Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γενικότητες για τις Τράπεζες Αθηνών και Κεντρικής Ελλάδας

Η ΟΤΟΕ ζητά μόνο διασφάλιση βιωσιμότητας για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας, που οδεύει στην ιδιωτικοποίηση, και ενημέρωση για τα οικονομικά προβλήματα της Τράπεζας Αθηνών

Με την κατάσταση στις τράπεζες Αθηνών και Κεντρικής Ελλάδας ασχολήθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ,η οποία κατέληξε σε γενικές διακηρύξεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

Για την Τράπεζα Αθηνών,αποφασίστηκαν οι συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και τους διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας,ώστε να ενημερωθεί η ΟΤΟΕ και το σωματείο εργαζομένων για την οικονομική κατάστασή της.

Η Τράπεζα πουλήθηκε σε νοτιοκορεατικό όμιλο το 1992 για 6 δισ. δραχμές. Ηδη ο ξένος όμιλος έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία στο Λονδίνο, διεκδικώντας 800 εκατ. δραχμές από την Εθνική Τράπεζα - η οποία διατηρεί το 25% των μετοχών της - για τη μη τήρηση κάποιων όρων της πώλησης. Να σημειωθεί ότι νομικός σύμβουλος του νοτιοκορεατικού ομίλου είναι στέλεχος του δικαστικού τμήματος της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην Τράπεζα Αθηνών παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και τρομοκρατούνται οι εργαζόμενοι. Πριν λίγες μέρες απολύθηκε εργαζόμενος στο κατάστημα Βόλου,μετά από αψιμαχία με το διευθυντή, χωρίς να περάσει από πειθαρχικό έλεγχο. Επιπλέον οι εργαζόμενοι ανησυχούν, επειδή η Τράπεζα έχει δώσει δάνεια 6,5-7 δισ. δραχμών, που υπολογίζεται ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξει (επισφάλειες), ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο είναι μόνο 6 δισ. δραχμές. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών διαφώνησε με την απόφαση, υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και ότι αποδεικνύεται πως ο ξένος όμιλος δεν έκανε την αγορά για επιχειρηματικούς, αλλά για άλλους σκοπούς. Ως μόνη λύση στο πρόβλημα πρότεινε την επαναφορά της Τράπεζας στο δημόσιο.

Για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας,η ΟΤΟΕ αποφάσισε να απαιτήσει διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και της βιωσιμότητας - ανάπτυξής της. Από την κυβέρνηση έχει εκδηλωθεί ήδη η πρόθεση να πουλήσει για 10 δισ. δραχμές την Τράπεζα, η οποία είναι θυγατρική της Αγροτικής.Το σωματείο εργαζομένων ζήτησε στήριξη από την ΟΤΟΕ της θέσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών πρότεινε την υιοθέτηση της θέσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση για την παραμονή της Τράπεζας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ