Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με ουσιαστικά αιτήματα, μαζικά στην απεργία

Στην ανάγκη εξασφάλισης αγωνιστικής προοπτικής και κλιμάκωσης στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη, επέμειναν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ σε σύσκεψη στο ΕΚΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας) .-

Στο γενικόλογο διεκδικητικό πλαίσιο, που δε θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της διετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, επιμένει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη.

Σε σύσκεψη τη Δευτέρα το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,στην οποία συμμετείχαν κλιμάκιο της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Κεντρ. Μακεδονίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης, στελέχη της ΕΣΑΚ άσκησαν έντονη κριτική στις θέσεις και την τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας και τόνισαν την ανάγκη ενός διεκδικητικού πλαισίου που θα δίνει προοπτική στους αγώνες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος,προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποσπασματικές διεκδικήσεις, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν οι συσχετισμοί δύναμης για την επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ. Επέρριψε ευθύνες σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, ανακαλύπτοντας "λάθη του παρελθόντος" και υπεραμύνθηκε της τακτικής της ΓΣΕΕ. Μάλιστα για το ζήτημα της Συνθήκης του Μάαστριχτ είπε πως τα σωματεία έχουν δυνατότητες παρέμβασης στη Διακυβερνητική και μίλησε για την "κοινωνική" Ευρώπη και το "κοινωνικό" κράτος...

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ τόνισαν την ανάγκη να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με αιχμή την επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, τη νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ και την άμεση καθιέρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Πρότειναν διαμόρφωση κατώτερου βασικού μεροκάματου στις 7.000 δρχ. και βασικό μισθό τις 175.000 και επαναπροσαρμογή των κατώτερων συντάξεων με το 20πλάσιο του βασικού ημερομισθίου, καθώς και κατάργηση της μερικής απασχόλησης, φορολογική μεταρρύθμιση, ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας υποστήριξαν την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας μιας ώρας την προηγούμενη μέρα, ώστε στους χώρους δουλιάς να γίνουν γενικές συνελεύσεις και ενημερωτικές παρεμβάσεις και να υπάρξει πλήρης κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των συνδικαλιστικών στελεχών για την εξασφάλιση της μαζικότητας στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

  • Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 28 Νοέμβρη το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε προχτές το βράδυ σύσκεψη των σωματείων - μελών του. Αποφασίστηκε να συνεδριάσουν τα ΔΣ των σωματείων για το ίδιο θέμα και να εκδοθούν ανακοινώσεις όπου θα προβάλλονται τα γενικά και τα ιδιαίτερα προβλήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ