ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο 42% η ανεργία στη Νάουσα!

Διαρκή Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν οι μαζικοί φορείς της περιοχής, μετά από σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου. Μαζί με τη βιομηχανία πλήττεται η αγροτική οικονομία, ενώ σε αδιέξοδο οδηγούνται οι ΕΒΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

SOS εκπέμπει η Νάουσα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες ιματισμού μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό. Ηδη η ανεργία στην περιοχή έφτασε στο 42%!Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας αναδεικνύει το πρόβλημα της ανεργίας μία από τις βάσεις προώθησης των συμμαχιών των εργαζομένων με τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συλλόγους γυναικών και τους επιστημονικούς φορείς της πόλης. Σε συγκέντρωση, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο τη Δευτέρα το βράδυ, όλοι οι παραπάνω φορείς αποφάσισαν να συστήσουν διαρκή Επιτροπή Αγώνα.Με ψήφισμά τους ζήτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των μακροχρόνιων ανέργων, ενώ προαναγγέλλεται η συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία στις 28 του Νοέμβρη. Στη συγκέντρωση την εισήγηση έκανε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρ. Τρεμπελής.Παρευρέθηκαν η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου,ο νομάρχης, ο δήμαρχος Νάουσας, πολλοί εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Οπως τονίστηκε, μόνο τα άδεια ή καμένα εργοστάσια θυμίζουν ότι η Νάουσα υπήρξε κάποτε ένα βιομηχανικό κέντρο. Οι δρόμοι γύρω από τις φάμπρικες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τώρα είναι έρημοι. Ελάχιστες μεγάλες βιομηχανίες έχουν απομείνει, όπως η ΤΡΙΚΟΛΑΝ,αλλά κι αυτή καθημερινά μεταφέρει τις δραστηριότητες της στη Βουλγαρία. Τα μεγάλα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια (ΒΕΤΛΑΝΣ, ΠΕΛΛΑ - ΟΛΥΜΠΟΣ κ. ά.) οδήγησαν εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Η αγροτική οικονομία καταρρέει και οι διακόσιοι περίπου εργαζόμενοι στα κιβωτοποιεία δεν έχουν συμπληρώσει ούτε τα απαιτούμενα ένσημα που χρειάζονται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνο δέκα από αυτούς μπορούν φέτος να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας.

Οπως κατήγγειλε ο Χρ. Τρεμπελής, η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και χειρότερη. Το τελευταίο διάστημα οι βιομήχανοι έχουν περάσει σε πρωτοφανή επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. "Εδώ και ένα χρόνο - τόνισε - έχει υπογραφεί η απόφαση ένταξης της Νάουσας στις φθίνουσες περιοχές, χωρίς όμως να παρθεί κανένα μέτρο για την ανακούφιση των ανέργων της περιοχής. Αυτό που δημιουργήθηκε μόνο είναι ένας Οργανισμός των περιοχών σε κρίση... Θα γίνουν Διοικητικά Συμβούλια, παρασυμβούλια, μελέτες κλπ. σε κάθε πόλη και τα κονδύλια θα τελειώσουν πριν οι άνεργοι δουν έστω και μία δραχμή". Σημείωσε ακόμη ότι στους ανέργους και απολυμένους δεν έχει καταβληθεί ούτε δραχμή από τα 3 δισ. που τους οφείλονται. Το ΕΚΝ κάνει παραστάσεις στο υπουργείο και η απάντηση είναι ότι "δεν έχουμε δραχμή".

Οσον αφορά τους ξένους εργάτες, που είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή καθώς θεωρείται πέρασμα, ο Χρ. Τρεμπελής είπε: "Για την ανεργία δε φταίνε οι μετανάστες. Η αλήθεια είναι ότι τους μετανάστες τους θέλει η άρχουσα τάξη, γιατί συμμετέχουν στην αύξηση του Εθνικού Προϊόντος, χωρίς κόστος, χωρίς ασφάλεια, χωρίς σύνταξη. Γι' αυτό δε δέχονται να νομιμοποιήσουν τους ξένους εργάτες, όπως ζητάει το συνδικαλιστικό κίνημα".

"Τα μαγαζιά της πόλης μας κλείνουν, 1.400 επαγγελματοβιοτέχνες ψυχορραγούν καθημερινά. Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές σε κάποιους κύριους τομείς, οι επιμέρους αγώνες και προτάσεις θα πέφτουν στο κενό", είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας Χρ. Καραμπινέσης.

"Η καθοδική πορεία της Νάουσας δεν είναι μόνο σε σχέση με τα εργοστάσια. Το άλλο πρόβλημα είναι η αγροτική οικονομία, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή", δήλωσε η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου."Τα τελευταία μέτρα και η εφαρμογή του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, που απαγορεύει τις αποσύρσεις, θα έχουν ως αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της αγροτιάς του νομού μας. Ο εμπορικός κόσμος της Νάουσας, ο οποίος στηρίζεται κύρια στα δύο αυτά στρώματα, πλήττεται με τη σειρά του. Αν δεν υπάρξουν οι συντονισμένοι αγώνες των εργατών, των αγροτών, των ΕΒΕ, του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, φως σ' αυτό το τούνελ που μπήκε η πόλη μας δε θα υπάρξει", επισήμανε η βουλευτίνα του ΚΚΕ.

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γενικότητες για τις Τράπεζες Αθηνών και Κεντρικής Ελλάδας

Η ΟΤΟΕ ζητά μόνο διασφάλιση βιωσιμότητας για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας, που οδεύει στην ιδιωτικοποίηση, και ενημέρωση για τα οικονομικά προβλήματα της Τράπεζας Αθηνών

Με την κατάσταση στις τράπεζες Αθηνών και Κεντρικής Ελλάδας ασχολήθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ,η οποία κατέληξε σε γενικές διακηρύξεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Για την Τράπεζα Αθηνών,αποφασίστηκαν οι συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τους διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας,ώστε να ενημερωθεί η ΟΤΟΕ και το σωματείο εργαζομένων για την οικονομική κατάστασή της.

Η Τράπεζα πουλήθηκε σε νοτιοκορεατικό όμιλο το 1992 για 6 δισ. δραχμές. Ηδη ο ξένος όμιλος έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία στο Λονδίνο, διεκδικώντας 800 εκατ. δραχμές από την Εθνική Τράπεζα - η οποία διατηρεί το 25% των μετοχών της - για τη μη τήρηση κάποιων όρων της πώλησης. Να σημειωθεί ότι νομικός σύμβουλος του νοτιοκορεατικού ομίλου είναι στέλεχος του δικαστικού τμήματος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην Τράπεζα Αθηνών παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και τρομοκρατούνται οι εργαζόμενοι. Πριν λίγες μέρες απολύθηκε εργαζόμενος στο κατάστημα Βόλου,μετά από αψιμαχία με το διευθυντή, χωρίς να περάσει από πειθαρχικό έλεγχο. Επιπλέον οι εργαζόμενοι ανησυχούν, επειδή η Τράπεζα έχει δώσει δάνεια 6,5-7 δισ. δραχμών, που υπολογίζεται ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξει (επισφάλειες), ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο είναι μόνο 6 δισ. δραχμές. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών διαφώνησε με την απόφαση, υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και ότι αποδεικνύεται πως ο ξένος όμιλος δεν έκανε την αγορά για επιχειρηματικούς, αλλά για άλλους σκοπούς. Ως μόνη λύση στο πρόβλημα πρότεινε την επαναφορά της Τράπεζας στο δημόσιο.

Για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας,η ΟΤΟΕ αποφάσισε να απαιτήσει διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και της βιωσιμότητας - ανάπτυξής της. Από την κυβέρνηση έχει εκδηλωθεί ήδη η πρόθεση να πουλήσει για 10 δισ. δραχμές την Τράπεζα, η οποία είναι θυγατρική της Αγροτικής.Το σωματείο εργαζομένων ζήτησε στήριξη από την ΟΤΟΕ της θέσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών πρότεινε την υιοθέτηση της θέσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση για την παραμονή της Τράπεζας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος.

Σύσκεψη για συντονισμό

Ο συντονισμός δράσης, ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη, είναι το θέμα σύσκεψης των Σωματείων Μετάλλου Αττικής, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στη σύσκεψη καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στου "Καζή",που σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία, η οποία - τονίζεται σε ανακοίνωσή του - πρέπει να είναι η αρχή του αγώνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Εμπορικό παραμάγαζο έκαναν το σωματείο!

Σε παραμάγαζο εμπορικής επιχείρησης ηλεκτρικών ειδών μετέτρεψαν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ την έδρα του σωματείου εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες Β. Ελλάδας και καλούσαν τους εργαζόμενους να κάνουν τις αγορές τους από εκεί! Το γεγονός καταγγέλλει ο συνδυασμός "Ταξική Ενότητα - ΕΣΑΚ" και τονίζει πως η ΠΑΣΚΕ μετέτρεψε το χώρο του σωματείου σε εμπορικό υποκατάστημα, στο όνομα του σωματείου και χωρίς καμία εξουσιοδότηση.

Σε απάντηση τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που διαθέτουν την πλειοψηφία στη διοίκηση, κάλεσαν σε "απολογία" (!) τον εκπρόσωπο της "Ταξικής Ενότητας" Θ. Κυριακίδη και απείλησαν να καταθέσουν μήνυση, προκειμένου να ζητήσουν αποζημίωση 10 εκατομμυρίων για ηθική βλάβη! Σε ανακοίνωσή της η "Ταξική Ενότητα" τονίζει πως η ΠΑΣΚΕ χρωστά πολλές εξηγήσεις στους εργαζόμενους για την υποβάθμιση του κύρους του σωματείου και αυτές θα πρέπει να δοθούν άμεσα στη γενική συνέλευση των εργαζομένων, ενώ τα περί διώξεων δεν είναι παρά αποτέλεσμα πανικού, για να καλύψουν τις ίδιες τους τις ενέργειες και το γεγονός της μετατροπής της έδρας του σωματείου σε εμπορικό παραμάγαζο.

Συνεχίζουν οι πλοηγοί

Κλιμακώνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι πλοηγοί όλης της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα 25 του μήνα, απαιτώντας να τους καταβληθεί το επίδομα πολυετούς πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας. Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοηγών,μετά την επιτυχημένη 48ωρη απεργία, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη στις 6 το πρωί, κήρυξε χτες και νέα απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα συνεχιστεί "μέχρι της δικαιώσεώς μας", όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, αδιαφορώντας για τυχόν πρόκληση ατυχήματος, επέτρεψαν αφίξεις, αναχωρήσεις και μετακινήσεις πλοίων, τα οποία θα έπρεπε να διαθέτουν υποχρεωτικά πλοηγό.

Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί η άλλοτε υφαντουργία "Εστία"

Ερήμωσε και η ΒΕΤΛΑΝΣ, που έκλεισε το 1992, ρίχνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργάτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ