Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μισόλογα και αυταπάτες για το Μάαστριχτ

Ημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας με θέμα την "κοινωνική διάσταση" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης...

Μια ακόμα συζήτηση για το αν το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ πρέπει να έχει περισσότερο ή λιγότερο "κοινωνικό πρόσωπο", έγινε χτες στην ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών,με τίτλο "Απασχόληση και ΟΝΕ: προκλήσεις και προοπτικές ενόψει της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ".

Ξεχωριστή φωνή στην ημερίδα αποτέλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Β. Τακούδη,ο οποίος σημείωσε πως το ΚΚΕ υποστηρίζει κάθε πρόταση που μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του "προγράμματος σύγκλισης", αλλά θεωρεί δεδομένο ότι έστω και τέτοια μέτρα δεν μπορούν να έχουν μέλλον, αφού θα συναντήσουν την άρνηση των πολυεθνικών. Αντίθετα, υποστήριξε ότι επιβάλλεται η αντίσταση των εργαζομένων στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στην πορεία της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης. Επανέλαβε επίσης την πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την άρνηση της Συνθήκης, σαν μια πρώτη πράξη αντίστασης ενάντια στην Ευρώπη των πολυεθνικών.

Ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας,που κήρυξε και την έναρξη της ημερίδας, περιέγραψε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα κριτήρια της "σύγκλισης", καθώς και τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες προσαρμογής του υπουργείου στη "Λευκή Βίβλο", κάνοντας γενικόλογες αναφορές στην ανάγκη της "κοινωνικής διάστασης". Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση διακρίνεται από "ευαισθησία" για να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα και ότι είναι "αποφασισμένη να συγκρουστεί με κατεστημένα που θέλουν μια Ελλάδα καθηλωμένη"...

Από τη ΓΣΕΕ μίλησε ο Α. Καλύβης,που έθεσε την ανάγκη να εφαρμοστεί 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και να υπάρξει κριτήριο για την ανεργία στους όρους της "σύγκλισης". Ο Ρ. Σπυρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι μειώνεται ο όγκος της μισθωτής εργασίας στην Ευρώπη και πρέπει να γίνουν προσαρμογές σε όλα τα επίπεδα και στο κράτος πρόνοιας, το οποίο βασίζεται στη μισθωτή εργασία. Στην ανάγκη "κοινωνικής διάστασης", αλλά και ενίσχυσης της "ανταγωνιστικότητας" αναφέρθηκε η βουλευτής της ΝΔ Ν. Τζαβέλα,ενώ ο Δ. Χατζησωκράτης του ΣΥΝ, είπε να γίνει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και όχι ενάντιά της... Τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ ανέπτυξε ο Α. Μητρόπουλος,ο οποίος σημείωσε ότι ο νεοφιλελευθερισμός κυριαρχεί στην πορεία της ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ