγματα...

Ο Κόλιας παρά τη μικρή του ηλικία είναι ώριμος και δυνατός, μα όταν κάνει αυτές τις σκέψεις και καταλήγει στη θλιβερή επωδό "αφού έτσι ήρθαν τα πράγματα", λυγίζει. Νιώθει να χάνει τον κόσμο από μπροστά του και με τη σκέψη του γυρίζει πέντε χρόνια πίσω, τότε που ζούσε ακόμη με την οικογένειά του σε μια μικρή σοβιετική πόλη, τότε που τελείωνε τον πρώτο κύκλο του σχολείου με "άριστα", τότε που είχε αρχίσει να κάνει τα πρώτα όνειρα για το μέλλον του. Να συνεχίσει, λέει, να είναι μελετηρός κι έπειτα να πάει στο πανεπιστήμιο να σπουδάσει μηχανολόγος, κάτι τέτοιο τελοσπάντων...

Και ξαφνικά "ήρθαν έτσι τα πράγματα" και οι γονείς του - Ελληνας ο πατέρας του και Ρωσίδα η μάνα - αποφάσισαν ν' αφήσουν τον τόπο τους και να έρθουν στην Ελλάδα. Παράτησαν τις δουλιές τους, το σπίτι τους και ό,τι άλλο είχαν εκεί και μπήκαν στη μεγάλη περιπέτεια, γιατί αλλιώς τα περίμεναν κι αλλιώς τα βρήκαν εδώ. Μόλις έφτασαν στην Ελλάδα εισπράξανε ένα ασήμαντο βοήθημα κι αυτή ήταν όλη κι όλη η "αρωγή" του κράτους προς τους επαναπατρισθέντες. Ούτε στέγη, ούτε δουλιά, ούτε άλλη μέριμνα εκ μέρους της πολιτείας. "Βγάλτε, κύριοι, μόνοι σας τα κάστανα απ' τη φωτιά". Και τα "έβγαλαν", φτιάχνοντας ένα άθλιο παράπηγμα στις υπώρειες της Πάρνηθας και κυνηγώντας με το ντουφέκι κανένα μεροκάματο για να ζήσουν... Μαύρη απελπισία για τους δύο γονείς και μοναδικό τους όνειρο πλέον το μέλλον του Κόλια."Τουλάχιστον να προκόψει αυτός", έλεγαν και τον έγραψαν στην πρώτη Γυμνασίου για να συνεχίσει το σκολειό και να το τελειώσει κι έπειτα να πάει στο πανεπιστήμιο, να γίνει μηχανολόγος ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων...

Κι ο Κόλιας, που γνώριζε μόνο λίγες λέξεις στα ελληνικά βρέθηκε στα θρανία και δεν καταλάβαινε "γρυ" απ' όσα έλεγαν οι καθηγητές του. Κι από άριστος μαθητής που ήταν στη γενέτειρά του, έγινε τώρα ο τελευταίος. Αντε, να καταλάβει, ο φουκαράς, τον μαθηματικό όταν έλεγε για "το τετράγωνον της υποτεινούσης" ή την φιλόλογο όταν τους μάθαινε πώς κλίνονται τα ουσιαστικά "αλώπηξ" και "θριξ".

Την πρώτη τάξη, βέβαια, ο Κόλιας την πέρασε βάσει του "ευεργετήματος" που ορίζει ότι "τα προσφυγόπουλα τον πρώτο χρόνο που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο, προάγονται άνευ βαθμολογίας". Από κει και πέρα όμως, έπαψε να ισχύει η "χαριστική" μεταχείριση και ο Κόλιας, όπως ήταν φυσικό, άρχισε να χάνει τη μια χρονιά μετά την άλλη. Απελπίστηκε, λοιπόν, το παιδί, εγκατέλειψε το σχολείο και, τελικά, βρέθηκε πίσω από τον πάγκο του υπαίθριου αλλαντοπώλη...

Αχ φουκαρά Κόλια που πίστεψες, μαζί με τους γονείς σου, ότι κάτι μπορούσες να γίνεις σ' αυτόν τον τόπο. Εδώ καλέ μου, κι εσένα και τ' άλλα Ελληνόπουλα που ήρθατε απ' έξω, αποπαίδια σας θεωρούν οι αφέντες και μόνο για φτηνά εργατικά χέρια σας προορίζουν!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησ

Αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, ετοιμάζονται να δώσουν οι αγρότεςΗλείας, Ζακύνθου, Μεσσηνίας και Αιγιάλειας, στις 28 του Νοέμβρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ